inside LW8中文釋版到左旺角

各Lightwave 3D用戶可在這裡交流問題和分享制作經驗

版主: ed209

inside LW8中文釋版到左旺角

文章moc » 11日 4月 2005年, 02:19

如題....
昨天買了一本....價錢比前幾版貴....原書價是98元...
在香港買到是108元....
.注.....本書跟5只光碟的......
inside系列點都支持下......
我是在旺角星際"尚書房"找到.......其實是問到....
因為售貨員根本唔知..本書是3D類......
呢個版本...是全黑書面.....好鬼嚴肅.....佢地將本書同C++....VB執放在一起.....
所以根本搵唔到.........話過佢地知.....不過唔知有無改善........
總之要就問啦....
inside LW8.....中國電力出版社.....價錢是108元....連五光碟....

呢次跟以往的V6...V7...格調不同了.......可觀性高出不少.........
功能介紹也很仔細......連LW發展史一並講埋.....
我經驗是:當字典.....得閒咪下.....每一次都實有新得著.....

喂....
另外如果唔鍾意簡體字的........
我發現同場三樓有間專賣廉價台灣書的店.....居然出現了本新出版的台灣本土....
寫的LW新書......全粉紙.....加全彩.....主打是角色建模......動畫....貼圖......
步驟好仔細.....真系寫得好心機.........
價錢是121港元........得兩本....快手.....
書名是"Lightwave 3D8及photoshopCS"....佢重點在講不少有關骨骼操控weight map 步驟圖.......有問題的行過去望望.....
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章moc » 11日 4月 2005年, 03:06

別說我賣廣告....
但跟書的那五只光碟內居然跟頗大量的Quicktime格式教學片.....
是3D_Garage_Videos...
質量好高......唔系一般功能示范......
錯過系你損失......有成20個chapter....每個chapter有幾段.....
提一提大家.....

中國電力出版社今次都幾出力....
五只碟都有寫個自動執行的簡體中文介面........
可惜當局可能考慮不周....好心做壞事
我發現它的連結不停出現錯誤.....
估計跟系統顯示唔到簡體字有關......
所以唯有手動把每只光碟中的"多媒體教學"內的.mov逐一抄進硬碟....
就可以正常看......
我用win2k
我的Quicktime是不能執行有簡體字的檔案夾....大家呢?
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章aresca » 11日 4月 2005年, 06:01

i really want to take a look at the book that Moc兄 suggested...too bad im not in HK...
i bought a couple LW Tutorial books 4 years ago when i started with LW6.0.... (LightWave3D 6.X 夢X工作室編輯)..... it sucks monkey balls!! :evil:
what i learned was how to create balls and boxs.... so i lost interest soon after finished reading those books....
untill a couple months ago, because an animation project of my own, i started to learn 3D again..... i found almost all basic stuff can be found on internet e.g. newtek.com..... but as i keep learning there is always something else u couldn't learn by yourself.....
頭像
aresca
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章pazu » 11日 4月 2005年, 14:41

oh , 我仲俾咗個同事本原裝本英文版tim.....成4~500個大洋
pazu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

那本lightwave photoshop的台灣本土新書多人買嗎?

文章timcent » 21日 4月 2005年, 00:41

:D
timcent
討論區新秀
討論區新秀

文章HoE » 7日 7月 2005年, 07:37

我買的是英文版.6舊幾油. 一只DVD, 無咩話特別.都系甘.
HoE
討論區新秀
討論區新秀

文章eric2002 » 10日 7月 2005年, 00:41

尚書房不樓都貴d啦所以我好小去果樹買 :mrgreen:
eric2002
討論區新秀
討論區新秀

文章DEON CHAN » 7日 10月 2005年, 15:30

好書!
DEON CHAN
CGV討論區會員
CGV討論區會員

回到 NewTek LightWave 3D

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客