轉行一問

各3ds max 用戶可在這裡交流問題和分享制作經驗

版主: xam, sobig

轉行一問

文章siub » 16日 10月 2007年, 15:04

小弟第一次post野,請各位多多指教!!

小弟今年30幾歲,大學畢業出黎做左十幾年野,響電訊公司既call centre由低做起,做到而家管理既工作.

由於就黎供完樓,漸漸想搵d自己真系鍾意既工作黎做,再由低做起,人工低好多都無所謂.

我想搵d同game或animation有關既工作, 於是兩個月前就報讀左一個3D Animation的professional diploma

http://www.unisoftnet.com/design_html/p ... ram_3d.htm

每星期返兩晚,出年一月左右就讀完. 而家啱啱先做第一份3D assignment.....

想問畢左業後,有無需要再讀其它course? 定系已經可以出黎搵工拿經驗呢? 會有乜出路呢? 另外,以我咁既case,咁既年紀,會唔會好難有人請呢....?

謝謝~
siub
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章h2o » 16日 10月 2007年, 15:36

.... unisoft ..... 請問個 course 幾錢架?

見佢個 web 寫 "教授最新版本3D 軟件 3D Studio Max 6"...... 系個 web 冇 update 麻??

進修呢d 野.... 要睇下你既 portfolio

年齡的確會有影響, 但只要你好好利用之前既經驗 (管理方面), 溶入 animation 入面, 就系你既優勢. 當然, 先決條件系你要熟悉 3d 既流程先, 為左學習 3d 個套野, 你可能要暫時放低以前所學既野..... 唔同公司有唔同文化, 可能有d 野唔啱都唔好出聲住 or 做野方法都要跟公司個套都未定.

講住咁多先 :wink:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章flyws » 16日 10月 2007年, 16:03

我覺得cg用來當興趣會開心?!
flyws
討論區新秀
討論區新秀

文章siub » 16日 10月 2007年, 16:04

h2o,謝謝你既回覆!!

個course要$12,500, 系unisoft個site無update...不過佢地而家都系用緊3ds max 7.0...

而家除左返學之外,我會一放假就搵tutorial黎睇,同埋由於無工作經驗,所以做assignment已盡量俾心機去做,希望畢業後叫做有d野俾人睇得倒.

唔好意思, 日後應該會有好多問題要問大家!! :D

p.s. 小弟都pass左日文二級能力試,對將來既工作會唔會有幫助呢?
siub
討論區新秀
討論區新秀

Re: 轉行一問

文章mUser » 16日 10月 2007年, 16:23

siub 寫:unisoft

..........點解報之前唔上黎八下先........

不過老土d講 , 去邊度學都無乜所謂,最緊要自己有無心去練習。
mUser
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Re: 轉行一問

文章siub » 16日 10月 2007年, 16:41

mUser 寫:..........點解報之前唔上黎八下先........
不過老土d講 , 去邊度學都無乜所謂,最緊要自己有無心去練習。

我就系報之後先知道有呢個forum... 系阿sir叫我地多d上黎睇下 :D
siub
討論區新秀
討論區新秀

文章milkboy » 19日 10月 2007年, 13:27

30幾歲我覺得有足夠自制能力,現在自學的環境不差,因為有足夠大陸書供應,又可上網買Gnomon或Cg Academy既教材,cheap d仲可免費下載。

重要既系唔駛俾人要強迫返學咁,同d類似飛輪同棒棒既青年做同學,有種隔膜。 :mrgreen:
milkboy
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章airjason » 19日 10月 2007年, 15:13

不如post你份功課比大家睇睇 :) , 我覺得入行portfolio好緊, 至於年齡, 我念會考你咁o既年齡但系由底做起你會唔會聽話囉. 不過水講得o巖, 你同時要將你固有o既經驗放入去新工作度, 咁就有好印象
頭像
airjason
討論區新秀
討論區新秀

文章sobig » 19日 10月 2007年, 15:37

siub,

有唔少朋友都因為要供樓而唔想轉行or轉工,
congraduation先,就甩難. :)
當人漸入安穩既時候,好自然會諗起一d理想,
可能系以前冇機會實現既野,
所以我反而想知你幾時開始對3d, animation有興趣.
學生時? or 近來?
and之前讀咩? bba?
如果系多年來既理想,我相信冇野會阻到你入行,

至於年齡,
我只系concern你日日要學新野既動力,
做3d, 日日都學新野,
不過,應該冇咩問題,你自己會控制到.

