整咗個人

公開制作中的 3D 圖片或有關的Making of,與其他網友論討

整咗個人

文章魚腩 » 9日 6月 2007年, 15:21

整咗個人
不過唔知除咗 hair&fur 或 cloth 外, 仲有d咩方法可以令d cubes 好似頭發咁飄逸呢? :?:
(毫無頭緒 :( )

謝謝
附加檔案
頭像
魚腩
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章milkboy » 10日 6月 2007年, 16:26

頭發我會用番專用Hair,一塊塊點整都會好生硬,打機時睇d人點整就知喇。 :mrgreen:
milkboy
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章魚腩 » 11日 6月 2007年, 21:07

不過我怕hair對自己部機會重咗d啊 (自己部腦唔太勁 :( )
頭像
魚腩
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章purehay » 11日 6月 2007年, 22:03

如果真系怕重荷.....可以生在photoshop畫一些頭發的testure 或者
影一些頭發的photo, 然後當testure key落去那些頭發部份.

不過當然用maya的頭發plub in 最好la :wink:
頭像
purehay
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章moc » 11日 6月 2007年, 22:30

有人肯貼圖....
無論如何要支持嚇.....
希望助長此風.....

關於頭發方面....
也不一定要生....
貼都可以好靚架...
我在3d total個網站...見過以下呢個咁堅的教程示范....
是貼的.....在Game內用...不過實在做得很好....
俾你一點啟示....
圖檔

http://www.3dtotal.com/team/Tutorials_3 ... air_01.asp
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章魚腩 » 12日 6月 2007年, 02:24

好多謝幾位前輩嘅意見啊

moc兄, 個網示范嘅方法我未見過 orz (不過其實maya裡面仲有好多都未用過,只怪自己剩系modeling) orz

個網教嘅方法我一定要快d同同學一起研究一下, 希望個僕直可以響暑假完之前完成啦
頭像
魚腩
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 12日 6月 2007年, 21:51

呢d texture mapping 做頭發既方法, 我地叫做 "鋪 grid"

你睇 final fantasy 既 trailers or 過場 movies, 咁多代都系用呢個方法.

呢個 tutorial 系 for game engine 用, 你個 hair 既 material 用 anisotropic 都已經做到 hair highlight, 唔需要用 normal map. 不過最緊要系 build d nurbs plane 出黎要多d 變化. :wink:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章魚腩 » 16日 6月 2007年, 22:46

最後都系用hair, 因為都覺得hair自然d掛(紙板頭發...... 可能我哩個level 做唔到又簡單又靚)
結果個character個feel完全唔同曬 orz
頭像
魚腩
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章魚腩 » 16日 6月 2007年, 22:51

唔好意思, 圖在此
附加檔案
fB_Rei(cloth_finished_for_Texture&Facial_expression).JPG (17.85 KiB) 被瀏覽 12340 次
頭像
魚腩
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章魚腩 » 16日 6月 2007年, 22:54

手臂上嘅牌子
附加檔案
頭像
魚腩
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章魚腩 » 18日 6月 2007年, 23:18

就可以set骨啦 :D
附加檔案
頭像
魚腩
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章魚腩 » 19日 8月 2007年, 01:16

終於都大致上整好d骨啦...
過程比modeling仲艱辛,小弟感覺上

另外, 其實7月中至8月頭系完全停工, 仲有d想放棄, 好在最後都再繼續
講返轉頭, 其實佢仲有好多問題同缺陷.
eg. 手指整得唔夠好, 而家其實屈得唔靚, etc.
而家小弟會試下set key, 期待再同大家分享.
附加檔案
頭像
魚腩
CGV討論區會員
CGV討論區會員

回到 3D Works (WIP)

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 15 位訪客