看看這個如何..謝謝..<有圖>

各3ds max 用戶可在這裡交流問題和分享制作經驗

版主: xam, sobig

文章h2o » 18日 10月 2007年, 19:59

平時 save 定一d 有用既圖 or 好既作品, 第時要搵番都易d

Science Fiction
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章sobig » 19日 10月 2007年, 02:32

evildarkfalcon,

唔好俾個transformer怪獸影響左.
好明顯你只變色龍系唔同,
我只系講下佢同Design Principles既關系,
令你明白你個model其中一些可以改善既地方,
希望唔好介意, 我只覺得只變色龍好似青蛙,
可能依家zoom in左,睇個頭部,
有冇wide shot可以睇哂全只野?
試下唔同camera angle, side view減低左model既立體感.

只講電線位, 例如舌頭既電線,
現在好似一堆公園"千秋"既鐵鏈,
一來material上似鐵,
電線既shape唔應該咁走,
水水講得正確, references好重要,
in fact, 我之前都同你講過,
冇ref, 你點吹水都吹唔到只怪獸,
一定要有參考, 抄巧都得.
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

hi hi

文章evildarkfalcon » 19日 10月 2007年, 10:03

sobig 寫:evildarkfalcon,

唔好俾個transformer怪獸影響左.
好明顯你只變色龍系唔同,
我只系講下佢同Design Principles既關系,
令你明白你個model其中一些可以改善既地方,
希望唔好介意, 我只覺得只變色龍好似青蛙,
可能依家zoom in左,睇個頭部,
有冇wide shot可以睇哂全只野?
試下唔同camera angle, side view減低左model既立體感.

只講電線位, 例如舌頭既電線,
現在好似一堆公園"千秋"既鐵鏈,
一來material上似鐵,
電線既shape唔應該咁走,
水水講得正確, references好重要,
in fact, 我之前都同你講過,
冇ref, 你點吹水都吹唔到只怪獸,
一定要有參考, 抄巧都得.

其實這只野.是沒打算起埋個身..因為要做既功課既構圖只是看到個頭呢.. :oops:

我找過很多參考呢..不過就是很少我這類風格..除了變形金剛..

咩系水水?唉我既作品看來還是非常差了...哭.
evildarkfalcon
討論區新秀
討論區新秀

文章sobig » 22日 10月 2007年, 13:34

唔好哭...
你只系少左d Observation(觀察),
平時多d做Observation,
你既idea and art sense好自然就會提升. :)
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

上一頁

回到 Autodesk 3ds Max

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 8 位訪客