短期...手癢作.....WIP

各Lightwave 3D用戶可在這裡交流問題和分享制作經驗

版主: ed209

文章S'tephen » 5日 10月 2006年, 03:11

moc 寫:回到LW...
第一張是LW內置的算圖引擎.....

這階段皮膚挺像柴皮的......看來要把它質感調得柔一點...

然後我想搞搞一點皮膚SSS...可惜差在自己對....
新的node SSS未掌握.....又試了其他的免費fake SSS插件.....
不過總是在算圖速度上出滯長....
要算好三十格.....我等不了(性急呀!!)......
故用了Fprime+G2的方式........實時調整.....只加了一點點SSS效果....

好野........到咗九成九完成度啦......
最後只有.....一點optional.....可做可不做....
    圖檔

CGVS 2nd 比賽在即,這會是熱身的准備嗎? :o

頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章pazu » 5日 10月 2006年, 04:56

是不是沒有影? 老實講整體唔夠實淨, texture & lighting怪怪, 有d似系直接capture opengl 既hardware shading preview. 皮膚質感還需改善
pazu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章moc » 5日 10月 2006年, 14:09

CGVS 2nd 比賽在即,這會是熱身的准備嗎? :o

你唔講我都唔覺CGVS 2nd...在即....等佢真系出台先啦......

是不是沒有影? 老實講整體唔夠實淨, texture & lighting怪怪, 有d似系直接capture opengl 既hardware shading preview. 皮膚質感還需改善

啊....影呢個問題要度度........我都在考慮做唔做....
不過唔系影....系加上ambient occlusion 增加立體感.......
Hardwared shading可以顯示到呢個效果呀.....啊!!!......咁無偈啦......

我倒覺得呢個SSS效果.....未得....睇嚟...要磨嚇新的node SSS....
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章moc » 7日 10月 2006年, 03:52

搞搞嚇......硬系去唔到個好"嘩".....效果....
總結目前階段的.....
要個效果好點...恐怕要等功力好一點先.....
附加檔案
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章pazu » 7日 10月 2006年, 04:21

努力, 質感仍有改善空間
pazu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章moc » 8日 10月 2006年, 21:24

最後....
動作.....
壓到顏色有點過...
算數...

同樣..rar解壓..
quicktime player player.....(.mp4)
附加檔案
SM_action.rar
(453.68 KiB) 被下載 497 次
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

上一頁

回到 NewTek LightWave 3D

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 14 位訪客