[MCVS 02] - My dream digital camera

HKMUG X CGV - 定期舉行的香港區CG比賽
獎品 : Microsoft XBOX 360 一部
(由Synnex Technology International (HK) Ltd 贊助)
終極大獎 : HP iPAQ rw4500 一部
(由 Hewlett-Packard Development Company 贊助)

版主: ZU, xam

文章xam » 20日 9月 2006年, 18:16

畀d意見,個model"林"咗d.
香港 3ds max 用戶組
頭像
xam
討論區主持
討論區主持

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章S'tephen » 20日 9月 2006年, 21:48

xam 寫:畀d意見,個model"林"咗d.

我都發覺有d 位唔夠利! 或者會推平一點,smoothing group 勾實 d 面。有返 d 界線會好看吧!
圖檔

Siegfried 寫:When internal flash is used, I'd rather to remove the lens hood to avoid shadow cast.
And I'd rather to use an external flash with the head rotatable, like SB800 :mrgreen:

By the way, I like the design of flipping flash ( internal flash can shoot upward ) from PanasoniX.

呵呵! 局你買外閃吧! :D
我都留意到,好多機一加 lens hood 會撞到 flash light。

哈哈,所以我做了 lens hood,都會做埋 external flash,配件是一對的!
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章S'tephen » 21日 9月 2006年, 04:02

[flash width=640 height=480 loop=false]http://www.61226.com/share/dc/zoom_preload.swf[/flash]
附加檔案
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章milkboy » 21日 9月 2006年, 14:50

免費豬年運程,原來一早已選錯科,真相大白。內裡的機電鏡頭操作可以對相機工程師產生意義,群眾只會關心外型和功能,相機感覺就是抄,一點變化也沒有。不過你幾識運用“多媒體”既功能,果然花巧。
本帖成功地探討了部份創意工業年輕人的創意,真的很薄弱。功德無量。
milkboy
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 21日 9月 2006年, 15:50

milkboy 寫:免費豬年運程,原來一早已選錯科,真相大白。內裡的機電鏡頭操作可以對相機工程師產生意義,群眾只會關心外型和功能,相機感覺就是抄,一點變化也沒有。不過你幾識運用“多媒體”既功能,果然花巧。
本帖成功地探討了部份創意工業年輕人的創意,真的很薄弱。功德無量。

盒餅唔好食,就用個靚o既盒包裝紙包好,諗住會有人買,典型搏大霧心態黎。轉個口風話唔講創意,其實系練習黎,即時變得好聽,轉眼間集好聽好睇於一身,獨欠實用。 如果加上某思想家或哲學家o既一言半語理論,仲可以成為有根有據o既大制作,社會運作模式本來就是這樣(有人認為),所以milkboy 實在不宜太勞氣 :D
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

外號: 根製作

文章wkin99 » 21日 9月 2006年, 16:50

野就好多人都識講啦,但有幾個會行動,當然我都好尊重各位吹水本事,從中也學到吾少野,但S'tephen仔有行動又很用心地去做,這點本人就很欣賞及支持啦

S'tephen仔繼續加油! :mrgreen:
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章S'tephen » 21日 9月 2006年, 22:45

Siegfried 寫:like SB800 :mrgreen:

SB800 都可以呱!
不過這是 Sony F32x,基本上有這實物朝著做,感覺上控制得好d。
圖檔

個d反光位,好難做呢!

完左modeling,下一個step,
texture,lighting,rendering 三者很難做唷!

wkin99 寫:S'tephen仔繼續加油! :mrgreen:

都盡本分做,參加得比賽,都系 Try my best!
最後由 S'tephen 於 21日 9月 2006年, 23:44 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章S'tephen » 21日 9月 2006年, 22:52

想問點樣睇 render time! :(
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 21日 9月 2006年, 22:53

