好文共賞 - “優質客戶”特征

CG industries News
在這裡談談你們的CG工作 或 發放一些業界的新資訊及消息

文章qoola » 16日 9月 2009年, 11:39

client 話要 source file 既時候 :o
你地會點應付?
承接各類 3D 繪圖工作 (卡通 , 室內 , 產品)
http://www.chchc.com
http://blog.chchc.com
http://ccchan.cgsociety.org

@﹏@|||
頭像
qoola
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章h2o » 16日 9月 2009年, 11:54

qoola 寫:client 話要 source file 既時候 :o
你地會點應付?

我做 job 講明佢個價錢只系買 final output, 即系 image or sequence. Model, scene file 可以另買, 但 material & lighting setup 唔賣!
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章noomo » 16日 9月 2009年, 12:21

呢D好客系會永遠長存的。

以前聽過有客要求淺一D既白色和深一D既黑色,死未!

仲有個 PR 或 Marketing 同個客系後面擱力,就叫你系前面即刻改比佢地睇,連自己老細都加入話想幫你解圍,結果只是幫凶,事後有被人XX的感覺。
頭像
noomo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章gumfx » 16日 9月 2009年, 12:49

Andrew Lee 寫:13. 對設計非常執著。例如:要求將公司商標放大 5-10%、字體加大半 Point、張圖移向右面 0.3mm、只紅色要加多 5% Yellow ... ... 等等。

我聽過最勁既系, 要加多 0.5% 紅

我試過類似情形, 個客講完加幾個%之後隔一陣轉頭返反黎睇, 一見就話:"咁樣好好多!"
其實我咩都未加(唔系唔加, 系做咗其他野先) :lol: 呢D comment佢自己都分唔出 8)
gumfx
討論區新秀
討論區新秀

文章wkin99 » 16日 9月 2009年, 13:05

唔系講笑,真系遇過d客基乎中曬以上的 :lol:
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Andrew Lee » 16日 9月 2009年, 13:52

有次個老細影左張相, 系橦大廈既正面, 叫我將橦大廈用 photoshop 執到見到側面
www.andrewlee.hk
頭像
Andrew Lee
討論區主持
討論區主持

外號: Andrew Lee

文章Marco » 16日 9月 2009年, 14:36

client 話要 source file 既時候
你地會點應付?

試過有人威脅我俾 Source code, 我話唔包... 個客話唔俾就唔找數, 我最後 delete 曬 d 最關鍵o既 code 先俾佢 :lol:
頭像
Marco
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章wkin99 » 16日 9月 2009年, 15:30

Andrew Lee 寫:有次個老細影左張相, 系橦大廈既正面, 叫我將橦大廈用 photoshop 執到見到側面

無難度..............對你 :mrgreen:
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章waterchan10 » 16日 9月 2009年, 15:47

試過個客要求個白色logo 系個白地要求發白光....仲話要光d...
頭像
waterchan10
討論區新秀
討論區新秀

外號:

文章Andrew Lee » 16日 9月 2009年, 15:48

wkin99 寫:
Andrew Lee 寫:有次個老細影左張相, 系橦大廈既正面, 叫我將橦大廈用 photoshop 執到見到側面

但張相一 d 側面都影吾到架喎
www.andrewlee.hk
頭像
Andrew Lee
討論區主持
討論區主持

外號: Andrew Lee

文章gumfx » 16日 9月 2009年, 15:56

Marco 寫:
client 話要 source file 既時候
你地會點應付?

試過有人威脅我俾 Source code, 我話唔包... 個客話唔俾就唔找數, 我最後 delete 曬 d 最關鍵o既 code 先俾佢 :lol:

整個random + inifinte loop 俾佢歎,行到佢爆ram segmentation fault
gumfx
討論區新秀
討論區新秀

文章gumfx » 16日 9月 2009年, 15:58

Andrew Lee 寫:
wkin99 寫:

好彩冇叫你整埋個大廈底, 要大廈飛起
gumfx
討論區新秀
討論區新秀

文章wkin99 » 16日 9月 2009年, 16:06

Andrew Lee 寫:
wkin99 寫:

話之佢啦,copy個正面,壓扁d扮側面算數.
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章風之谷 » 16日 9月 2009年, 23:36

haha.....
中曬以上的情況一d都唔出奇.....

我反而想聽聽.....

有冇人兄見過d job 系唔中以上的情況呢? :roll:
風之谷
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 呀峰

文章風之谷 » 16日 9月 2009年, 23:46

唔知接其他地區(外國)的job
相比起
接國內同本地的job

又系如何的一番景況呢?

同cg 工作者之者關切又系如何呢?
會唔會又系依家d 主奴 關切呢?(而唔系合作關系@_@)

主人叫你含就要含呢?
"含恨"。
好想了解下。
風之谷
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 呀峰

上一頁下一頁

回到 C G 工作交流 / 業界消息

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 18 位訪客