又黎布丁狗(可供食用版)

各Lightwave 3D用戶可在這裡交流問題和分享制作經驗

版主: ed209

又黎布丁狗(可供食用版)

文章BloodyAugust » 4日 8月 2004年, 18:14

用返上次個布丁狗身~~改下姿態~再加多幾個裝飾!!
但始終背景差d~~!!

同埋呢排返緊工~~又成日ot~~我諗無咁多time 再畫~~月底先有time 再畫新畫勒~~!

今次我用左其他方法打燈~~但好白個到系一支spool 黎架~~因為較反光返得勁~~所以白曬!!

um~~唔知大家睇完幅圖有咩意見?
附加檔案
BloodyAugust
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章fellini » 4日 8月 2004年, 18:26

太光, 反差太甚. 從雪糕可見一斑.
背景可投暗棄明, 以特異主體.
頭像
fellini
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章S'tephen » 5日 8月 2004年, 01:53

構圖是著重焦點

D 階磚濛d 會好d! 因為太清楚了, 會使人看不清主體(布丁狗)
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章BloodyAugust » 5日 8月 2004年, 09:28

我想問一下呢~~focus 系邊到set?

同埋仲有一個問題系~~我用lightwave 入面光既來源系靠一個面向既球體包住所有object~~跟住關曬所有light~~就系global light 個到set 一d 野~~做到好似有自然光咁~(我上網睇網站學既)~~但系用呢個方法~~由於關曬所有light~~系light wave 入面系黑色一片~~我完全睇唔到佢有幾光or暗!

有冇其他方法整到自然光?
討論區新秀
討論區新秀

文章rryria » 5日 8月 2004年, 11:05

"我想問一下呢~~focus 系邊到set? "

系咪想做景深效果?起camera properties度要先把aa set到medium, dof先可以用. focus你想clear o既object. 想加大物件之間的景深要把f-stop數較細.

"同埋仲有一個問題系~~我用lightwave 入面光既來源系靠一個面向既球體包住所有object~~跟住關曬所有light~~就系global light 個到set 一d 野~~做到好似有自然光咁~(我上網睇網站學既)~~但系用呢個方法~~由於關曬所有light~~系light wave 入面系黑色一片~~我完全睇唔到佢有幾光or暗! "

用radiosity, 一樣可以打燈.
可混合用. 把skydome的diffuse較低d.
如果要扮radiosity, 可以起modeler果度把skydome的polygon轉luxigon
然後起layout用convert luxigon
當然假設有好多支spot, 你系要平均all spots o既intensity
個shading都會好似用o左radiosity咁
其實用opengl做preview系難d
我prefer 用low res cam, 用返f9做preview.
但系依家有fprime. 系另一個時代...
頭像
rryria
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章BloodyAugust » 5日 8月 2004年, 16:46

rryria :

好多謝你既意見~~我諗我要返切實咁試下你suggest 既方法先~~!!
萬分感激~~!! 我再有問題~~到時請多多指教! ^^
討論區新秀
討論區新秀

回到 NewTek LightWave 3D

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客