小作

各Lightwave 3D用戶可在這裡交流問題和分享制作經驗

版主: ed209

小作

文章moc » 28日 8月 2005年, 04:47

小作.....動畫中....
cap一張來見街坊..
附加檔案
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章THEKING2078 » 28日 8月 2005年, 05:31

之前小弟都彈左2次口信俾你?????你仲鼓勵我多做多學??但我真系做來做去都唔好????我真系唔系好得???可能我資格底???又其系建模方面做唔似??有好多唔明????????但眼見市場上太多MAYA???3DMAS???真系想放棄???仲話小作?雖然有米高 Law D figurec影子???但都已經嚇死我那?????我諗系E到用LiGHTwaVe無邊個強過你???又願意教人??小弟真想拜系你門下????市面上??LiGHTwaVeD書教來教去教系D皮毛???又無course讀????有時真系想放棄??轉頭3D MAx懷抱???見你一次又一次so??D野去來???又唔想放棄????真系苦腦????
HELLO
頭像
THEKING2078
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章alt_L » 28日 8月 2005年, 10:22

Haha.... this guy's facial tattoos reminds me NZ Maori people... :wink:
Looks like the animation sound a bit funny.
Looking forwards to its completion. :mrgreen:
頭像
alt_L
討論區新秀
討論區新秀

文章r2h » 28日 8月 2005年, 11:58

好正啊~
我都想學,但3d的軟件指令繁多,令人卻步,都唔知點入手.
r2h
討論區新秀
討論區新秀

文章moc » 28日 8月 2005年, 17:13

THEKING2078,咪咁大口氣啦.....托到我咁高...撻死我呀......
其實學邊個軟件...現在都經己唔多重要(雖然依然唔少人硬系要踩低人家所用軟件....嚟托高自己)....
你寄過口訊俾我...我都覆咗你呀.....秘訣咪都系得一個......鍾意你要做的事情咯.......做多點綀習......如果系作為綀習......根本唔使理會是否原創......你可以把見到人家的作品.....仿作一次......從中就會學到野.....咁其實仲可以俾自己試嚇人家的造型設定....避免只曉得做自己的設定....
在建模過程中....你一定會發現把網格調來調去....又唔知點分割為好....
咁你唔好錯過在網上找人家的"wireframe圖"來看看.....觀摩...人家的網格分布(不用分軟件)....分布沒有那種是"最好的"....只要你就手及綀就到一套習慣就可.....
有一樣野系好重要.....
就系繪畫能力.....決定了你作品的可觀度.......你唔可能從畫唔到野.....而識用軟件後就能建個一個很完整美好的模型(雖然很多課程廣告都在造這個假象).........
其實並不需要很高的繪畫能力...注意繪畫能力不等同素描能力........只要能把你腦內想像的型狀.....如實畫低......可以幫你構思.....
最後俾個十分好的構想方式俾你......在構思個造型時......以基本的形狀代入就可......例如我這次的角色....臉部就是從一個梯型進化得來....
當然基本形狀都可以疊加在一起....造成一些較復雜的造型....
如果你個人都覺得米高_Lau的方塊造型得....咪試嚇造咯.....
如果你自己找不到一個學習的切入處......咁無論你學邊個軟件....結果都系得個講字......
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章choppy » 28日 8月 2005年, 23:58

哈哈!!!幾得意丫~~

點解moc兄唔加埋肚臍呢??
永遠的巨石3D動畫制作團隊
http://www.longlastingrock.com/phpbb/index.php
頭像
choppy
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章chatho » 29日 8月 2005年, 00:36

面部表情好好呀~
有無o的心得俾下大家呢~
Live For Create.
頭像
chatho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章cheneva » 2日 9月 2005年, 21:29

構想上面會有D不平均,面部太多突出點,花紋等,但身體同手上面就沒乜野到
cheneva
討論區新秀
討論區新秀

回到 NewTek LightWave 3D

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客