轉行一問

各3ds max 用戶可在這裡交流問題和分享制作經驗

版主: xam, sobig

文章sobig » 21日 10月 2007年, 14:40

siub 寫:
sobig 寫:所以我反而想知你幾時開始對3d, animation有興趣.
學生時? or 近來?
and之前讀咩? bba?

其實我系讀物理既,不過大都忘記得一干二淨 :D

對3d既興趣同好多人一樣系從打機同埋睇完Pixar d動畫開始,當你睇倒人地做得咁靚,系嘩嘩聲之余,都會有想過"如果我都做倒咁就好啦",不過都系一刻既想法...

可能近年心態漸漸改變左,覺得人生都走左一半啦,如果之後可以做d自己有興趣做既野就好啦,況且好多人都系幾千$養成頭家,總覺得搵少d其實都可以生活得倒...

不過,我報左個course,其實都系想先睇下呢個行業適合自己與否,當然我會俾心機盡量做到最好,最後就算發覺唔啱自己,都仲可以當為興趣家嘛 :D

大概都明你諗咩...
in fact, 我Uni major都唔系同CG完全有關,
當年既work大多都系自己興趣所做.
有時人既年齡到左某個位,會寧願選擇興趣多過錢,
因為前半生做左太金錢既奴隸,
從未試過拋開金錢既束縛,去做事.

不過,我冇講過CG=冇錢,
事在人為,
家人既支持好重要,希望你得到家人既支持,
勝過你做100次tutorials.
因為小弟從未有過家人既支持.

冇錯...適合與否系好重要
but我都見唔少, 少天份既cger,
努力做,都做得唔錯既成績
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章sobig » 21日 10月 2007年, 14:46

h2o 寫:sound effects 其實網上可以 download 到, 當然正途上去 HMV 買 CD 都有唔少

如果系個人創作, 又唔系拎出去比賽 or 商業用途, 用唱片公司既歌都得既.

p.s. 外國人做野系大多數 freelance base, 因為市場大麻, 唔憂搵唔到 jobs, 同香港情況唔同 :wink:

and香港市場太多competitors.
而不是斗quality, 斗快and平,
其實每一行都會出現d咁情況
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章CharlieGothic » 22日 10月 2007年, 15:27

音樂可以自己彈的,我做的片都是一手包辦的 :lol:
我以前讀音樂的,現在一事無成...........理想........現實 :(
CharlieGothic
討論區新秀
討論區新秀

文章Kraretto » 23日 10月 2007年, 10:17

CharlieGothic 寫:音樂可以自己彈的,我做的片都是一手包辦的 :lol:
我以前讀音樂的,現在一事無成...........理想........現實 :(

嘩!好勁! 我對音樂非常喜愛、但系唔識睇譜、所以無法作曲。語言度又低、作詞都好逸強。找些好音樂的朋友、大多唔識作曲、可能真的要去 HMV 買 CD、Or 用唱片公司既歌。其實、用D公司己關門的玩戲作品(Background Music)、版權仲有無問題?
Kraretto
討論區新秀
討論區新秀

文章CharlieGothic » 23日 10月 2007年, 14:16

用D公司己關門的電玩作品BGM當然仲有版權,要看版權持有人是否作出追究,
買正版CD用都要交版權費的,除非買的是音樂素材說明可以自由copy轉用,
其實用free music/free sound上網找都夠用,
要完全match自己條片真的要自己作了,
有好多software很簡單唔識睇譜都可以,
不在這長談已離題,除非Cg-Form.com有專區是講BGM :o
CharlieGothic
討論區新秀
討論區新秀

文章Kraretto » 24日 10月 2007年, 20:10

CharlieGothic 寫:用D公司己關門的電玩作品BGM當然仲有版權,要看版權持有人是否作出追究,
買正版CD用都要交版權費的,除非買的是音樂素材說明可以自由copy轉用,
其實用free music/free sound上網找都夠用,
要完全match自己條片真的要自己作了,
有好多software很簡單唔識睇譜都可以,
不在這長談已離題,除非Cg-Form.com有專區是講BGM :o

Understood
Kraretto
討論區新秀
討論區新秀

上一頁

回到 Autodesk 3ds Max

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 6 位訪客