T28 Website 對IMAGI人唔多公平lor

CG industries News
在這裡談談你們的CG工作 或 發放一些業界的新資訊及消息

T28 Website 對IMAGI人唔多公平lor

文章Copyplus » 10日 1月 2009年, 01:08

其實冇有必要出曬全部做teaser既crew呢? imagi系世界級動畫公司, 個website唔洗做到要系道放曬Crew 名下話.
......if you think you can you can......
Copyplus
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章verygood » 10日 1月 2009年, 22:14

其實......有乜唔公平呢?同imagi系世界級嘅動畫公司有乜關系呢?請解釋一下!
verygood
討論區新秀
討論區新秀

文章Copyplus » 10日 1月 2009年, 22:52

official website 本人覺得系唔應該出crew名, 你見過Pixar同Dreamwork佢地系trailer/ teaser website講呢條trailer系邊個邊個做未? 我未見過~~
你話出Directer系邊個, 聲優系邊個, 我覺得都冇咩問題, 但crew名....
一來做得唔pro, 二來對imagi好多同事都唔公平, 點解唔公平?
咁asrtoboy可唔可以出返crew名呢?
TMNT可唔可以呢?
......if you think you can you can......
Copyplus
討論區新秀
討論區新秀

文章copycat2009 » 11日 1月 2009年, 13:21

:o ............

hahahaa......u work in imagi and jealous of them??
u want to show ur name in the teaser/trailer which u have to do too?

don't be like that la~~if u still working in imagi, u will have a chance to show ur name in the mov ending.

i guess all animator will enjoy see the credit after the mov which they join that........... :mrgreen:
copycat2009
討論區新秀
討論區新秀

文章Copyplus » 11日 1月 2009年, 14:26

我當然想show credit la, 我明白遲下我都會有credit.
老實講系astro加返啦, 如果要加既話~~~
我唔系咁鍾意做WEB個個人既做法
個offical site做到好以一班巖巖畢業既動畫師, 做完一個project 最後重要多謝個個呢個...... 套野都未完, 重要系巖巖做架ja
Copyplus
討論區新秀
討論區新秀

文章內閣大學士 » 11日 1月 2009年, 20:24

我唔系ixxxx人, 但當初我睇到個web有credit的時候, 第一感覺幾好哦, 起碼是對每一個有參與o既animator o既尊重, 我個人幾鍾意呢個做法哦, 幾值得其實studio參考哦, 唔系pixar無, pdi無, ixxxx有就等於不好, 雖然技術是不及外國大studio, 但不等於我們香港不能這樣做, 我覺我這次trailar有credit反而是行業內一個幾大的進步, 起碼有參與的同事會更有心去做好接下來的production, 更會覺的是團隊的作品, 亦會以自己做過這production感到開心, 我們做這一行那麼辛苦, 有時一部分就系為o左這一份參與感及認同, 所以不必太介懷呢.

以上屬個人意見
頭像
內閣大學士
討論區新秀
討論區新秀

文章qoola » 11日 1月 2009年, 20:30

Copyplus 寫:我當然想show credit la, 我明白遲下我都會有credit.
老實講系astro加返啦, 如果要加既話~~~
我唔系咁鍾意做WEB個個人既做法
個offical site做到好以一班巖巖畢業既動畫師, 做完一個project 最後重要多謝個個呢個...... 套野都未完, 重要系巖巖做架ja

你有無同老細直接反映呢?....
承接各類 3D 繪圖工作 (卡通 , 室內 , 產品)
http://www.chchc.com
http://blog.chchc.com
http://ccchan.cgsociety.org

@﹏@|||
頭像
qoola
討論區新秀
討論區新秀

文章alien725 » 12日 1月 2009年, 01:33

內閣大學士 寫:我唔系ixxxx人, 但當初我睇到個web有credit的時候, 第一感覺幾好哦, 起碼是對每一個有參與o既animator o既尊重, 我個人幾鍾意呢個做法哦, 幾值得其實studio參考哦, 唔系pixar無, pdi無, ixxxx有就等於不好, 雖然技術是不及外國大studio, 但不等於我們香港不能這樣做, 我覺我這次trailar有credit反而是行業內一個幾大的進步, 起碼有參與的同事會更有心去做好接下來的production, 更會覺的是團隊的作品, 亦會以自己做過這production感到開心, 我們做這一行那麼辛苦, 有時一部分就系為o左這一份參與感及認同, 所以不必太介懷呢.