學校用緊max7.0?
冇問題,
我地都系用緊max8.0做野,
max9.0都未轉,冇需要住, max2008就出tim,
我可以講,就算用返max4.0都可以做.
version唔系重點,
因為max系俾problem solving強既人去用,
好多野, 用max好原始and簡單既方法去扮到一d好復雜既野,
你用落就會知道.
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章milkboy » 20日 10月 2007年, 13:34

呢個年紀梗系有d功夫既,唔通同d飛輪同棒棒斗通頂,斗gel頭都實在唔夠多頭發,一笑莫怪。
milkboy
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章siub » 20日 10月 2007年, 14:46

airjason 寫:不如post你份功課比大家睇睇 :) ,

http://www.cg-forum.com/main/viewtopic.php?t=8911

系小弟有生以來第一份3d功課,希望俾小弟一d意見,下星期二就正式要交啦 :D

至於profolio,我念等我做倒d好少少既野先至算吧... :wink:
siub
討論區新秀
討論區新秀

文章siub » 20日 10月 2007年, 14:56

milkboy 寫:重要既系唔駛俾人要強迫返學咁,同d類似飛輪同棒棒既青年做同學,有種隔膜。 :mrgreen:

d同學雖比我細10歲有多,而且佢地之前都學過max同photoshop之類,隔膜就無,只系起初驚跟唔上,不過而家已經開始習慣了.....

不過,我覺得max要由零開始自學系比其它software困難既,我之前試過就咁睇online d tutorial,當然系要搵for beginner既先會開始做倒d野出黎,但系就算俾我照住做倒舊野,好多時候下一步已經唔知應該點樣應用番出黎....報course讀系effective好多 :)
siub
討論區新秀
討論區新秀

文章siub » 20日 10月 2007年, 15:09

sobig 寫:所以我反而想知你幾時開始對3d, animation有興趣.
學生時? or 近來?

其實我系讀物理既,不過大都忘記得一干二淨 :D

對3d既興趣同好多人一樣系從打機同埋睇完Pixar d動畫開始,當你睇倒人地做得咁靚,系嘩嘩聲之余,都會有想過"如果我都做倒咁就好啦",不過都系一刻既想法...

可能近年心態漸漸改變左,覺得人生都走左一半啦,如果之後可以做d自己有興趣做既野就好啦,況且好多人都系幾千$養成頭家,總覺得搵少d其實都可以生活得倒...

不過,我報左個course,其實都系想先睇下呢個行業適合自己與否,當然我會俾心機盡量做到最好,最後就算發覺唔啱自己,都仲可以當為興趣家嘛 :D
siub
討論區新秀
討論區新秀

文章Kraretto » 21日 10月 2007年, 12:05

siub 寫:
milkboy 寫:重要既系唔駛俾人要強迫返學咁,同d類似飛輪同棒棒既青年做同學,有種隔膜。 :mrgreen:

d同學雖比我細10歲有多,而且佢地之前都學過max同photoshop之類,隔膜就無,只系起初驚跟唔上,不過而家已經開始習慣了.....

不過,我覺得max要由零開始自學系比其它software困難既,我之前試過就咁睇online d tutorial,當然系要搵for beginner既先會開始做倒d野出黎,但系就算俾我照住做倒舊野,好多時候下一步已經唔知應該點樣應用番出黎....報course讀系effective好多 :)

siub 寫:
sobig 寫:所以我反而想知你幾時開始對3d, animation有興趣.
學生時? or 近來?

其實我系讀物理既,不過大都忘記得一干二淨 :D

對3d既興趣同好多人一樣系從打機同埋睇完Pixar d動畫開始,當你睇倒人地做得咁靚,系嘩嘩聲之余,都會有想過"如果我都做倒咁就好啦",不過都系一刻既想法...

可能近年心態漸漸改變左,覺得人生都走左一半啦,如果之後可以做d自己有興趣做既野就好啦,況且好多人都系幾千$養成頭家,總覺得搵少d其實都可以生活得倒...

不過,我報左個course,其實都系想先睇下呢個行業適合自己與否,當然我會俾心機盡量做到最好,最後就算發覺唔啱自己,都仲可以當為興趣家嘛 :D

系呀、自學都幾難架。我無讀Course、由Autodesk個Tutorials學起,學左基本的Modelling, Animation, 然後買書學3D人體。好多地方都唔明、要花多好多時間、尤其當部舊PC有問題的時候、就更加唔知錯系邊。好彩這裡有得問嚇、如果唔系。。。不過外國好多人都系自學、D Freelance 作品仲好得。見你咁有興趣、希望你能Keep住個Mood,繼績下去。

我都差唔多、之前好想寫Games, Mircosoft剛剛上年Release XNA 等業余人士。一試問題多多。Program本身無sound effects & music compose, import 3D Modelling. (之前我諗得太天真了)最後當接觸了Modelling後, 就直接concentrate系3D。 :lol:
不過現在一樣有同樣問題、私人創作Animation part music 同音都唔系自己可以做得到。加埋生活的緊、難上加難。希望在此為理想努力。
Kraretto
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 21日 10月 2007年, 14:09

sound effects 其實網上可以 download 到, 當然正途上去 HMV 買 CD 都有唔少

如果系個人創作, 又唔系拎出去比賽 or 商業用途, 用唱片公司既歌都得既.

p.s. 外國人做野系大多數 freelance base, 因為市場大麻, 唔憂搵唔到 jobs, 同香港情況唔同 :wink:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

下一頁

回到 Autodesk 3ds Max

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客