cg人的發牢騷

CG industries News
在這裡談談你們的CG工作 或 發放一些業界的新資訊及消息

文章kayei » 2日 2月 2009年, 01:33

樓主
其實唔淨系做動畫系咁既...

做平面做室內做建築做教畫老師做咩都好
不嬲都系“老板諗曬,我地做曬”

睇開點吧....
引用某網友的一句話“工作只系一份工作”
頭像
kayei
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章ming426 » 2日 2月 2009年, 07:50

kayei 寫:睇開點吧....

that's why 點解我地永遠都去唔到外國既水准o羅~

就系因為每個人都抱住呢種得過且過既心態,呢個社會先會有咁多問題
ming426
討論區新秀
討論區新秀

文章bc_ip2004 » 2日 2月 2009年, 09:11

ming426 寫:

就系因為每個人都抱住呢種得過且過既心態,呢個社會先會有咁多問題

咁點解你唔去升外國做你理想既動畫
咩野外國水准,你見到既只系結果,一套動畫成千人做野,人地點做野你又知唔知
bc_ip2004
討論區新秀
討論區新秀

文章mUser » 2日 2月 2009年, 09:49

ming426 寫:

“工作只系一份工作”呢個心態絕對唔等於“得過且過”.
認真咁做好自己份工作已經系了不起既事,呢個時代好多新入行既人連做好自己份工既態度都無就發其春秋大夢..
mUser
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章ming426 » 3日 2月 2009年, 03:26

mUser 寫:
“工作只系一份工作”呢個心態絕對唔等於“得過且過”.
認真咁做好自己份工作已經系了不起既事,呢個時代好多新入行既人連做好自己份工既態度都無就發其春秋大夢..

"工作只系一份工作"

如果你覺得只要將你所謂"工作的份內事"做好做足,而結果出呢系點就唔關你事既話,咁同得過且過根本冇分別

就系呢種心態,個病人死系醫院門口都可以毫無內疚心安理得,因為"我已經照足曬程序去做"

bc_ip2004 寫:咁點解你唔去升外國做你理想既動畫
咩野外國水准,你見到既只系結果,一套動畫成千人做野,人地點做野你又知唔知

有機會既話我都好想去睇下人地點做野

我覺得有d野,唔系話人多就得
幾千人做出呢就一定會勁?你估人多耕田咩

如果水平唔夠既話,人再多只會拖低整體既水准

雖然外國做cg,佢地既資源同時間上都可能比我地好好多
但系香港平均技術比起佢地偏低的確系事實
ming426
討論區新秀
討論區新秀

文章Marco » 3日 2月 2009年, 10:49

如果你覺得只要將你所謂"工作的份內事"做好做足,而結果出呢系點就唔關你事既話,咁同得過且過根本冇分別

我諗呢個唔系單純系一個態度上o既問題, 而系一間公司o既管理問題。

作為某一個工作單位上o既員工, 佢o既責任就系將人地 Assign 俾佢o既事准時做好, 生產線上面其他工序o既問題, 應該由負責管理o既人去跟進。

就如一個 Animator 系唔應該走去搞個劇本同 Storyboard 一樣。Art Direction 之類導演亦會有分數, 除非佢想聽大家意見, 如果唔系話事權絕對o系佢手上。

如果你想做好一件事, 系應該專注做好自己o既工作, 而唔系去挑戰其他人o既工作。如果一間公司幾百個 Animator 都有自己意見o既, 咁 d 高層都唔知點管理呢間公司好。做好自己份內事, 已經系最負群體責任o既做法...

要將工作的份內事做好做足, 最先要識得安分守己。
頭像
Marco
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章ming426 » 3日 2月 2009年, 11:08

Marco 寫:我諗呢個唔系單純系一個態度上o既問題, 而系一間公司o既管理問題。

作為某一個工作單位上o既員工, 佢o既責任就系將人地 Assign 俾佢o既事准時做好, 生產線上面其他工序o既問題, 應該由負責管理o既人去跟進。

就如一個 Animator 系唔應該走去搞個劇本同 Storyboard 一樣。Art Direction 之類導演亦會有分數, 除非佢想聽大家意見, 如果唔系話事權絕對o系佢手上。

如果你想做好一件事, 系應該專注做好自己o既工作, 而唔系去挑戰其他人o既工作。如果一間公司幾百個 Animator 都有自己意見o既, 咁 d 高層都唔知點管理呢間公司好。做好自己份內事, 已經系最負群體責任o既做法...

