Myshowreel...兩星期了,都沒有消息...

各3ds max 用戶可在這裡交流問題和分享制作經驗

版主: xam, sobig

Myshowreel...兩星期了,都沒有消息...

文章Blue Li » 30日 10月 2007年, 16:27

http://hk.video.yahoo.com/video/video.html?id=344660

or

http://www.youtube.com/watch?v=XK5ILTAolec&v3

讀完max,自學了Zbrush,宜家讀緊maya

打算入游戲公司做建模...

寄左幾間,等了兩個星期,一點消息也沒有 :(

段showreel未夠好?

還是因為沒有工作經驗?

我好想入依行,有冇人可以比d意見我

頭像
Blue Li
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章moc » 30日 10月 2007年, 17:41

我系行外人...
不過睇過你段showreel..
我發現即使系行外人...睇完都會發現段片有唔少可以提高地方..

1.如果你重點系賣模型....咁畫面應該放焦點系模型上吧....對比嚇...高低模兩者的近距細節.....呢一刻..模型旋時..要慢鏡喎...

2.展示模型量大少了吧....!?

3.你作品表現唔到低模大概線條....(呢個相信幾難..不過做game建模..又似乎必要)..

4.既然你系主打建模....仲系定向系game...
我見過人地一般都會輕輕注明...模型面數.....強調自己面數控制能力......據聞十分重要

5.主打建模...最後那段...唔系好高質量動畫.....可以唔落喎.....因為佢並無增加你的賣點...相反暴露不少缺點.....
甚至乎..你如果只系為自己建造的模型....套用bipe或網上免費的BVH動作......陏兩嚇咁...再加點鏡頭.....遠近追隨.....總之焦點放系.....模型呀~~~~!!..效果會更好....

6.我建議你有時間就展示埋....展UV或甚至繪貼圖的能力....呢啲同一流水線的能力會更"值租".....

你最好去cg channel一類國際網站....找找.....其他人的showreel..不少系主打建模的.....
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Thanks ,MOC

文章Blue Li » 31日 10月 2007年, 18:01

[quote="moc"]1.如果你重點系賣模型....quote]

1 嗯..不過in pc game,無論低模,高模多數都唔會好近咁睇
尤其是高模,好似天外,童話,人物只是占畫面好少的部份
做得仔細玩家都是看不到的,反而重點是大體的感覺
即系遠遠都可以分辨出那個是什麼什麼人物等等

低模就因面數和貼圖大小限制(512x512),一zoom近就...
所以多數都唔會比玩家zoom到好近咁睇

我之前睇到本書咁講

2 這個showreel都做得幾趕急,因為我怕間公司請夠人,唔再請 :oops:
或者遲d做多幾個加入去,再試

3 低模大概線條...即系?

4 嗯嗯,面數控制能力的確非常重要,所以我在showreel都有提及faces

5 嗯..不過那段片是我的畢業作品
無論是storyboard,modeling,sound,montage...
都花了很多心機...
我心知未夠好的,但又唔捨得唔放入showreel
因為個陣時真系做左好耐...
而只有我呀SIR同CLASSMATES睇過...

其實段片總共有成3分鍾,我已經剪左上半部,因為下半部比較好...

動作方面...modeler未必要做埋,不過落埋骨,set動作,放埋入showreel都應該唔難

6 展uv個d,我在信中附件另外有圖

cg channel個d 高手showreel ...
看完後的表情: :o

要到那個水平,看來要一點時間 =P

那些都是很不錯的reference,我會盡力的
看來應用AfterEffect方面,我要再下一點苦功 :D

Thanks for your comment :)

ps:其實如果真系做唔到依行,我第二選擇是室內設計個d模型
唔知難唔難入行呢...
不過最想都系入game公司 :P
頭像
Blue Li
討論區新秀
討論區新秀

文章moc » 31日 10月 2007年, 20:44

1.如果你呈上嚟段片...內容就系你歸納出嚟所謂.....唔使..近睇....大體感覺...
咁你唯有自己發掘堆模型喺松松蒙蒙下加上打得唔夠全面的昏暗燈光....再加上段片壓縮後...起多少狗牙....的不利情況下.........有更吸引的方向啦......

其實近距都系賣你.....用ZB....塑做高模細節能力........導出normal map的"高強"手段......如果你都系以....."貼圖系512X512"..無必要咁清.....無必要近距賣細節....嚟解釋.......咁.....隨便你.......

