你地公司有冇扣遲到錢, 罰假? 請留意可能系犯法!

CG industries News
在這裡談談你們的CG工作 或 發放一些業界的新資訊及消息

你地公司有冇扣遲到錢, 罰假? 請留意可能系犯法!

文章Dxxk Mx » 4日 10月 2009年, 18:45

遲 到 補 償 要 按 比 例

遲 到 要 罰 錢
麥 德 正 說 按 勞 公 法 例 , 顧 主 是 可 以 要 求 遲 到 的 員 工 罰 錢 , “ 顧 主 可 以 罰 員 工 錢 補 償 遲 到 時 間 , 但 都 系 要 按 比 例 , 例 如 遲 到 5 分 鍾 , 員 工 只 須 賠 償 番 呢 5 分 鍾 人 工 ; 舉 例 雇 主 要 求 員 工 遲 到 1 分 鍾 罰 $30 , 而 呢 $30 系 多 過 員 工 本 身 1 分 鍾 人 工 , 咁 就 系 唔 合 法 。 ”

遲 到 當 放 假
雇 主 要 求 員 工 將 遲 到 日 子 當 放 假 來 補 償 , 要 視 乎 員 工 有 否 於 這 個 日 子 內 工 作 , “ 除 非 員 工 真 系 遲 到 日 放 假 , 但 顧 主 只 系 要 求 員 工 當 放 假 賠 償 , 而 員 工 系 要 正 常 上 班 工 作 , 咁 都 系 唔 合 法 。 遇 到 呢 類 情 況 , 員 工 系 可 向 勞 工 處 追 討 番 呢 日 假 期 。 ”

http://hk.education.nextmedia.com/index ... D=20080310
頭像
Dxxk Mx
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章soSmall » 4日 10月 2009年, 23:38

Oh~完來系犯法架~
Thx
頭像
soSmall
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章soLost » 5日 10月 2009年, 01:02

不過如果有以上情況, 員工都未必開聲
一黎唔系好多人知呢條法例 知的亦可能怕得罪上司, 或多一事不如少一事

但蝕抵的始終系員工本身, 遇到咁ge情況記得開聲 :wink:
頭像
soLost
討論區新秀
討論區新秀

文章wkin99 » 5日 10月 2009年, 02:12

有d公司做法好蠱惑,張份糧分兩份,一部份叫勤工獎,系獎賞d無遲到無請假的員工,話唔算系薪水,所以d員工遲到,只是無勤工獎姐,唔算拘糧.:(
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章aresca » 5日 10月 2009年, 08:47

OT錢永遠無計得咁足 :roll:
頭像
aresca
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 5日 10月 2009年, 13:17

呢行好少有公司會比 OT 錢, 只會要求你准時番, 遲d走.... 以為 CG 人個個都冇朋友, 冇家人. 所有時間應該要比哂公司, 幫老板賺錢, 而老板就會同朋友吃喝玩樂, 同家人共聚天倫.
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章johngalliano » 5日 10月 2009年, 13:39

要扣錢就應該俾OT錢, 如果你用時間長短去衡量我做幾多野, 有咩理由我做少就扣, 做多就唔加呢?
有d遲十幾分鍾但系一返就埋位做, 咪仲好過准時返但系歎幾個字早餐果d...不如禁埋系辦工時間開始後食早餐啦。
johngalliano
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章cktm20xx » 5日 10月 2009年, 13:49

樓上的,你講說話好有見地,支持一下 8)
cktm20xx
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 5日 10月 2009年, 13:53

haha 做得快手正常時間放工系正常, 如果有人拖慢黎做, 或者整錯野要留耐左, 唔通就話佢好勤力?

我自己都有時會ren 錯野要留守最後啦, 唔通就要其他人都斗夜走咩 :lol:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章bc_ip2004 » 5日 10月 2009年, 22:45

johngalliano 寫:要扣錢就應該俾OT錢, 如果你用時間長短去衡量我做幾多野, 有咩理由我做少就扣, 做多就唔加呢?
有d遲十幾分鍾但系一返就埋位做, 咪仲好過准時返但系歎幾個字早餐果d...不如禁埋系辦工時間開始後食早餐啦。

仲有"午間小聚"N次 :lol:
bc_ip2004
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 6日 10月 2009年, 02:07

會扣遲到錢個d 公司, 通常系做零售, 飲食, 工廠.... 全世界定時番定時走. 呢行系人都知 OT 多過咩, 捉人遲到會唔會好反智呢? 攪到最後大家都計得清清楚楚, 咪又系公司蝕底..... :roll:
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章bc_ip2004 » 6日 10月 2009年, 10:20

系香港, 好多行業都無工會, 打工仔都怕無左份工一般都唔會出聲, 有法例都無用
bc_ip2004
討論區新秀
討論區新秀

文章rd_J » 6日 10月 2009年, 19:22

h2o 寫:呢行好少有公司會比 OT 錢, 只會要求你准時番, 遲d走.... 以為 CG 人個個都冇朋友, 冇家人. 所有時間應該要比哂公司, 幫老板賺錢, 而老板就會同朋友吃喝玩樂, 同家人共聚天倫.

同意!!!!! :evil:
頭像
rd_J
討論區新秀
討論區新秀

回到 C G 工作交流 / 業界消息

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 34 位訪客