的確你講得一D都冇錯

不過事實上好多時都系咁,當每個人都已經好專注咁做好自己既野,但系結果出黎既系垃圾

咁又點?系咪只可以無奈咁講一句唔到我話事,"睇開D"咁就算?

的確現實好多野都唔到我地話事,好多時都系上面講乜就只可以跟住做完全冇辦法

不過我覺得好多時如果系有盡全力想做好一D,雖然明知出呢唔會好得去邊,但最少"衰極都有個譜"

我每次聽到D人話"系咁架啦,睇開D啦~做左咁多年乜都睇化曬啦"呢D說話我都覺得好反感

系咪真系話只要盡左力,出呢結果系點都唔關你事?

如果盡左力做到最好,但系結果比人改到面目全非
作為一個animator,至少應該要覺得心痛,應該要覺得憤怒!

一個好既醫生,如果佢盡左全力但系始終都救唔返個病人,佢都唔可能會一D歉意都冇,覺得完全冇問題
最後由 ming426 於 3日 2月 2009年, 11:32 編輯,總共編輯了 1 次。
ming426
討論區新秀
討論區新秀

文章stantang » 3日 2月 2009年, 11:19

I don't think 睇開D = 出呢結果系點都唔關你事

We have to 睇開D because we worked so hard on something and we care of it so much but somehow still can't affect the final outcome.

Instead of 睇開D, you suggested that we should "應該要覺得心痛,應該要覺得憤怒". My question to you, what does that do to help the final outcome or one's self improvement?

睇開D for me means we have to stand back a little, try to see the whole picture and hopefully we could discover what went wrong in the group or ourselves so we won't make the same mistake in the future.
dig deep, think deeper
頭像
stantang
討論區主持
討論區主持

文章ming426 » 3日 2月 2009年, 11:36

stantang 寫:Instead of 睇開D, you suggested that we should "應該要覺得心痛,應該要覺得憤怒". My question to you, what does that do to help the final outcome or one's self improvement?

呢個系心態既問題,如果你覺得自己經盡左力,結果系點你唔會太介意既話

久而久之你就唔會再有"竭盡全力想做好一D"既動力
ming426
討論區新秀
討論區新秀

文章stantang » 3日 2月 2009年, 12:22

You might want to read my whole reply... :wink:
dig deep, think deeper
頭像
stantang
討論區主持
討論區主持

文章HammerChugoh » 3日 2月 2009年, 14:44

香港同外國做動畫各有自己既限制, 外國做動畫都系同導演開下會, 估下佢心目中想要咩效果, 但系結果都系似個technician多過似個artist.

但咁系e個行業既工作方法. 有時做左好耐既shoot都可以隨時drop左唔要, 一個artist當然無辦法只能睇開D.

其實做野帶太多個人感覺系唔太好, 基本上你阿頭, 導演都要為佢既決定負責, 佢理論上亦應該對個整體作品負責. 你做好自己果部分就夠啦. e個你去到邊都系一樣.
Houdini, please do the magic.
www.cgwiki.jot.com
HammerChugoh
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章kayei » 3日 2月 2009年, 18:34

如果出黎做野
特別系成TEAM人做野個陣

“工作的確就只系一份工作”

你負責既工作唔系做到就算,得過且過既意思,
而系力求完美,但記住
並不是你眼中的完美,而是“別人眼中的完美”
如果成日諗住做CREATIVE,成TEAM人真系比你玩死。

老實少少講句,如果要CREATIVE
不如唔好返工做ARTIST,日日都咁CREATIVE。
(已經有睇唔開既朋友系咁做,但最後屈服系生活之下)

看開點既意思系:喜好呢d人好個人,你鍾意,唔等於十幾萬觀眾鍾意。

睇開d啦,如果比你發揮下你既creative,你會做咩先,自已野?系既話,返屋企慢慢CREAT啦。公司野?等真系可以升到職先再講啦。
唔系話你唔好做creative,而系咩場合應該發揮自己,你自己諗下。
頭像
kayei
討論區新秀
討論區新秀

