Render 個影攪到想死

各Lightwave 3D用戶可在這裡交流問題和分享制作經驗

版主: ed209

Render 個影攪到想死

文章Refrigerator » 1日 7月 2005年, 22:51

我按f9 出個影又o巖
按f10 出條avi 睇又唔o巖

玩死了!
><
Refrigerator
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: Render 個影攪到想死

文章be@rbrick » 1日 7月 2005年, 23:25

Refrigerator 寫:我按f9 出個影又o巖
按f10 出條avi 睇又唔o巖

玩死了!
><

do you have any captured screens for comment?
be@rbrick
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Refrigerator » 2日 7月 2005年, 23:28

冇啊~
因為就算cap 出黎都冇用
f9 出的冇問題,.....只是在動畫部份出o左事
or 我send 件野俾你先有得睇

(& 我唔識放圖上來)
真不好意思~麻煩曬^^"
討論區新秀
討論區新秀

文章Refrigerator » 3日 7月 2005年, 00:02

咁樣睇下是否download 到?

http://hk.geocities.com/shop4b/test0001.avi

幫幫忙啊~~~整o左4 天了(只是打燈)
我唔想咁快放棄><
討論區新秀
討論區新秀

文章Refrigerator » 3日 7月 2005年, 00:45

再來我的場景 & objects

http://hk.geocities.com/shop4b/cross.zip
討論區新秀
討論區新秀

文章Andrew Lee » 3日 7月 2005年, 05:06

點解無人幫下呢位朋友 ga :?:

我吾識 LW ,吾系都試下幫你 :cry:
www.andrewlee.hk
頭像
Andrew Lee
討論區主持
討論區主持

外號: Andrew Lee

文章pazu » 3日 7月 2005年, 05:07

你個zip file download 唔到, 唔知你個影有咩問題, 但容易solve.
如果你出avi 先有問題, 咁咩唔好出avi, 反正通常都唔會直出avi, 用f10出番sequence, 例如tga format.
pazu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Refrigerator » 3日 7月 2005年, 09:13

感激你們的回應啊~

我就是f10 出rgb files 再去after effacts 時先知出o左事
sin o左好多時間....><

我今晚試下出其他格式試下...thx
討論區新秀
討論區新秀

文章Refrigerator » 3日 7月 2005年, 20:32

Andrew Lee 寫:點解無人幫下呢位朋友 ga :?:

我吾識 LW ,吾系都試下幫你 :cry:

系喎!高手....我件作品,俾少少意見丫,雖然件野簡單o左d
但都整o左成個星期(晚上整)
討論區新秀
討論區新秀

文章Andrew Lee » 3日 7月 2005年, 22:14

嘩,首先小弟絕對吾系咩高手。 :oops:
我冇 LW 開吾倒你個 file,開倒都吾識用 LW。淨系睇你個 WIP 既 avi,好難比意見 ga bor。不如你完成多些少再 post 上黎好冇? :mrgreen:
頭像
Andrew Lee
討論區主持
討論區主持

文章Refrigerator » 4日 7月 2005年, 13:21

Andrew Lee 寫:嘩,首先小弟絕對吾系咩高手。 :oops:
我冇 LW 開吾倒你個 file,開倒都吾識用 LW。淨系睇你個 WIP 既 avi,好難比意見 ga bor。不如你完成多些少再 post 上黎好冇? :mrgreen:

嗯~遲d 我會再加野的
但現在開頭都出o左問題了.....諗o左幾晚都唔知咩事
初時以為cast shadow 問題
但攪來攪去又唔系.............暫時未知點算

如果你唔算高手,咁咩level 才是呢?^^"
你果個車的動畫我睇過n 次,最後都是偷唔到師......
討論區新秀
討論區新秀

文章ykcaj » 4日 7月 2005年, 18:58

Try to turn off "cache shadow map" of your spot light
ykcaj
討論區新秀
討論區新秀

文章Andrew Lee » 5日 7月 2005年, 04:18

Refrigerator 寫:
Andrew Lee 寫:嘩,首先小弟絕對吾系咩高手。 :oops:

嗯~遲d 我會再加野的
但現在開頭都出o左問題了.....諗o左幾晚都唔知咩事
初時以為cast shadow 問題
但攪來攪去又唔系.............暫時未知點算

如果你唔算高手,咁咩level 才是呢?^^"
你果個車的動畫我睇過n 次,最後都是偷唔到師......

過獎, 過獎, 多謝, 多謝
:oops: :oops: :oops: :oops:
頭像
Andrew Lee
討論區主持
討論區主持

文章Refrigerator » 5日 7月 2005年, 09:35

Andrew Lee

順手問下.....nike 果條片d 字個效果咁靚?
用咩方法整架?

不會是整咁多粒散件再合並出來吧....如果系一定做死
討論區新秀
討論區新秀

文章Andrew Lee » 6日 7月 2005年, 07:46

條 Nike 片系我之前間公司做,d 字個吾系我整,公司 TD 同事做既。當然吾系續粒整啦。Particle 黎既。再系 Shake comp 埋一齊。

關於我果條賽車片,其實一D都吾難做架。你念真D。得一條賽道,畫個 cross section 跟住一拉,咁就成條跑道。D 拱橋條條一樣樣。畫一條之後系咁 duplicat 攪掂。黎黎去去都系得果架賽車,吾同 texture 之嗎。一個 character 都冇,少好多 modeling 及 riging 時間.......... 系咪?

P.S. 其實我真系吾系你想像中咁勁,呢度真系有好多隱藏高手架。你咁贊我,我好尷介架。 :oops: 不過我當然開心,亦禮貌上都要講聲多謝。大家研究,學習及互相堆動啦。 :mrgreen: :mrgreen:
頭像
Andrew Lee
討論區主持
討論區主持

下一頁

回到 NewTek LightWave 3D

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客