Title Sequences的設計及重要性

CG industries News
在這裡談談你們的CG工作 或 發放一些業界的新資訊及消息

Title Sequences的設計及重要性

文章henryckw » 19日 1月 2009年, 11:32

我好鍾意睇title sequence, 能夠將一套電影ge原素抽出黎再設計出一個唔喧賓奪主又暗示到個故仔真系唔容易
系幾分鍾之內要帶觀眾投入個氣氛,無論字體,節奏,音樂都要配合,要做到每一秒都系悅目,個人認為系一件好困難ge事

睇過外國好多ge例子,而港片都有好好ge title sequence,例如無間道,一個好爸爸,葉問,舊d ge都有劉鎮偉ge打雀英雄傳,又有黑玫瑰等.

無論for包裝,宣傳,概念....我覺得title sequence ge設計系一個發揮創意ge空間,成功例子有yu+ ge Garson Yu, parabucks ge Henri等....

唔知大家點睇呢樣野呢?系咪另一個發展空間?香港又算唔算重視呢樣野(定乜都系budget問題?)
henryckw
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章ξ » 21日 1月 2009年, 07:22

香港唔系無人重視啦, 只系時間同budget永遠都系香港最大既問題......其實香港有好多片頭片尾都非常之精彩, 又唔系真系你所講咁少丫.....
ξ
討論區新秀
討論區新秀

文章henryckw » 21日 1月 2009年, 21:52

or~原來系咁~其實因為我以前少睇戲,所以覺得唔多~

Research返黎得知,一d出名ge studio收5-25萬美金做片頭設計,唔知香港ge模式又系點呢?
henryckw
討論區新秀
討論區新秀

~~

文章風之谷 » 21日 1月 2009年, 22:49

henryckw 寫:or~原來系咁~其實因為我以前少睇戲,所以覺得唔多~

Research返黎得知,一d出名ge studio收5-25萬美金做片頭設計,唔知香港ge模式又系點呢?

當然乜都系budget問題....囉

我反而喜歡睇片尾果d 喎

d老外依家愈來愈花心思做個D 片尾出字仔......

因為已經睇完個故事.....
片尾D 小動畫就好像故事的廷續一樣....睇落都重會有聯想....會心微笑

例如: 荒失失 同 well. E......

個人感覺...make in hk 的已經趕deadline 趕到死

重玩片尾~??? :evil:
風之谷
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 呀峰

文章Parabucks » 12日 2月 2009年, 05:05

Suggest you to watch the special feature in the
Panic Room 3-DVD collection.
There is a Chapter abt it's opening, quite detail. :)

There are not many directors in Hong Kong have the intention to think should this film have a opening title or not. You have to give suggestion.
Within time and budget (very importent in HK :roll: ), also should be stick to the theme of the body, help to tell the story.

p.s. 鬼馬狂想曲 & 見習黑玫瑰 都OK架 :mrgreen:
http://www.facebook.com/group.php?gid=18522662752
頭像
Parabucks
討論區新秀
討論區新秀

回到 C G 工作交流 / 業界消息

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客