唔知有無人同你講過...
現在的游戲機......及PC平台.....可以食到越嚟越多面數模型........
一年半載...硬件經己進步咗一截.....如果你只系以目前游戲的水平嚟參考....嚟衡量自己展示的水平...
如果你自己系老板....你會請一個有未來幾年水平..定系只有目前水平的員工...?
勝算有幾多....你自己諗.....

2.呢點....我系代你面試的公司問你而已......你睇嚇你呢個答案.....佢佢接唔接受......

3."大概線條"...咪正正就系第一點時..你自己解釋的要求囉....四肢衣服...頭發外觀大概模樣...

5.睇你解釋..似乎認為夾雜段動畫片系要嚟分享俾觀眾咁喎......
過幾年..你或者發現....一個真理....叫做....."唔系好....唔夠賣點..唔會擺出嚟..."

另外..我所建議的....為模型套個bipe..加一點內置bvh動作.....好明顯你聽唔明白...
如果目的系叫你展示動作方面能力.....又點會叫你套用內置現成的動作檔呢?..
主要系因為.....一旦咁樣做....可以證明你堆模型...系真實可以"做動作"....關節位....各樣都達到可以動作的水平...

同埋...落咩骨嗜?...max有大大一個CS系度....簡單可以用bipe嘛.....搞咩骨呀..?CS可以套用MC動作檔或者自己的bipe檔呀....完全唔使點"set動作"....無人話你知?

建議你去睇人地....個showreel....唔只系睇人地質素.....
功力唔系一朝一夕.....我亦唔系間接..柴你台....
我系話佢地showreel....presentation方式頗不錯.....呢啲唔太關軟件事...

最後加補多一句俾你...
唔知系咪..我第一段留言....有引起你火爆...不過我絕對無.....踩你之意圖....
有機會面試時....最好...收一收起......每樣野都竭力解釋的口吻(雖然我自己都系咁...)...
語氣....婉轉一點.....較好......
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章俏女傭 » 1日 11月 2007年, 01:51

再說白一點,你的水平離production quality還差一截

再者也看不到你真的很用心去做

所以耍加把勁

有時手藝工作,三成天份,七分努力

過來人經驗:看事物要全面:fashion,Graphic,Game,CG,film,animation,comic,
新聞,攝影....每樣都要知

往後你的作品就會有進步

但都要歲月去磨練了

:wink: :D :lol:
我是一名俏女傭,人見人愛俏女傭
俏女傭
討論區新秀
討論區新秀

文章Iris » 1日 11月 2007年, 01:56

音樂都唔夾,尤其系有怪獸呢類既場面
Iris
討論區新秀
討論區新秀

文章kingnt66 » 1日 11月 2007年, 02:18

1. 而家做game modeling 同做film modeling分別唔系咁大, 雖然話game需要用low poly, 但系最初頭都系整一個high resolution model 黎 做normal map, 然後再apply 翻落去個low res model 到 (睇下三國無雙就知)。 好多工司睇reel都淨系睇你 high res model既quality, low res 系 點都唔系點理, 因為識得點樣將一個high res model 變 low res 以經系預左你識。

2. MOC 兄講得0巖, 如果連你自己都覺得未夠好, 就唔好send 住, 等你自己做到最好至send。

3. 唔系有心踩你, 但系你段短片真系.....有待改進。 如果你重點系賣模型,
根本就唔需要擺任何animation or short film形式既野, 咁樣只會自暴其短。
都系0個句, 如果連你自己都覺得唔好, 就不如唔好擺啦。

我諗有一樣野你需要提高既系你自己既眼光。 如果你眼光夠高, 對自己要求會高D,咁做出黎既野水准自然會高D。 如果你目標系入行, 你就要塭industry level 既work黎同自己比較, 而唔系用學校。

以上意見, 純屬客觀角度, 希望唔會引起你既不滿。 8)
頭像
kingnt66
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章A00017940 » 1日 11月 2007年, 04:51

Hi Blue Li,

I like some of your models you made in your showreel. It demostrated you have the basic modeling skills. There are other areas that you might want to work on to get your showreel to a higher level such as lighting and texturing. These 2 things might give more impact to your showreel and sometimes it really tricks the eyes of the interviewer.

Try to major in more areas of animation, (you should know them all, but be really good in 2 or 3 specific fields). That would give you more chances to get hired.

