低死低死長期欠薪!有什麼途徑追討薪金!

CG industries News
在這裡談談你們的CG工作 或 發放一些業界的新資訊及消息

文章Dxxk Mx » 10日 6月 2009年, 23:41

抵 死 抵 死 (國語)
Di Si Di Si

si = 英文第3個字母
最後由 Dxxk Mx 於 11日 6月 2009年, 00:10 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
Dxxk Mx
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章Dxxk Mx » 10日 6月 2009年, 23:47

呢個老板比較要面, 而且背景都唔少, 如果俾 記者知都好多野可以寫 :lol:
頭像
Dxxk Mx
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章macrossmo » 11日 6月 2009年, 00:57

kaworuonline 寫:
okpc 寫:其實想問系邊間?(低死低死呢個像聲詞可以估系兩間不同公司)
一間系出個部動畫電影果間,
一間系專做廣告果間. :roll:

我想知邊間, 可唔可以pm我呀 :?:

做廣告咁好pay....唔洗唔出糧掛......你話邊間呢.....

講返正題.....唔對路就快手轉工,聽聞辭左職d同事系優先出糧
頭像
macrossmo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 無陳

文章God » 11日 6月 2009年, 08:38

又拖糧,又無交代,D老板真系不知所謂
God
討論區新秀
討論區新秀

文章陳根 » 11日 6月 2009年, 10:15

Dxxk Mx 寫:呢個老板比較要面, 而且背景都唔少, 如果俾 記者知都好多野可以寫 :lol:

.Good idea o番…一仔又有野寫啦。
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

外號: 根製作

文章Stupid » 11日 6月 2009年, 10:43

Dxxk Mx 寫:呢個老板比較要面, 而且背景都唔少, 如果俾 記者知都好多野可以寫 :lol:

佢要唔要面同單野有無新聞價值系兩碼子o既事,除非阿"你啅人"啅咗單野就唔同
Stupid
討論區新秀
討論區新秀

文章Stupid » 11日 6月 2009年, 10:44

Dxxk Mx 寫:抵 死 抵 死 (國語)
Di Si Di Si

si = 英文第3個字母

咁Q煩! Dee Cee Dee Cee呀
Stupid
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 11日 6月 2009年, 11:28

Stupid 寫:

佢要唔要面同單野有無新聞價值系兩碼子o既事,除非阿"你啅人"啅咗單野就唔同

要面既人就怕上新聞架啦, 佢仲有好多生意要同人合作卦 :lol: :lol:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章陳根 » 11日 6月 2009年, 11:46

h2o 寫:
Stupid 寫:

要面既人就怕上新聞架啦, 佢仲有好多生意要同人合作卦 :lol: :lol:

系啦系啦。人要面樹要皮,越有頭有面,越驚衰野見報。所以佢要唔要面的確無咩新聞價值,但一個唔共MPF,又欠人地薪o既老板原來系一個有頭有面o既人呢,就有十足o既新聞價值啦。 :wink:
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

外號: 根製作

文章jacky_斌 » 11日 6月 2009年, 12:31

lee 間o野真系離曬譜ga~~~~吾單止個個月拖糧~~~~mpf 都吾公~~~最慘系告吾倒佢刑事~~~
jacky_斌
討論區新秀
討論區新秀

文章kinsonlau » 11日 6月 2009年, 17:31

系唔系依間呀:?:
http://www.dcdcorp.com/
別被工作牽著鼻子走..
kinsonlau
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Stupid » 11日 6月 2009年, 19:26

kinsonlau 寫:系唔系依間呀:?:
http://www.dcdcorp.com/

嘩!一定絕對必定唔系呢間啦!!! :mrgreen:
Stupid
討論區新秀
討論區新秀

文章Dxxk Mx » 14日 6月 2009年, 19:52

Stupid 寫:

上次上法庭, 老板娘都唔敢出現.

佢要面但冇道德, 攪大佢, 等佢喺呢行消失啦 :lol:
頭像
Dxxk Mx
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 24日 6月 2009年, 16:37

唔知有冇幫助.....

拖欠勞資審裁處款項可判監

(明報) 政府將制訂嚴厲措施,打擊拖欠勞資審裁處和小額薪酬索償仲裁處裁斷款項的行為。

落實有關建議的《2009年雇傭(修訂)條例草案》星期五(六月二十六日)刊登憲報,七月八日提交立法會首讀。

《條例草案》建議,雇主若故意及無合理辯解而不支付勞審處或仲裁處的裁斷款項,將會被檢控,有關款項包括《雇傭條例》下涉及刑事元素的工資及權利。

新罪行的最高罰則將為罰款三十五萬元及監禁三年,與《雇傭條例》下欠薪罪行的最高刑罰看齊。

為了將身為法團的雇主繩之於法,當法團不支付裁斷款項時,若證明是因其董事或負責人同意、縱容或疏忽而造成,則該等人士亦犯了相同罪行。

執行勞審處裁斷的方式與其他民事裁決並無分別,即若有關方面不遵從判決,勝訴一方需負責執行裁斷。但有些雇員經濟能力有限,往往礙於時間及金錢而放棄執行勝訴的裁斷;一些並非有真正的財政困難雇主便乘機不支付裁斷的款項,以致雇員得不到應有的權益。
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章jacky_斌 » 24日 6月 2009年, 20:39

系冇用o既~~~~政府o野必先保障顧主~

冇公mpf 搞左d手續半年~ 之後話你知~你要響半年內先可以告佢~
~無奈~
jacky_斌
討論區新秀
討論區新秀

上一頁

回到 C G 工作交流 / 業界消息

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客