物件變形的問題. . . .

各3ds max 用戶可在這裡交流問題和分享制作經驗

版主: xam, sobig

物件變形的問題. . . .

文章hoas » 1日 3月 2010年, 11:31

請問各位師兄, 我想做個animation好似下面條片咁
http://www.youtube.com/watch?v=IgUEmhdC9iY
好smooth咁由一張唔同size, texture的model 轉為另一個model
請問佢做得咁好, 各位師兄知唔知系點樣做出黎既呢?
如果唔同形狀又可唔可以轉得咁smooth既呢?
唔該大家~
小弟真系好急用的, 搵左好耐都唔知可以點開始, 所以要嘛煩各位師兄了^^[/url]
hoas
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章h2o » 1日 3月 2010年, 13:01

render 兩段唔同 texture, material 既片, 後期 comp
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章hoas » 1日 3月 2010年, 18:06

h2o 寫:render 兩段唔同 texture, material 既片, 後期 comp
但佢衣家連形狀都可以變呢, 所以就唔識搞
hoas
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 1日 3月 2010年, 18:14

形狀變型系要 3D 做, 你可以搵下 Max 入面既 Morpher 研究下, max 既問題要請番高手出黎解答, 我唔識 max ^^"
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章sobig » 2日 3月 2010年, 14:11

以條youtube來睇, 可能唔洗用morhper做,
似系用scale animation + compositing.
e.g. key張table既 大小animation. 再render唔同texture既cg layer,
在aftereffect key返佢兩層layer既opacity就做到.
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章hoas » 3日 3月 2010年, 15:53

請問是否只可以用scale同Morpher 呢兩個方法黎做呢?
有其它方法嗎?
另外, 如果是兩件完全不同的物件有方法可以變形嗎?
謝謝~
hoas
討論區新秀
討論區新秀

文章hoas » 4日 3月 2010年, 14:44

hoas 寫:請問是否只可以用scale同Morpher 呢兩個方法黎做呢?
有其它方法嗎?
謝謝~

請問有無高手可以幫幫小弟呢, 先謝謝~
hoas
討論區新秀
討論區新秀

文章hoas » 8日 3月 2010年, 18:57

hoas 寫:
hoas 寫:請問是否只可以用scale同Morpher 呢兩個方法黎做呢?
有其它方法嗎?
謝謝~

請問有無高手可以幫幫小弟呢, 先謝謝~

點解呢到冷清左咁多咁既?!
hoas
討論區新秀
討論區新秀

文章sobig » 9日 3月 2010年, 22:14

唔好意思...兄弟,
近來keep住OT同通爆...冇時間上來.
講返..可以同時key scale and morhper...
總之落到key frame就可以...你諗得出都可以.

唔同object唔可以做morpher...
如果你想真做,要好通苦由一個shape拉到另一個shape,
如果要做you tube既效果, 我睇得出佢都系在AE用dissolve做.

補充一句...我地做cg冇絕對方法.
無所不用其技才是至勝之道...
有時候左cheat下,右cheat下就做到.... :oops:
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章LoGao » 11日 3月 2010年, 12:38

有其它方法嗎?
謝謝~

插一插咀,scale 同morpher 都系比較簡單直接又方便o既方法,
而你想用其他方法o既原因系咩呢?想再易o的?定系你要變o既o野系好復雜o既?
o}-<
頭像
LoGao
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章hoas » 17日 3月 2010年, 09:27

LoGao 寫:
有其它方法嗎?
謝謝~

插一插咀,scale 同morpher 都系比較簡單直接又方便o既方法,
而你想用其他方法o既原因系咩呢?想再易o的?定系你要變o既o野系好復雜o既?
多謝咁多位師兄既解答呀, 我因為想再易o的先問嚇有無其它方法的, 但我諗key scale應該己經系最易了~
hoas
討論區新秀
討論區新秀

回到 Autodesk 3ds Max

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客