Hope it can help.
A00017940
討論區新秀
討論區新秀

文章sobig » 1日 11月 2007年, 13:00

A00017940 寫:Hi Blue Li,

I like some of your models you made in your showreel. It demostrated you have the basic modeling skills. There are other areas that you might want to work on to get your showreel to a higher level such as lighting and texturing. These 2 things might give more impact to your showreel and sometimes it really tricks the eyes of the interviewer.

Try to major in more areas of animation, (you should know them all, but be really good in 2 or 3 specific fields). That would give you more chances to get hired.

Hope it can help.

agree,
Try to master 2 or more majors in animation.
we cannot do a big project with only 1 major today.
we have to handle 2 or more majors.

e.g.
model+texture+ a bit rendering
or
rendering+effect+compositing
or
motion+rigging
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

Thanks,Moc

文章Blue Li » 2日 11月 2007年, 10:52

火爆...這個形容詞對我來說很陌生 :D
不過睇返我d留言,又好似幾無禮貌,哈哈
誤會來的,有人肯留言,我就已經好開心啦,點會以為你踩我^^

我只系想講下一d我自己ga睇法,然後希望有人回應,或同意我,或糾正我,
我是虛心求教的^^
真的,很榮幸你肯同我分析這段showreel的問題

講返正題 :wink:

1 其實Lighting唔夠全面系指邊一part?你意思系要光d?

嗯,normal map個part,可能zoom近d會比較好

我意思唔系無必要咁清,而系根本就無得清
因為而家大部份ga online game人物模型大約都系:
1700面,512貼圖

512貼圖,一zoom近,就出事啦

我明白今時今日,去到5000幾面,1024貼圖都得
但系據我所知,大部份公司都會考慮埋玩家ga電腦配備(ram,display card...)
標准大約系1700面,512貼圖

5 我明白...well,我只系想講下自己ga...感受
嗯,都系cut左佢好d...

...不過我又心郁郁想保留 :-?
其實依段片都可以show到一d野,如:
運鏡,太空個段
模型....看來都不過不失....
故事的idea....有意義...帶出保護海龜的訊息.....
d笑位.....我系堂上播個陣,呀sir and some classmates都有笑..
個時自己都有d沾沾自喜....
而家.....原來我份心血做左出黎,系咁不堪....唔見得人...
其實都有少少失落的

其實我落骨ga意思,就系用bipe
不過佢內置ga bipe檔應該無揮劍之類那些...
應該要自己key,(之前講錯set動作

好,趕工去 :D
頭像
Blue Li
討論區新秀
討論區新秀

文章Blue Li » 2日 11月 2007年, 11:17

Thanks 俏女傭, Iris, kingnt66, A00017940, sobig

明白曬 :D

我諗我會專注於
modeling, texture, motion

其中最差的是motion...希望遲d可以克服佢 :oops:
頭像
Blue Li
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 2日 11月 2007年, 12:20

終於有時間睇你條片..... 你既目標系搵 game 公司 only?? 如果以 3d production 既 standard 黎睇.... 當我收到你既 reel 黎講啦, 我會有以下既問題:

1. opening show 既水墨感覺俾 low res model 破壞左, 你想 show 水墨效果就用番 hi-res model, 另外 texture 變化唔夠多

2. fury 只 character apply 左 normal map 之後, 我 get 唔到 d 位系咩黎, 因為布既摺位唔系咁走法, 我既感覺系 fractal only........

3. zbrush 裡面既 monster 都有同樣問題, 我睇唔到生物肌肉既感覺

4. 最後條 animation.... 時間太長, 1分鍾的話已經好夠, 依家好 rough

P.S. 我知一個學生做左畢業功課之後, 想 show 埋俾公司睇你有做到野. 以我自己黎講, 一人 project 我知有好多野會 handle 得唔好, 做得唔好我唔會扣印象分. 但系其他 production 既人未必咁清楚, 真系有可能會扣分架!
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章h2o » 2日 11月 2007年, 17:13

俾個 sample 你睇睇, 何謂 model present

[flash width=400 height=300 loop=false]http://www.youtube.com/v/s5qHZKvGbqw[/flash]

[flash width=400 height=300 loop=false]http://www.youtube.com/v/6BA7suqDQ88[/flash]

movie upload 上 youtube, quality 當然超差. 咁 e-mail 既時候就要 attach high-res images
附加檔案
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章sobig » 3日 11月 2007年, 23:34

perfect presentation
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

回到 Autodesk 3ds Max

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客