蘋果一個

各Lightwave 3D用戶可在這裡交流問題和分享制作經驗

版主: ed209

文章BlackDick » 20日 6月 2004年, 12:18

都幾厲害
有無texture家?
頭像
BlackDick
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章HapZungLam » 20日 6月 2004年, 21:48

頭像
HapZungLam
討論區主持
討論區主持

文章rryria » 21日 6月 2004年, 00:12

choppy 寫:
BloodyAugust 寫:choppy
嘩~~好過我個個好多.....我連點樣set 到d 燈好似你咁我都未識...

喱度有好多打燈高手的,可以請教下他們呀~~~
8) rryria用lightwave都好厲害的呀~~~嘻!

話, choppy 唔好咁講呀... 我唔professional...

有好多業界lwer非常勁!

我也做了個apple
附加檔案
頭像
rryria
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章BloodyAugust » 21日 6月 2004年, 19:06

個外形就差d d~~
但系texture ~~surface 個d 好真lor~~點樣可以做到咁真架....>"<~我都想可以學到較到d surface 咁真!!
BloodyAugust
討論區新秀
討論區新秀

文章rryria » 22日 6月 2004年, 22:27

Hi bloody,

個model系衰d...

其實唔真o架... 我o既level還好低

我用了gradient 做color map, 再加d noise

用一張spherical reflection map 同 raytracing

用了三支spot同一支point

最後用了fprime的radiosity

全個過程只需15mins

都真系幾抵用o架
頭像
rryria
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章BloodyAugust » 25日 6月 2004年, 18:37

哎呀~~~我想知多d 打燈既野~~
你個三支spot 放系邊個位架??

spherical reflection map 同 raytracing <---會有咩效果 or 影響?fprime的radiosity <--會有咩效果 or 影響?

可唔可以輕輕解給我聽?? 我諗我知到多d function 我會做得好d!
討論區新秀
討論區新秀

文章rryria » 26日 6月 2004年, 02:34

sorry, 更正, 系一支area, 二支spot, 二支point

spherical reflection map系扮reflection
raytracing reflection 系真系reflection

radiosity系indirect illumination

系扮真實世界的

fprime的radiosity preview都好快
附加檔案
頭像
rryria
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章moc » 27日 6月 2004年, 03:40

我都試整咗一個..
系我最鍾意食那只紅色小蘋果......
不過好似唔系好新鮮.....天口熱....無偈~~~~~

完全只系用Lightwave內所有的工具....
無乜依賴貼圖....只以一張手繪的色圖作為底層基礎...接著以內置的程序貼圖混出來各種質感......反光...X凸....等等...
附加檔案
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章BloodyAugust » 27日 6月 2004年, 11:19

等我再參考一下~~再研究一下先!!
討論區新秀
討論區新秀

文章marvel909 » 29日 9月 2004年, 12:29

加小小bump map, 令個apply有D 凹凸感, 平果不真的是平的
marvel909
討論區新秀
討論區新秀

造返個青色的

文章THEKING2078 » 11日 7月 2005年, 12:01

新手造返個青色的
附加檔案
HELLO
頭像
THEKING2078
CGV討論區會員
CGV討論區會員

上一頁

回到 NewTek LightWave 3D

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客