大學三年級作品

公開制作中的 3D 圖片或有關的Making of,與其他網友論討

大學三年級作品

文章soSmall » 25日 5月 2007年, 21:06

呢幾幅系For 學校既Project、但仲未交。
全部都系用Maya做先, 然後用ZB。
最後由 soSmall 於 25日 7月 2009年, 00:34 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
soSmall
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章h2o » 25日 5月 2007年, 21:11

你學校有教 zb?? 交咩 project 用架? 如果系 maya project, 你再加 zbrush..... tutor 會唔會扣你分架?

如果當你自己玩都唔錯, 系個好開始, 系只右手手指怪d 姐 :wink:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章soSmall » 25日 5月 2007年, 21:24

h2o 寫:你學校有教 zb?? 交咩 project 用架? 如果系 maya project, 你再加 zbrush..... tutor 會唔會扣你分架?

如果當你自己玩都唔錯, 系個好開始, 系只右手手指怪d 姐 :wink:

無教ZB呀、我學校只系教嚇Maya D基本功。
份project比我地做都得、所以我選左做DemoReel.
吾會扣分、因為呢份Project吾系For Maya個科。
系呀、只手指系一大敗筆、因為無時間做、Next Week應該會Fix 番拒。
Thx, 我見好多鬼佬都用ZB, 所以咪學嚇Lor、因為我驚畢業後無人請。

咁你識吾識用ZB 架?(我系呢個Site既新仔)
頭像
soSmall
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章soSmall » 25日 5月 2007年, 23:40

呢個系Maya度做既。
最後由 soSmall 於 25日 7月 2009年, 00:35 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
soSmall
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章bbkill » 25日 5月 2007年, 23:46

借問邊間U? 我都想八下,哈哈~~polyu?
頭像
bbkill
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章soSmall » 26日 5月 2007年, 00:11

哈、八多D無所為、反正我系電車男、大把時間上網系度講。

其實我吾系在香港讀、而系在澳洲、
我讀個間叫Swinburne。
因為呢間學校無專門攻3D既Course讀、
所以我系樓上咪話我間學校只系教Maya 既基本工。

By the way, 你D Zbrush 技術好鬼勁, 同埋你對人臉亦都好了解、
你系吾系入左行既Modeler呀?
頭像
soSmall
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Vantage » 26日 5月 2007年, 00:44

[quote="harryling]呢個系Maya度做既。[/quote]

借問聲你右面0個幅系咪用左面0個幅加normal mapping?

唔知有冇ani 呢?
Vantage
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章soSmall » 26日 5月 2007年, 01:09

Vantage 寫:[quote="harryling]呢個系Maya度做既。

借問聲你右面0個幅系咪用左面0個幅加normal mapping?

唔知有冇ani 呢?[/quote]

0個幅無用Normal Map、只系Smooth左、事關呢個Model系用上左SSS、
但系我又吾識系SSS度加上Normal Map、所以為有只用Smooth。

吾知呢度有無高人可以教我點樣系Mental Ray既SSS上加Normal map呢? :-|

Animate就無,但有做Blend Shape、而家Upload張Blend Shape先
最後由 soSmall 於 25日 7月 2009年, 00:35 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
soSmall
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章bbkill » 26日 5月 2007年, 01:10

勁鬼,玩下就得,哈。
我入過行囉,但唔系做modeling~呢個forum都有好多在職model高手呀,不過少露面o者。
其實人物model o既野,研究高手o既作品會進步神速,當然要俾o的時間去做同消化下。modeling走線當然重要,另外volume同form都好重要,所以畫畫亦都重要呀。

by the way,你o的character model都好呀~
頭像
bbkill
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章sobig » 26日 5月 2007年, 16:45

harryling 寫:哈、八多D無所為、反正我系電車男、大把時間上網系度講。

By the way, 你D Zbrush 技術好鬼勁, 同埋你對人臉亦都好了解、

Swinburne都系好uni...
我都系australia grad, from UniSA,
你又系multimedia?
系呀..以前在australia tutor面前, render下 final gathering, 佢地都覺得好勁
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章soSmall » 26日 5月 2007年, 17:16

sobig 寫:
harryling 寫:哈、八多D無所為、反正我系電車男、大把時間上網系度講。

Swinburne都系好uni...
我都系australia grad, from UniSA,
你又系multimedia?
系呀..以前在australia tutor面前, render下 final gathering, 佢地都覺得好勁

:D咁橋呀 ~~系呀、multimedia design 呀。
等等、點解你好似答緊我比BBKill既問題既?你地系同一個人? :o
用final gathering都話勁?!咁你個tutor都幾‘厲害’嚇Wor! haha
我入左Swinburne年半、但就覺得拒麻麻地喇、大多數讀Design D學生都做埋D懶野、仲成日有人上網Download人地D野來交功課。
咁你而家做成行啊?
頭像
soSmall
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章sobig » 27日 5月 2007年, 01:31

唔系同一個人...
因為見你又系australia grad...想知道下d同學仔去向,
我地multimedia極少會做cg,

d鬼佬見你用圖片來做animation,已經嚇死佢,
but系咁,原因australia都唔出名讀animation and cg.

系呀...以前d白豬同學會成日問我借功課抄,
d culture系咁,

我做cg, major in rendering and special effect :)
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章soSmall » 28日 5月 2007年, 00:11

加多兩張圖。
呢個系為After Effect既Project而做既Animation。

我首先畫左一堆畫、然後同D真相Combine埋,
後系After Effect度整左兩間房、呢兩幅圖為其中一間。
頭像
soSmall
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章crazylo » 28日 5月 2007年, 23:33

sobig 寫:唔系同一個人...
因為見你又系australia grad...想知道下d同學仔去向,

but系咁,原因australia都唔出名讀animation and cg.

我做cg, major in rendering and special effect :)

咁歐洲CG好嗎?
crazylo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章soSmall » 29日 5月 2007年, 09:17

crazylo 寫:
sobig 寫:唔系同一個人...

咁歐洲CG好嗎?

去VFS讀啦、拒地D學生出曬名、成間少林寺咁。
入便D學生做既3D model勁過我幾皮波、
如果我一早就知呢間野、我實入去讀。
Vancouver Film School:
http://www.vfs.com/

其實澳洲既animation and cg都幾勁嚇、
拿左奧斯卡個套‘Happy Feet踢躂小企鵝’咪由澳洲間Animal logic做Lor。
不過呢度D學校就真系麻麻地、都吾知D人材邊度走出泥。
頭像
soSmall
CGV討論區會員
CGV討論區會員

下一頁

回到 3D Works (WIP)

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 22 位訪客