香港真奇怪畫畫都比人拉......

公開制作中的 2D/插圖/慨念圖或有關Making of,與其他網友論討

版主: purehay, Andrew Lee

文章leeho » 3日 4月 2008年, 22:14

中 環 擺 花 街 行 人 天 橋 , 這個地方本人都經常到 , 可能是觀點角度問題 , 真系唔覺

有"幾 幢 破 騎 樓 的 舊 房 子" , 反而覺得好多商店和食市搬左上樓 , 好有特色 ...

難道 "陶 傑 想借此文章提示特區政府 , 要拆卸 "中 環 擺 花 街 行 人 天 橋 "周圍

他所謂"幾 幢 破 騎 樓 的 舊 房 子" :(
頭像
leeho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章rbtdoria » 4日 4月 2008年, 01:40

我覺得只要唔系向rush hour塞住左條路就得啦...
冇咩問題丫...
hk真系好少人出去畫畫喎不過
d人一系怕丑唔想俾人睇, 一系就唔敢驚會俾人趕
so sad...
rbtdoria
討論區新秀
討論區新秀

文章wkin99 » 4日 4月 2008年, 01:59

我系中上環見過兩三次有人放畫架寫生,都是比較年長畫家,當時車來車往,佢地都傳神的畫及吸d廢氣,真系好佩服! :lol:
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章stantang » 4日 4月 2008年, 13:25

If you read the article carefully, you will see that 陶傑 is definatly making a "反諷".

He like to use a lot of that in his articles and radio shows, 挖苦, 反諷,語帶雙關 is what his does that best.

"是 不 是 有 人 以 寫 生 為 名 、 勘 探 地 理 形 勢 為 實 , 偵 察 半 山 唐 樓 的 騎 樓 , 看 看 那 可 以 部 署 狙 擊 手 , 五 月 二 日 向 路 過 的 聖 火 發 射 導 彈 , 進 行 滅 火 反 中 陰 謀 ?" :lol:
dig deep, think deeper
頭像
stantang
討論區主持
討論區主持

文章yo~ » 4日 4月 2008年, 15:12

這種寫生都唔會時常出現,放個畫框寫生會有幾阻街?唔行左邊,咪行右邊,不會行不通吧.
怕有人日日o甘畫,影響行人?如果真的日日有人o甘畫,o甘條街就不是成了名勝,藝術街嗎?到時驅趕,就是影響旅游行業吧.成件事是很不智吧.
yo~
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 4日 4月 2008年, 22:12

政府請左管理公司管, 管理員唔做野, 如果其他行人投訴佢阻街, 管理員一定會俾人炒

你知依家d 人乜野都投訴, 行人專用區有d 表演吸引好多人睇, 但鋪頭投訴佢地阻住佢做生意, 警察又一定要做野, 呢d 咪就系社會既無奈 lor

講番 set 畫架問題, 我都有同d 議員傾過. 政府叫你寫生去申請, 冇區議會幫手, 一定唔批. 所有部門都最怕街坊投訴, 因為有投訴一定要跟進, 你唔跟就會比 申訴專員公署查. 你冇用畫架, 好難鋤得你入; 有畫架就 50/50, 當然呢樣野冇人肯揹架啦, 所以見一有畫架就 ban, 唔駛煩.
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

上一頁

回到 2D | Concept Art (WIP)

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 30 位訪客