請教一個aftereffect 問題

各3ds max 用戶可在這裡交流問題和分享制作經驗

版主: xam, sobig

請教一個aftereffect 問題

文章水長流 » 25日 5月 2009年, 12:23

請問這個翻頁效果如何做
謝謝
http://www.youtube.com/watch?v=-oZkM6IuJdc
水長流
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章h2o » 25日 5月 2009年, 12:47

..... 如果你識用 aftereffects, 好易做到架 wow, 全部都系 basic operation: translate, dissolve (opacity), motion blur

P.S. 下次問 AE 野, 可以去 Compositing & Editing 個度 post :wink:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章風之谷 » 26日 5月 2009年, 02:43

用after 個 plugin "cc page turn"

http://www.videocopilot.net/tutorials/flip-book_motion/

好多地方都有得download 的
風之谷
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 呀峰

文章水長流 » 26日 5月 2009年, 20:39

h2o 寫:..... 如果你識用 aftereffects, 好易做到架 wow, 全部都系 basic operation: translate, dissolve (opacity), motion blur

P.S. 下次問 AE 野, 可以去 Compositing & Editing 個度 post :wink:

原來有個區 專講 pr 同ae. . . . .= = 真系剛剛先見到
thx h2o

你提議既方法我也試試 謝謝
水長流
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章水長流 » 26日 5月 2009年, 20:40

風之谷 寫:用after 個 plugin "cc page turn"

http://www.videocopilot.net/tutorials/flip-book_motion/

好多地方都有得download 的

原來要plug - in. . . . .

thx
水長流
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 26日 5月 2009年, 21:50

你逐格睇就會見到每張圖都系由上而下 translate, dissolve 落黎, 加埋 motion blur, 唔駛 plug in 架.

而且呢個 plug in 系做 flip book 個種逐張紙揭起既效果, 同你 reference 條片唔同.
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章水長流 » 26日 5月 2009年, 23:49

h2o 寫:你逐格睇就會見到每張圖都系由上而下 translate, dissolve 落黎, 加埋 motion blur, 唔駛 plug in 架.

而且呢個 plug in 系做 flip book 個種逐張紙揭起既效果, 同你 reference 條片唔同.

sor. . 一時醒吾起這個translate 在那? :o
水長流
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章水長流 » 26日 5月 2009年, 23:51

風之谷 寫:用after 個 plugin "cc page turn"

好多地方都有得download

方便post d 網址出尼嗎?
水長流
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章風之谷 » 28日 5月 2009年, 11:40

其實叫我搵都只會系google 打

aftereffect, cc page turn , download

等keyword 去搵.....

有心機搵搵下應該會搵到的.....

如果都唔得pm 我,都可以send比你。

translate 只系個意思,
你move 個position 就系translate O左。
風之谷
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 呀峰

文章stantang » 28日 5月 2009年, 17:22

cc page turn 系跟埋AE架喎,使乜周圍搵呀?
dig deep, think deeper
頭像
stantang
討論區主持
討論區主持

文章ykcaj » 29日 5月 2009年, 16:43

但 Marvel 個片頭完全冇 page turn 成份喎
ykcaj
討論區新秀
討論區新秀

文章水長流 » 30日 5月 2009年, 19:15

stantang 寫:cc page turn 系跟埋AE架喎,使乜周圍搵呀?

0者系 系effect 果度?
但我搵吾到既?
水長流
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章水長流 » 30日 5月 2009年, 19:16

ykcaj 寫:但 Marvel 個片頭完全冇 page turn 成份喎

咁系用 h2o個方法ma ?
水長流
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Dxxk Mx » 30日 5月 2009年, 19:56

你應該學好基本 AE interface, 功能先

未學行先學走, 方法教左你又唔試, 唔系要人每一步寫出黎你先做嘛?
頭像
Dxxk Mx
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章水長流 » 31日 5月 2009年, 13:59

Dxxk Mx 寫:你應該學好基本 AE interface, 功能先

未學行先學走, 方法教左你又唔試, 唔系要人每一步寫出黎你先做嘛?

SOR. . .其實我只系問定先,
因為呢段日子太忙,冇時間開ae
但我又吾可以到要用個 effect先問人,怕問吾切。
所以e家先咩都問一餐又吾試咁

不過,總之好感謝樓上各位大佬幫手 :P
水長流
CGV討論區會員
CGV討論區會員

下一頁

回到 Autodesk 3ds Max

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客