delete sin

CG industries News
在這裡談談你們的CG工作 或 發放一些業界的新資訊及消息

文章evanang » 25日 9月 2008年, 23:16

本來還有點想去意馬...現在聽這麼一說...好像那裡不太適合生存...
i like CGV
http://hk.myblog.yahoo.com/evan-ang
my blog and CG artwork
頭像
evanang
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章evanang » 25日 9月 2008年, 23:22

我是個內地的應屆生,好久以前就一直想來香港找工作,因為純粹喜歡香港
可聽到這些評論...開始懷疑自己能不能在香港生存...
i like CGV
http://hk.myblog.yahoo.com/evan-ang
頭像
evanang
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 26日 9月 2008年, 01:24

在香港生活, 第一樣要想的是收入能否應付生活開支 :wink:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章Marco » 26日 9月 2008年, 10:40

>在香港生活, 第一樣要想的是收入能否應付生活開支

只是住屋問題已經夠頭痛了 :-|

我認識過一班在港畫漫畫的, 要整 Team 人住在一個小單位內才能應付生活開支...
頭像
Marco
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章風之谷 » 26日 9月 2008年, 11:22

evanang 寫:本來還有點想去意馬...現在聽這麼一說...好像那裡不太適合生存...

其實我覺得不會不適合生存,可以試,

因為自身的進步才最要緊,

對比起一些公司,
imagi 我一點也不覺得辛苦。
(如果我話說得罪了人也沒法子。)
所以可以有好多時間自學,也可以進步快,
而裡面有一個大好處,就是人多,
遇上了某一方面的高手,交流會很快,也會學到很多。

真心話。
風之谷
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 呀峰

文章macrossmo » 27日 9月 2008年, 16:21

早走早著啦............

【on.cc專訊】意馬國際(00585)早前進行配股集資,分別向瑞安房地產(00272)主席羅康瑞及美國投資公司Mehta-Imagi LLC配發新股,另由意馬大股東Sunni International Ltd.向認購方送贈股份。但贈股一事遭Sunni小股東反對,法庭在本周二應小股東單方面申請,禁制意馬主席高偉豪及Sunni將1.4億股意馬轉贈予Mehta-Imagi。高偉豪要求法庭撤銷禁制令,更明言若是次配股告吹,意馬有可能面臨清盤。法官押後裁決。
頭像
macrossmo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 無陳

文章okpc » 27日 9月 2008年, 22:02

唉,一早講過香港搞o甘多創意課程,但系個巿場系冇o甘多公司去吸人.而家個結果就由從業員去承受.

如果意馬摺左,成行都唔會好過,多幾百人出來找工,人工可能被拉低.亦唔會有人投資搞動畫.動畫行業可能進入冰河時期.
千金散盡還復來~
頭像
okpc
討論區新秀
討論區新秀

文章Dxxk Mx » 27日 9月 2008年, 23:59

From Apple Daily (9/17)

講開羅康瑞身家厚,今個月初,佢無端端出手襄助電腦動畫制作公司意馬國際(585),斥資7792萬元增持意馬股權。噚日佢就呻,加碼投資都系因為自己“已經洗濕咗個頭”,以後肯定唔會再增持意馬咁話。佢噚日解話,指自己以前曾經拎幾百萬美元出嚟,投資喺Winnington Capital旗下嘅基金。Winnington 系意馬第二大股東,介紹羅康瑞另外拎錢出嚟投資,一開始買咗3%意馬股份。最近意馬想重組,需要更多資金,雖然羅康瑞楂住嘅股份已經蝕緊錢,但既然已經“洗濕咗個頭”;意馬大股東又肯送4000萬舊股出嚟,條款都幾吸引,所以就決定加碼,持股量增至 10.99%。但佢講明,批股份o依家仲蝕緊,唔會再增持o架喇。

不過,早排有報紙踢爆, Winnington 創辦人洪錦標嘅老婆Jocelyn Chu 系羅康瑞好朋友朱玲玲胞姊,簡言之,都系籐lung瓜,瓜lung籐嘅關系啦。唔知系咪成件事太張揚, Winnington 本身又有投資喺瑞房嘅內地項目,費事關系太過復雜,羅康瑞自爆,為咗劃清界線,已經結束咗自己喺Winnington嘅基金投資,拿番一大筆錢,好高興咁話。
頭像
Dxxk Mx
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章風之谷 » 29日 9月 2008年, 10:15

macrossmo 寫:早走早著啦............

【on.cc專訊】意馬國際(00585)早前進行配股集資,分別向瑞安房地產(00272)主席羅康瑞及美國投資公司Mehta-Imagi LLC配發新股,另由意馬大股東Sunni International Ltd.向認購方送贈股份。但贈股一事遭Sunni小股東反對,法庭在本周二應小股東單方面申請,禁制意馬主席高偉豪及Sunni將1.4億股意馬轉贈予Mehta-Imagi。高偉豪要求法庭撤銷禁制令,更明言若是次配股告吹,意馬有可能面臨清盤。法官押後裁決。

已經沒關系了,反正............都沒有樂土吧 -_-""。
風之谷
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Marco » 29日 9月 2008年, 10:28

>已經沒關系了,反正............都沒有樂土吧 -_-""。

就算真系冇樂土都唔好變災難啦 :roll:

總之最好唔好有事啦...
頭像
Marco
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 29日 9月 2008年, 11:21

意馬國際(00585) 股價在上午11:29比前收市價大幅下跌33.33%,現股價為港幣$0.34。至目前為止,今日最高價為$0.45,而最低價為$0.34。
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章philipcheng » 29日 9月 2008年, 12:53

見到咁股市,我都無眼睇 :(
諗緊i記d物業有無一些系usa 個邊,如果有的話,都幾頭痛了。
其實i記可以生存到現在,是不是股東之外,仲有佢一些物業幫手呢?
philipcheng
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章evanang » 29日 9月 2008年, 16:02

風之谷 寫:
evanang 寫:本來還有點想去意馬...現在聽這麼一說...好像那裡不太適合生存...

其實我覺得不會不適合生存,可以試,

因為自身的進步才最要緊,

對比起一些公司,
imagi 我一點也不覺得辛苦。
(如果我話說得罪了人也沒法子。)
所以可以有好多時間自學,也可以進步快,
而裡面有一個大好處,就是人多,
遇上了某一方面的高手,交流會很快,也會學到很多。

真心話。

說的是啊 :P 自身的進步才最要緊~~~我也是這麼想的
生活開支少點沒關系,只要吃得飽就可以了,畢竟剛剛出來,覺得能學到東西要比什麼都重要
其實我不是很在意薪水,只希望自己可以在香港不用求其他人也可以生存下去就行 :-?
i like CGV
頭像
evanang
討論區新秀
討論區新秀

文章vectoreffect » 20日 10月 2008年, 23:56

香港CG公司都想請內地人才, 但是香港政府不能配合。
頭像
vectoreffect
討論區主持
討論區主持

文章風之谷 » 22日 10月 2008年, 10:08

evanang 寫:
說的是啊 :P 自身的進步才最要緊~~~我也是這麼想的
生活開支少點沒關系,只要吃得飽就可以了,畢竟剛剛出來,覺得能學到東西要比什麼都重要
其實我不是很在意薪水,只希望自己可以在香港不用求其他人也可以生存下去就行 :-?

那你要加油呀.... :D
風之谷
CGV討論區會員
CGV討論區會員

上一頁

回到 C G 工作交流 / 業界消息

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客