文章bc_ip2004 » 4日 2月 2009年, 01:39

ming426兄, 聽完咁多你既見解, 我估你系一個好少社會經驗同對production既了解好有限, 我講既成千人做野 系所有A Grade 制作都有成千人, 就系人地會好似 Marco兄 所講每個單位都會專注做好自己專長既工作, 每個單位都有自己既責任, 個個都好似你咁咪個個都creative個個都director, 到時就真系成千人做套垃圾片.
耕田都有程序, 都有唔同人負責唔同崗位, 得罪講句...我覺得以你現在既諗法連耕田都唔適合.
每個團體工作都有架構, 好多野我地做細既的確改變唔到, 但我覺得如果你有向適當既途徑提出你既見解(唔系同你隔離個friend講, 唔系在forum抱怨)到最後改變唔到都唔使心痛,唔使憤怒, 不過都系個句, 做好自己先批評別人
希望你會諗得通, 唔系要你諗個種"睇開D,睇化D", 系對production既了解, 對團體工作既了解
bc_ip2004
討論區新秀
討論區新秀

文章ming426 » 4日 2月 2009年, 05:36

這總是令我想起某個在網路上流傳甚廣的故事:

"  把五只猴子關在一個籠子裡,籠子上頭掛一串香蕉。實驗人員裝了一個自動裝置,若是偵測到有猴子要去拿香蕉,馬上就會有水噴向籠子,這五只猴子馬上會被淋濕。

首先有只猴子想去拿香蕉,馬上水噴出來,每只猴子都淋濕了。每只猴子都去嘗試了,發現都是如此。於是,猴子們達到一個共識:不要去拿香蕉,因為有水會噴出來。

後來實驗人員把其中的一只猴子換掉,換一只新猴子(稱為A猴子好了),關到籠子裡。這只A猴子看到香蕉,馬上想要去拿,結果被其他四只舊猴子打了一頓。因為其他四只猴子認為新猴子會害他們被水淋到,所以制止這新猴子去拿香蕉。這新猴子嘗試了幾次被打的滿頭包,還是沒有拿到香蕉,當然這五只猴子就沒有被水噴到。

後來實驗人員再把一只舊猴子換掉,換另外一只新猴子(稱為B猴子好了),關到籠子裡。這只B猴子看到香蕉,當然也是馬上要去拿,結果也是被其他四只猴子打了一頓。那只A猴子打的特別用力(這叫老兵欺負新兵,呵呵!)。B猴子試了幾次總是被打的很慘,只好作罷。

後來慢慢的一只一只,所有的舊猴子都換成新猴子了。大家都不敢去動那香蕉,但是他們都不知道為什麼,只知道去動香蕉會被人打。

這就是“傳統”的由來。傳統不去反省它,就沒有價值!"

問一下你自己,當初為什麼決定入行做animator吧

捱更抵夜的去成為別人的一個零件,最終成就了別人一部又一部的爛片,自己做出來的東西都不好意思拿給別人看;更恐怖的是居然自己還覺得完全沒有問題!

看看現在那些新人,為什麼入行不到幾個月就已經灰曬學人講話要"睇化d"

還不是你們這班所謂老手向他們灌輸的概念嗎,自己曾經承受的不合理待遇,潛移默化的將它變成合理化了

搞到一個二個日日返工灰口灰面成條死魚咁,呢個行業仲點會有希望

幾千人分工是要每個人專注自己那部分的工作沒錯,但你們想一下,到底你們是為了什麼才甘願去做別人的一個齒輪的?是為了希望自己的參與最終可以做出好的作品吧?怎麼可能說會對final outcome的結果不介意呢?

當你會對結果毫不在意,那就說明你已經變成了機器

我不認同幾千人分工就等同要將自己的意見抹殺
當你在專注做自己那一部分的時候,同時應該要考慮到全局和最終的結果

良好的社會是要靠良好的個人組成,並不是每個人都無知無識的等著上面的"精英"來領導就可以
ming426
討論區新秀
討論區新秀

文章cottonsan072 » 4日 2月 2009年, 08:38

May be my Chinese is bad. I still don't know what he tried to say exactly.

1) All I know is, in a successful company, there will be a lot of individuals with different characters, but at the end, there is not a letter "I" in the word "TEAMWORK". Just think about everyone has his or her own ideas and can't execute all the ideas collectively! It will be a complete disaster for any kind of business if things get done in a so disarray manner.

2) When we take a salary, expect to be the gear. You want the money and the boss wants the work done. Simple as that and this equation will never change no matter what shape the economy is. You may not like it but there are loaded of people waiting behind you to take over your spot.

3) If you want to learn to be creative, observe the world more first before even complain about the system. You'll hate everything you see if you don't take things easily.
Creativity is the power to connect the seemingly unconnected
cottonsan072
CGV討論區會員
CGV討論區會員

上一頁下一頁

回到 C G 工作交流 / 業界消息

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 8 位訪客