想整頭發

各3ds max 用戶可在這裡交流問題和分享制作經驗

版主: xam, sobig

想整頭發

文章Pro » 23日 2月 2008年, 23:33

有咩方法整頭發同狗毛 唔想用max入面個hair做,render好曬時間,最好有教程
唔該~~~~
Pro
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章milkboy » 24日 2月 2008年, 00:36

我都覺得max入面個hair真系渣,幼細既發絲系碎線,估佢Antialiasing唔得,已經唔合格

3d宋慧喬系代表作,記得作者話一張頭發render十幾粒鍾.....

US$ 695 Hairtrix 所以窮人正等緊綠色版....
milkboy
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章sobig » 24日 2月 2008年, 01:36

really? hair in max is fine for me.
22 sec with mental ray, better AA.
or try Final Render for better and better AA.
附加檔案
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

Re: 想整頭發

文章sobig » 24日 2月 2008年, 01:38

Pro 寫:有咩方法整頭發同狗毛 唔想用max入面個hair做,render好曬時間,最好有教程
唔該~~~~

there are lots of good enough tutorials in max tutorials.
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章Pro » 24日 2月 2008年, 23:35

做Animation 系未用呢種方法會好d
同埋我想知max做表情點做
附加檔案
Pro
討論區新秀
討論區新秀

文章milkboy » 26日 2月 2008年, 15:03

最新試左Hairtrix.....原來兩者似系冇整合,hairfx同ornatrix獨立存在,意義不大....

留意下其實仍有碎線問題,唔知同AA有冇關。Hairfx既rendering engine其實好正的,不過無所謂啦。

咁多塊poly又系煩又要用貼圖,Square-enix有自己處理方法的。做表情又系拉點做Morph target,勁就用面部穿骨,Paul Neale DVD有教,但要識d maxscript架。
milkboy
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章milkboy » 27日 2月 2008年, 16:00

真感動,你們誰都不准欺負阿嬌,修正下,原來兩者有整合,以前做好曬既hairfxview可加ox 既modifier修改,真系夢幻組合,一定愛佢。
milkboy
CGV討論區會員
CGV討論區會員

回到 Autodesk 3ds Max

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客