好文共賞 - “優質客戶”特征

CG industries News
在這裡談談你們的CG工作 或 發放一些業界的新資訊及消息

文章Andrew Lee » 17日 9月 2009年, 00:35

個行頭的確出現左 d 問題
www.andrewlee.hk
頭像
Andrew Lee
討論區主持
討論區主持

外號: Andrew Lee

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章wkin99 » 17日 9月 2009年, 01:06

風之谷 寫:同cg 工作者之者關切又系如何呢?
會唔會又系依家d 主奴 關切呢?(而唔系合作關系@_@)

主人叫你含就要含呢?
"含恨"。
好想了解下。

咁又偏激左d,設計相關工作,都是服務性行業,用一種咁對抗心態去做,只系難為自己,

我一向有個想法,做創意工作,最好唔好攪咁大間公司,做老細唔食都要出糧比伙計,咩重飛自然比d客食住,反而細細檔野,雖然較難發圍,但立場可以硬淨d.
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章bbkill » 17日 9月 2009年, 11:03

風之谷 寫:唔知接其他地區(外國)的job
相比起
接國內同本地的job

又系如何的一番景況呢?

同cg 工作者之者關切又系如何呢?
會唔會又系依家d 主奴 關切呢?(而唔系合作關系@_@)

主人叫你含就要含呢?
"含恨"。
好想了解下。

大陸job已經發展到first animatic 要90% render quality了..... :lol:
更甚者有見過大陸做o既2D animatic甚乎可以上台播放.....
頭像
bbkill
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章樂文 » 17日 9月 2009年, 12:11

Andrew Lee 寫:13. 對設計非常執著。例如:要求將公司商標放大 5-10%、字體加大半 Point、張圖移向右面 0.3mm、只紅色要加多 5% Yellow ... ... 等等。

我聽過最勁既系, 要加多 0.5% 紅

你同佢講[我用念力加比你,你合埋眼數三聲就得.]
樂文
討論區新秀
討論區新秀

文章LAMZA » 17日 9月 2009年, 17:57

是咪香港人文化問題呢?定是每個地方都有這樣情況?
以上的問題都中左唔少~~不過都遇過D正的客戶。
頭像
LAMZA
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章風之谷 » 18日 9月 2009年, 07:49

wkin99 寫:
咁又偏激左d,設計相關工作,都是服務性行業,用一種咁對抗心態去做,只系難為自己,

....................

嗯,是我語焉不詳.
我說話不留余地,但心理上是好平淡的。

呢個世界都系咁運作,有時都未必關呢個行頭事。
好多行業都有自家的苦。

所以暫時都系自己修成正果算數。
:roll:
風之谷
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 呀峰

文章gumfx » 21日 9月 2009年, 16:04

呢行有時都系自己玩死自己, 做graphics 同design 既都系相差無幾.

就咁講幾個成日出現既問題, 例如因為怕冇下次, 所以今次收唔到尾數都唔出聲, 之後d 客下次俾job 時, 佢就要你接咗先, 先找上次條數.
一個客連今次條數都俾唔到, 仲理佢有冇下次把鬼?

叫佢客俾deposit,而家實際情況的確有時唔系咁易, 尤其系細job, 但點都要講, 唔應該怕佢會走就唔講, 亦唔系d 咩唔合理既事.
有時咁樣都可以試到佢地有冇心想做., 仲有系最難攪既尾數都收到時如果連deposit 都冇, 咁就完全系白做, 唔通次次都咁有熱誠做野唔收錢咩.
呢d現象真系好奇但又可以變咗不成文既條件, 去食野餐廳都唔會因為怕你走而唔收錢, 更加唔會怕你下次唔黎唔收錢.

講講嚇, 領匯外判既清潔工, 保安員都會走出黎大投訴, 做呢行有時真系cheap 過大把工.
gumfx
討論區新秀
討論區新秀

文章wkin99 » 21日 9月 2009年, 17:10

gumfx 寫:呢行有時都系自己玩死自己, 做graphics 同design 既都系相差無幾.

就咁講幾個成日出現既問題, 例如因為怕冇下次, 所以今次收唔到尾數都唔出聲................

以我接freelance經驗,接d細公司job,大家合作關系更加對等,有商有量有計傾,反而大公司有d會擺出大支野態度,唔簽野唔比deposit,你唔接大把人接咁款.

至於收唔到尾數也試過,我會了解下個情況,如果對方真系有困難,我可能都會算數算啦,費事煩.
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章stantang » 21日 9月 2009年, 20:40

又諗起之前嘅一段片,完全可以講出客戶同Vendor之間那種極度不平衡嘅關系

[flash width=560 height=340 loop=false]http://www.youtube.com/v/R2a8TRSgzZY[/flash]
dig deep, think deeper
頭像
stantang
討論區主持
討論區主持

文章gumfx » 21日 9月 2009年, 23:22

stantang 寫:又諗起之前嘅一段片,完全可以講出客戶同Vendor之間那種極度不平衡嘅關系

[flash width=560 height=340 loop=false]http://www.youtube.com/v/R2a8TRSgzZY[/flash]

呢條片睇幾次都覺得好正, 片中既對白要講得出真系要幾唔知丑先做得到, 同一情形換咗其他行業, 明顯系d客既要求系癡既, 但呢行又真系成日遇到, 仲可以變成系應份咁.
gumfx
討論區新秀
討論區新秀

文章aresca » 21日 9月 2009年, 23:48

另一designer既悲哀, 改都唔系問題, 有時被迫改到面目全飛就真系好惡頂

[flash width=500 height=375 loop=false]http://www.youtube.com/v/ol99PE30vgs[/flash]
頭像
aresca
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章bc_ip2004 » 23日 9月 2009年, 15:52

所謂"設計"都只系於"特定既條件/要求"下完成既一件工作, 客戶特征也就是其中"特定既條件/要求"
收$既就系commercial(收唔到另一回事), 記住"設計"同"藝術"系好大分別.....放松d la香港人
bc_ip2004
討論區新秀
討論區新秀

文章LoGao » 23日 9月 2009年, 18:07

bc_ip2004 寫:所謂"設計"都只系於"特定既條件/要求"下完成既一件工作, 客戶特征也就是其中"特定既條件/要求"
收$既就系commercial(收唔到另一回事), 記住"設計"同"藝術"系好大分別.....放松d la香港人

我讀書o個陣教o既設計系"解決問題",
其實滿足個客都系解決問題,
只不過哩個世界有好o既設計同埋壞o既設計,
而好o既設計其中一個責任就系提高生活品味.
所以......好難怪做設計o既人希望堅持o的好o野o架.
o}-<
頭像
LoGao
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章justanimator » 25日 9月 2009年, 13:02

好多時我都覺得每個人都應該清楚自己的角色, 唔系你范圍的就信下你的PARTER , 你咩都要你有份做咩AR ?

你真系咁想咩都理,咁你去讀曬咁多范先LA ......

同埋唔好同我講 : [ 其實都OK LA ! 不過............] 咁即系唔OK LA

你O咩Q野K AR !
頭像
justanimator
討論區新秀
討論區新秀

外號: ljstuff

上一頁

回到 C G 工作交流 / 業界消息

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 16 位訪客