想問問有否好用的Plug-in可介紹一下呢? 主要是lightwave10使用的!

各Lightwave 3D用戶可在這裡交流問題和分享制作經驗

版主: ed209

想問問有否好用的Plug-in可介紹一下呢? 主要是lightwave10使用的!

文章SingSing11 » 18日 4月 2011年, 04:45

:D 在官網找到一些Plug-in十分有用,想問問大家還可以在那裡找到多些好用及免費的Plug-in,因公司用,所以最好是Free的, 怕有付費及版權的問題!
另外想問問大家有否在import eps或ai 文件時出問題, 我公司的版本是不能import, 軟件說是permission的問題.
在家使用的版本就OK!

Thanks 咗先!
SingSing11
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: 想問問有否好用的Plug-in可介紹一下呢? 主要是lightwave10使用的!

文章Mirage Vision Ltd » 18日 4月 2011年, 15:54

LW 的Free Plugins 可在 http://www.dstorm.co.jp/dsproducts/lw9/FreePlugins/
http://www.pictrix.jp/?page_id=78
http://www.lwplugindb.com/
不過,有32bit同64t的分別,要注意.
Cannot import eps&ai ? it may be the version of ai & eps. LW only suport version ai 8.0.
Mirage Vision Ltd
討論區新秀
討論區新秀

Re: 想問問有否好用的Plug-in可介紹一下呢? 主要是lightwave10使用的!

文章moc » 18日 4月 2011年, 16:05

星星呀,
免費插件係仲有好多...
不過仲要睇下你想搵的方面係:
關於import ai/eps...我未驗證過...
不過你地係咪有係AI內.....轉存為eps v8?
新版的cs.cs2~5..都係未支援的..
存為V8..我一直都成功用到.
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章SingSing11 » 19日 4月 2011年, 07:14

Thanks! 幫忙先!
另外,moc你說的方法我已試過了,包括不同版本的ai及eps文件格式,例如日文ai3, ai3, ai8 cs, cs3等,另外也試了不同的文件設定例如postscript level2, level3, display mode等,文件內容也試過有fill color, 或只有outline等。但最後都是eps file error, please check you file permission! I.T.部門都找不到問題所在......。
也想找找看有沒有plug-in可以輸入輸出 ai 或eps 文件的呢?
SingSing11
討論區新秀
討論區新秀

文章ed209 » 19日 4月 2011年, 14:02

你可唔可以Upload你張圖上黎, 唔洗成張, 少少就得. 總之可以係令你開唔到.
又或者你可以試吓隨意save 一張可以share俾我地試既AI / EPS , upload上黎俾我地試, 當然要係你個LW開唔到, 睇吓究竟係export(AI)既問題, 定係LW既問題.
頭像
ed209
討論區主持
討論區主持

文章SingSing11 » 20日 4月 2011年, 03:26

Thanks咗先! 但應該不可以了, 因為是在公司用,抄不到文件出來. 有同事也試過在photoshop output outline eps 都唔得,我們試驗時都是用簡單的圖來試. 暫時試到的方法是在Mac 機save出文件,再轉過去PC 的Lightwave 10開就可以!
另一個同事的PC CS3 轉文件到lightwave ,他的情況好些,但就有時得有時唔得!
SingSing11
討論區新秀
討論區新秀

文章Mirage Vision Ltd » 21日 4月 2011年, 02:44

未試過你說的情況,你用PC or Mac ? 最正路的方法是直接問NewTek
Email是 tech@newtek.com
Mirage Vision Ltd
討論區新秀
討論區新秀

文章SingSing11 » 21日 4月 2011年, 03:49

現在主要用PC, 但以前部Mac還在,所以可以用 Mac Illustrator轉文件出來用! 你的提議也好, Thanks! 我會叫I.T.同事去問及試試的,因為我的PC無Internet,所以不能download 或upload文件.
SingSing11
討論區新秀
討論區新秀

文章ed209 » 25日 4月 2011年, 04:46

最好就攪清楚係PS定係LW既問題, 咁先可以對正下藥.
你同NT講個file開唔到, 佢9成都要你俾個File 佢試, 如果唔係佢都唔知點debug.
頭像
ed209
討論區主持
討論區主持

文章SingSing11 » 29日 4月 2011年, 04:01

我想應該多數是登入戶口權限問題多, 看看I.T.部門有沒有方法解決吧! Thanks!
SingSing11
討論區新秀
討論區新秀

文章SingSing11 » 9日 5月 2011年, 00:58

最後都找到方法解決問題了,果然是戶口的權限問題,之前我的eps或ai 文件都是儲存在桌面上,後來留意到桌上的文件都是放在Doucment and setting內的(個人戶口內),之後試把文件直接放在Hardisk內,問題就這樣解決了(可以import eps或ai 文件了)。總算了結心中最大的問題。但Newtek的用戶系統,確是大嚴格了些!
SingSing11
討論區新秀
討論區新秀

文章papaya » 20日 6月 2011年, 16:28

好耐都冇返嚟睇睇喇,LW區域突然好似熱鬧左好多。good~~。我以前都經常面對eps同ai問題,研究左好耐是否有解決方法....結果係...到而家都依然喺度研究緊。哈哈。而家嘅我一般如果想建字體模型嘅話,我會選擇利用vue直接打字建模,再export去到lwo。雖然麻煩D,但勝在夠曬方便呀嘛。嘿嘿。假如真係需要喺illustrator度畫D嘢(shape)放入LW變成模型嘅話,通常我會利用Deep Exploration軟件export變成lwo。貪佢夠穩陣呀嘛。唔知各位大佬是否有更好嘅方法呢?期待有高手指教細佬我~~~~!!我再唔upgrade自己就嚟俾社會淘汰架喇~!!
Web: http://papayakks.wix.com/kohap
facebook:https://www.facebook.com/khcreative
Email: papayakks@gmail.com
Tel: +60164255065 /+60380666206
頭像
papaya
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 木瓜 ( Roy )

回到 NewTek LightWave 3D

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 19 位訪客