短期...手癢作.....WIP

各Lightwave 3D用戶可在這裡交流問題和分享制作經驗

版主: ed209

短期...手癢作.....WIP

文章moc » 27日 9月 2006年, 20:36

乘機想串連一下LWV9的部份新功能及新插件........
LW建模展UV加埋Zbrush加工....
附加檔案
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章moc » 27日 9月 2006年, 20:40

貼埋....在Zbrush加工的第一階段粗樣......
然後嘔咗張2000X2000 pixels displacement map落返LW layout測試嚇先....
附加檔案
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章moc » 27日 9月 2006年, 20:43

今日玩到呢度.....
用咗V9新的APS:weight map調控了各部位.....網格密度.....
用了LW內置引擎算了張試樣.......
附加檔案
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章darkie » 28日 9月 2006年, 01:27

hehe,支持一下 :mrgreen:
darkie
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Vantage » 28日 9月 2006年, 11:51

勁啊!!!

但系用咗2000x2000texture之後感覺好似都系有少少唔清楚

唔通要5000x5000 :o :o :o
Vantage
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章yesno » 28日 9月 2006年, 15:15

的確唔錯~ :D

系HK好少人用lightwave用得咁好!
yesno
討論區新秀
討論區新秀

文章publiclabor » 28日 9月 2006年, 16:11

MOC how about you can talk some more about zbrush, seem you know using zbrush, i tried it before, total lose.
publiclabor
討論區新秀
討論區新秀

文章moc » 30日 9月 2006年, 14:06

多謝各位捧場,
Vantage,可能系我目前仲唔系好識調較導出displacement map的精度....
不過,Zbrush最高可以導到近5000X5000左右的圖,另外仲有32bit,
我呢張系2000X2000 16bit.......暫時試嚇.....最緊要快....

yesno,言重啦,我做的這幾項,只是把一些很基礎的東西放在一起試效果而己.
香港地其實仲有唔少真正LW高手匿埋.........

publiclabor,喂,Zbrush我都系處於摸索階段,好多基礎的功能都未系好熟綀,大致上都系,好似雕泥咁樣啦.......我真系唔知點講,呢個軟件,如果你識一點點手繪能力,就較易入到門.....你可以到佢個母廠網站上下載說明書及教學片.....都幾仔細架....
另外,我在大陸書店見過有個國內同胞不久前出版咗一盒關於Zbrush的教學片....價錢好似唔使過百.........
質素系點,我唔多清楚,因為我無睇過,不過個作者叫"陳大剛"....雕塑及手繪能力都有保證....應該唔會屎得去邊...

今日更新一下先.......先調個大概......身上的紋理再慢慢調下.....
附加檔案
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章moc » 30日 9月 2006年, 15:28

靜靜雞貼埋棚牙在Zbrush加工個粗樣......
*****注意...呢棚牙唔標准架.......佢做灟咗後邊四只大牙........不過在內側.....算啦...無人見到架^^!......省回一點面.....
附加檔案
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章moc » 2日 10月 2006年, 02:27

忽然想整佢陏兩下......
於是整個動作...
呢個系在LW內的openGL preview....

下載後首先要用.rar解壓....然後用Quicktime play(.mp4)
附加檔案
sheep_man.rar
(289.53 KiB) 被下載 598 次
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Vantage » 2日 10月 2006年, 19:50

嘩! good ar, 仲整埋唇震!!!
Vantage
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章yesno » 4日 10月 2006年, 10:26

Moc 真系想問下你,系HK仲有無得讀lightwave的進階班呀?
我以前系生產力讀過,(亞Max sir)教得真系好好..可惜依家已經無lightwave堂上啦.
:cry:
yesno
討論區新秀
討論區新秀

文章moc » 5日 10月 2006年, 02:51

yesno 寫:Moc 真系想問下你,系HK仲有無得讀lightwave的進階班呀?
我以前系生產力讀過,(亞Max sir)教得真系好好..可惜依家已經無lightwave堂上啦.
:cry:

唔清楚喎......不過....如果你經己透過入門班入咗門.......仲使唔使去進階班呀....
熱情勝過一切........去上堂學......是人家"質"野入你腦......如果儲夠熱情.....要做到自己想要的東西.......應該系可能喎.....
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章moc » 5日 10月 2006年, 02:53

國慶假期就這樣子過去啦.....
這個短期制作也到尾聲.....

更新繼續.....
最終效果搞定...
在Zbrush內第二階段細致紋理的加工...
主要加入咗不少的魚網狀紋......同埋"大肚婆紋"
附加檔案
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章moc » 5日 10月 2006年, 02:58

回到LW...
第一張是LW內置的算圖引擎.....

這階段皮膚挺像柴皮的......看來要把它質感調得柔一點...

然後我想搞搞一點皮膚SSS...可惜差在自己對....
新的node SSS未掌握.....又試了其他的免費fake SSS插件.....
不過總是在算圖速度上出滯長....
要算好三十格.....我等不了(性急呀!!)......
故用了Fprime+G2的方式........實時調整.....只加了一點點SSS效果....

好野........到咗九成九完成度啦......
最後只有.....一點optional.....可做可不做....
附加檔案
Fprime+G2....
LW內置的算圖引擎
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

下一頁

回到 NewTek LightWave 3D

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 6 位訪客