以上屬個人意見

有同感...或者呢個可能系公司新方向啦...
盡快帶多d 歸屬感俾工作中既同事...
我相信...其他公司跟既話都會系一件好事
頭像
alien725
討論區新秀
討論區新秀

文章macrossmo » 12日 1月 2009年, 07:03

Copyplus 寫:official website 本人覺得系唔應該出crew名, 你見過Pixar同Dreamwork佢地系trailer/ teaser website講呢條trailer系邊個邊個做未? 我未見過~~
你話出Directer系邊個, 聲優系邊個, 我覺得都冇咩問題, 但crew名....
一來做得唔pro, 二來對imagi好多同事都唔公平, 點解唔公平?
咁asrtoboy可唔可以出返crew名呢?
TMNT可唔可以呢?

你咪申請轉去d team囉.........
頭像
macrossmo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 無陳

文章Marco » 12日 1月 2009年, 10:15

>一來做得唔pro, 二來對imagi好多同事都唔公平, 點解唔公平?
>咁asrtoboy可唔可以出返crew名呢?
>TMNT可唔可以呢?

你有冇試過個 Project 系你 Team 做, 但最後 Credit 出o左另一班人o既名, 連 lor 獎都系用其他人名呀?

我試過咁俾人激到爆血管咁滯, Keep 住通宵賣命但連 Portfolio 都俾人 lor 埋... 我有個舊同事教落 "工就只系一份工"。睇開 d 啦... :wink:
頭像
Marco
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章verygood » 12日 1月 2009年, 14:55

非常同意內閣大學士的意見, 在外來人的眼中,那些crew的名字是代表"imagi公司的員工", 也可以說代表了每一位意馬同事. 這沒有什麼不公平吧! 只要不把這website 太個人化看待. 就沒什麼問題了. 就以我個人為例...說真的.若要我現在說出這些crew的名字.我真的說不上來. 和別人談及的時候,也只會說這是imagi的Trailer. Credit 是對員工的尊重. 看開一點吧!
verygood
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 12日 1月 2009年, 21:08

Marco 寫:你有冇試過個 Project 系你 Team 做, 但最後 Credit 出o左另一班人o既名, 連 lor 獎都系用其他人名呀?

um.... 我試過做套國內電影, 成間公司都唔可以出名, 換左大陸間 production house 既名 & 人 (分哂 modeling, animation, lighting, comp.... etc), 連 making of 都系訪問個班唔知咩人. 之後我睇雜志d 咩咩中國 cg events, 又走左個不知名既人話系 cg director 講解套戲既 cg effects 點做點做, 你見過d 咁正既野未?? :lol: :lol: :lol:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章philosopher » 13日 1月 2009年, 02:32

haha...TMNT同astroboy咁既質素出唔出名都無咩所謂吧~
陣間做臭埋自己個名就無謂啦

有名無名都只系虛榮...就好似浮雲一樣.....識幾多始終系自己既,人地搶唔到你
philosopher
討論區新秀
討論區新秀

文章johngalliano » 21日 1月 2009年, 18:41

It's the development team of imagi, the team is mainly responsible for doing teasers. They are separated from the main production team. The teaser is just for selling to investors about the company's coming project, all things in the final film will be quite different to the teaser. So, its nature is not the same as that of other movies teasers.
johngalliano
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Dman » 21日 1月 2009年, 22:06

philosopher 寫:haha...TMNT同astroboy咁既質素出唔出名都無咩所謂吧~
陣間做臭埋自己個名就無謂啦

有名無名都只系虛榮...就好似浮雲一樣.....識幾多始終系自己既,人地搶唔到你

Philosoper, how good you can do? are you qualified to judge the quality of TMNT and Astroboy. I am not working for Imagi but really disagree your point of view. If you are HK Chinese, you should encourage local industry instead of say something negative...
Dman
討論區新秀
討論區新秀

下一頁

回到 C G 工作交流 / 業界消息

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客