如何開發我對機械人的創意概念..

各3ds max 用戶可在這裡交流問題和分享制作經驗

版主: xam, sobig

如何開發我對機械人的創意概念..

文章evildarkfalcon » 6日 7月 2007年, 18:25

除了看多D..如何另自己設計時有更多創意和對機械人的 零件熟悉呢?

謝謝..
evildarkfalcon
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章LoGao » 6日 7月 2007年, 20:16

落手拆/砌機械零件,
要"創"之前就系要了解夠深入,
先明白點樣創,咩時候創,創o的乜.
o}-<
頭像
LoGao
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章wkin99 » 6日 7月 2007年, 23:25

我想除了多D看人家既作品,對一D機械理論,科學智識都要研究下。
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章sobig » 7日 7月 2007年, 03:50

其實可以build左個現成robot, 了解哂d結構後,
再自己design都唔遲
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章h2o » 7日 7月 2007年, 04:29

可以去d 模型鋪, 買d 細細只既機械人 or 動物砌下.

熟左再砌高難度d 既, 例如 lego 既 mindstorms
http://mindstorms.lego.com

另外睇下d gundam 設定集, 有d 會有解剖 gundam 架.... 雖然老作比較多, 不過睇下無妨
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章sobig » 7日 7月 2007年, 10:56

頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

hi hi

文章evildarkfalcon » 7日 7月 2007年, 11:19

點先可以通知到佢呢?

謝謝
討論區新秀
討論區新秀

文章sobig » 7日 7月 2007年, 11:25

你可以去哩版到問下佢,
http://www.cg-forum.com/main/viewtopic.php?t=7840&postdays=0&postorder=asc&start=15

or直接private message佢

最搵唔到佢, 我可以幫你摑佢出來

頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

hi hi

文章evildarkfalcon » 7日 7月 2007年, 19:30

sobig 寫:你可以去哩版到問下佢,
http://www.cg-forum.com/main/viewtopic.php?t=7840&postdays=0&postorder=asc&start=15

你真系好好人..我呢D新手多數都好無助.但當我無助時.就是你伸手將我從無助拉出..

謝謝你

ps :話雖肉嘛..但我不是基的..^^
討論區新秀
討論區新秀

Re: hi hi

文章sobig » 10日 7月 2007年, 13:36

evildarkfalcon 寫:
sobig 寫:你可以去哩版到問下佢,

你真系好好人..我呢D新手多數都好無助.但當我無助時.就是你伸手將我從無助拉出..

謝謝你

ps :話雖肉嘛..但我不是基的..^^

唔好咁講, 歡迎隨時討論... :)
基唔基唔緊要, 最緊要大家討論得盡興,
我好明白新手既難處, 有時未必下下有機會問到人,
我之前都系上forum狂問人, d人又好熱心,好快咁答到我,
又唔洗錢,
so好好利用哩個平台.

頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

回到 Autodesk 3ds Max

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客