其實d 配件你可以 redesign 過, 唔使一定用番市面上既野

外置 flash 加個罩會打左個 shadow 出黎, 你咪改個擺位, 改下 design 啦. 呢部野系你 design 架麻, 點改都得啦 :mrgreen:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章sobig » 21日 9月 2006年, 23:03

i like your interactive presentation that let me understand your product so much.
hope to see your rendering
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章S'tephen » 21日 9月 2006年, 23:17

h2o 寫:其實d 配件你可以 redesign 過, 唔使一定用番市面上既野
外置 flash 加個罩會打左個 shadow 出黎, 你咪改個擺位, 改下 design 啦. 呢部野系你 design 架麻, 點改都得啦 :mrgreen:

唔好尾聲,先叫我 problem solution 啦! :oops:
    這一種大機一定有這個毛病,p記的Fz30,都會系咁!

加左遮蔽罩,那個相機內置閃光燈在廣角時,會射到遮蔽罩,所以有黑影!
    退到 50mm 就無事,越 tele 就無事! 因為會crop 左!
    其實你用得遮蔽罩,都系外出用,個時,唔系好點用閃光燈!

室內時才多人用閃光燈,你見d記者在室內用閃光燈時候,是不用遮蔽罩!
    如果用遮蔽罩,又要閃,又拉wide... 都系個句,“呵呵! 局你買外閃吧! :D

最後由 S'tephen 於 22日 9月 2006年, 02:49 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章S'tephen » 21日 9月 2006年, 23:30

sobig 寫:i like your interactive presentation that let me understand your product so much.
hope to see your rendering

我都期望我render 到,像真度高,系可以呃到d影友!呵呵 :P
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章S'tephen » 21日 9月 2006年, 23:48

S'tephen 寫:我都期望我render 到,像真度高,系可以呃到d影友!呵呵 :P

h2o 寫:其實d 配件你可以 redesign 過, 唔使一定用番市面上既野

有d真系有,有d真系無,夾埋先呃到人啦! :mrgreen:
(配件)  (部相機)
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Siegfried » 22日 9月 2006年, 09:39

都系果句, 個外閃冇得搖頭就真系有 D 問題, 冇得 Bounce 天花.

可能而家遲左D, 不過小弟覺得如果摺到一張 Bounce Card 入 Flash 個 Body 就 perfect, 可以彈出梨唔駛將 external bounce card 左貼右貼.
其他配件, 有冇預留直島, 三腳孔, USB, GPS, etc.....

Product Design 要預計o既野好多, 有D關乎 Company Policy, 有D關乎 Costing, 但既然個 Theme 系 Design, 就無謂太理會啦.
而 Optical 方面, 小弟覺得你著墨太多了, enginnering 東西有 engineer 做, 你同佢 compromise 就 OK, 小心踩界得黎又 limit 左個 design.

集中火力諗下個 design, CG, user-interface 同 ergonomic 啦.
生死去來 樹頭傀儡
一線斷時 落落磊磊
頭像
Siegfried
討論區主持
討論區主持

文章milkboy » 24日 9月 2006年, 20:12

純粹是提出一些問題而已,沒有針對性,也沒有利害沖突,請高抬貴手。
我諗多媒體應該系設計系,一位理大畢業生的作品讓我驚訝........“加上五稜鏡,改用三稜鏡,切去多余的稜鏡”,基本上是工程人員的工夫。
“保留腰平的拍攝方法”,“直倒手柄快門放上左上角”這種“戰戰兢兢,如履薄冰”的態度不是設計者的自覺,設計者應該有全知的觀點,最重要是審美趣味的建立,創造一種藝術價值。在他的作品裡,創作者的印記,個性和風格,無跡可尋,以上應該是設計的基本條件。何況這只是網上比賽,工程師和設計師的頭腦真的不一樣。對一種約定俗成的相機的外型甘之如飴,反而鑽研裡面的工程(設計內部),呢樣明顯系科學價值。溯本歸源,會不會讀錯科?如果多媒體系特別d兩者玩曬,則無語。
樓主已是大學畢業生,當做會考生咁“呵”住,並冇必要。 :wink:
milkboy
CGV討論區會員
CGV討論區會員

上一頁下一頁

回到 MCVS 比賽 (HKMUG X CGV)

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 13 位訪客