小弟想入呢一行,請教各位入來指點一下~

公開制作中的 2D/插圖/慨念圖或有關Making of,與其他網友論討

版主: purehay, Andrew Lee

小弟想入呢一行,請教各位入來指點一下~

文章dasw123 » 18日 5月 2007年, 06:32

介紹下自己先~
我自己本身返開d勞動工,年紀不少了,唯一既興趣就系放工返屋企
用部電腦畫嚇畫,隨住時間流逝,我開始厭倦份工了,想做我有興趣的畫畫行業
但系我完全唔知點入手,得閒放工send我作品&理歷表
http://www.xanga.com/dasw123
e mail俾d公司睇,完全無反應~

我想請教各位:
我個作品網欠缺些什麼呢?點樣可以〔靚仔d呢?〕
我由於以前學過油畫,所以系電腦剩系識
photoshop&painter畫〔有用手畫既感覺〕
corel draw個d都系普通唔熟
,所以我入呢行需要學更多軟件如 3D 繪圖必須嗎?
謝望解答thx~ 

小弟畫的~普普通通圖檔
dasw123
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章Andrew Lee » 18日 5月 2007年, 12:20

睇下你想做乜, 似乎你系講緊畫野 job, 就以 concept artist 黎講, 你d作品未夠成熟, 如果每日畫一張, 不斷練習, 不斷睇人地d作品, 大概一年後你d野就 ok 架啦, 我都講過好多次, 呢行冇折徑, 苦練系唯一能提升自己既途徑, 你賴就邊度都去吾倒.

幾乎每一個初入行既朋友都有呢個誤解, software 並吾系重點, 尤其系oncept artist, 如果你d野系掂, 乜都吾洗識, 只系識 photoshop 都足以搵倒份工. 公司吾系要請個 computer operator, 而系要請個 artist :mrgreen:
www.andrewlee.hk
頭像
Andrew Lee
討論區主持
討論區主持

外號: Andrew Lee

文章dasw123 » 18日 5月 2007年, 12:56

THX ~我會更加努力 :mrgreen:

仲有我想知道更多關於呢行資訊~香港呢行系咪唔算多?
請人都唔會好多?好多時睇d搵工網按去設計呢項都好少有關
2D concept art 既職業~
dasw123
討論區新秀
討論區新秀

文章Andrew Lee » 18日 5月 2007年, 13:14

香港細, 吾系只系呢行, 行行都細

吾好等見到報紙請人先至寄信, 自薦啦 :mrgreen:

http://www.cgvisual.com/links/html/CGVlinks_hk1.htm
頭像
Andrew Lee
討論區主持
討論區主持

文章dasw123 » 18日 5月 2007年, 13:46

OH THX 好網~ :D

同埋我d畫點樣唔成熟,欠缺了什麼元素呢(須要加d咩元素)?
構圖,技巧?我想清楚了解別人眼中我畫的畫,而不是自己眼中
覺得漂亮的畫啊~
dasw123
討論區新秀
討論區新秀

文章Andrew Lee » 18日 5月 2007年, 14:03

未識畫畫前先要識睇畫, 吾系盲目畫就得, 如果你連好吾好都吾識分就死火,

不如咁呀, 我是但比個網你超超, 睇下人地d野, 念一念, 你講返比我聽點樣唔成熟呀 :wink:
頭像
Andrew Lee
討論區主持
討論區主持

文章dasw123 » 18日 5月 2007年, 14:42

[唔系盲目畫就得]
其實我都get到d~
因為我以前有個教我畫野既老師
都講過類似咁既說話~
dasw123
討論區新秀
討論區新秀

文章Andrew Lee » 18日 5月 2007年, 14:58

頂, 我話是但比個網你超超, 吾記得比喎, 而家比

http://www.barontieri.com/galleries/
頭像
Andrew Lee
討論區主持
討論區主持

文章dasw123 » 18日 5月 2007年, 17:15

oic it~謝好網
好靚,我系鍾意呢一類型d畫,我加到我的最愛了..

唔系好識講,總之d畫好充滿幻想同逼力氣氛,
呢d我都仲未咁易達到的~
dasw123
討論區新秀
討論區新秀

文章wkin99 » 18日 5月 2007年, 17:48

咁你有無睇埋Andrew Lee果D呀!都吾講得笑架。:o
http://www.andrewlee.hk
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

hihi

文章purehay » 3日 6月 2007年, 17:19

還有一點想補充, 其實現在的您可以常試將畫東西的著眼點放多點在
畫的作畫過程多於個結果, 因為觀看別人的作畫過程可以更了解自已
在畫畫上是處於那個位置, 這樣便知道自已的強弱項, 而且觀察作畫
流程可減少只對於自已麻木沙襲別人影子的情況. 第一步真系好緊要.

以及每次想畫一張作品時常試將腦想到的concept 視覺化, 不論最
後用或者不用. 這樣會幫您強化自已的記憶和圖像的字庫.

Looking forward your new piece! :D
頭像
purehay
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章purehay » 3日 6月 2007年, 17:24

just back from your Xanga, 您畫景都幾有potential :) try more
頭像
purehay
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章crazylo » 3日 6月 2007年, 22:36

:lol: yes , don't worried about and doubting yourself. But must be believe youself, then you can do it in the future : )

Andrew is the most prof designer.....he is my idol ! Haha~

Andrew, I deside to design and make architecture model, will you visit my exhibition next year? Everyone too, how about?
crazylo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章dasw123 » 8日 6月 2007年, 18:05

多謝你地支持同意見,我會不斷努力參考畫到最好~ :P
dasw123
討論區新秀
討論區新秀

文章purehay » 8日 6月 2007年, 23:19

期待您的作品 :wink:
頭像
purehay
CGV討論區會員
CGV討論區會員

回到 2D | Concept Art (WIP)

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客