《阿童木》領港動畫起飛 港技術日劇本 盼成亞洲基地

CG industries News
在這裡談談你們的CG工作 或 發放一些業界的新資訊及消息

文章mUser » 12日 11月 2009年, 03:53

demonlord 寫:仲有 , 要裁1/3人呵 :lol:

你咁開心仲乜?

今日吾軀歸故土 他朝君體也相同

demonlord 你咁黑心, 充心地祝你日日無工開 !!

其實外國公司完左Project 都會打散班合約員工 , 不過外國較多大公司可以去 , 香港就無乜地方可容身 。
可以試下北上或去新架坡試試 :cry:
mUser
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章kingnt66 » 12日 11月 2009年, 06:28

winluk 寫:kingnt66,希望你唔好誤會,可能系語氣問題,我唔系有敵意。只不過系想表達一下,唔系話欣賞果間公司,就可以入到去做。我自己都碰過好多次釘。

我都明白你吾系故意,我亦都無講過我可以鍾意去邊間就去邊間, 一間公司請吾請一個人有好多因素, 正如我自己決定請人時都吾系淨系睇portfolio, 工司budget, 個人性格, 誠信等..都系考慮因素。

其實要入一間自己鍾意既公司系有方法既, 當然吾系話一次就得, 但系如果你肯花時間去research一下間公司現時既需要,然後對症下藥, 成功機會自然會大增。 如果imagi以家請人,你既portfolio 又有好多同神勇飛鷹俠style相似既work, 俾你系做請人那個都會憂先考慮啦! 當然都要間公司本身有無budget請人系控制吾到,但系自己本身既實力要match到間公司既要求系基本條件。

以上既方法純屬個人經驗,已經work過好幾次架!!

Winluk兄,希望你下一次可以順利入到你理想中既公司, 有時間大家交留交流交流 :D
頭像
kingnt66
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章kingnt66 » 12日 11月 2009年, 06:36

mUser 寫:
demonlord 寫:仲有 , 要裁1/3人呵 :lol:

你咁開心仲乜?

其實外國公司完左Project 都會打散班合約員工 , 不過外國較多大公司可以去 , 香港就無乜地方可容身 。

demonlord 系咪同Imagi有仇? 又或者系俾Imagi炒左既員工?
頭像
kingnt66
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章winluk » 12日 11月 2009年, 08:37

kingnt66 寫:
winluk 寫:kingnt66,希望你唔好誤會,可能系語氣問題,我唔系有敵意。只不過系想表達一下,唔系話欣賞果間公司,就可以入到去做。我自己都碰過好多次釘。

我都明白你吾系故意,我亦都無講過我可以鍾意去邊間就去邊間, 一間公司請吾請一個人有好多因素, 正如我自己決定請人時都吾系淨系睇portfolio, 工司budget, 個人性格, 誠信等..都系考慮因素。

其實要入一間自己鍾意既公司系有方法既, 當然吾系話一次就得, 但系如果你肯花時間去research一下間公司現時既需要,然後對症下藥, 成功機會自然會大增。 如果imagi以家請人,你既portfolio 又有好多同神勇飛鷹俠style相似既work, 俾你系做請人那個都會憂先考慮啦! 當然都要間公司本身有無budget請人系控制吾到,但系自己本身既實力要match到間公司既要求系基本條件。

以上既方法純屬個人經驗,已經work過好幾次架!!

Winluk兄,希望你下一次可以順利入到你理想中既公司, 有時間大家交留交流交流 :D

kingnt66,尋日電腦做?成日,做到眼蒙蒙。你果句[如果我人在香港,我諗我會(想)系那到做],睇漏?個想字。心諗條友咁寸,系咪抵鬧?自己無細心睇,不平鳴,系我?問題。
winluk
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 12日 11月 2009年, 08:48

kingnt66 寫:
mUser 寫:

你咁開心仲乜?

demonlord 系咪同Imagi有仇? 又或者系俾Imagi炒左既員工?

佢成日都撩交嗌 :-|

BTW. 少左三分一人, 但黎緊要做系難度更高既飛鷹俠.... 點算呢 :roll:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章demonlord » 12日 11月 2009年, 09:54

mUser 寫:

你咁開心仲乜?

你唔好誤會 , 我唔系有敵意 , just report
demonlord
討論區新秀
討論區新秀

文章demonlord » 12日 11月 2009年, 13:58

art department first
demonlord
討論區新秀
討論區新秀

文章macrossmo » 13日 11月 2009年, 17:43

剛剛開始做個陣唔洗咁多人, lighting, render, comp, sas 可以清一清先; animtion 留返d,忙個陣先再搵過; model team 先唔理d人有無野做/做唔做到野, 先炒咁d玩唔埋既先; surfacing 炒曬d男同事,留返d女同事; Fx 留返少少人試下test就算. 搞掂......
頭像
macrossmo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 無陳

文章bc_ip2004 » 14日 11月 2009年, 23:45

一朝天子一朝臣, i記其實都經過好幾次改朝換代, 只系今次變動大D
唔知實際情況, 知少少, 聽少少, 部份料重要系TMNT個時, 最後加大量個人見解...不過無所謂la, 確實有人系一世都唔會明個世界系點轉
bc_ip2004
討論區新秀
討論區新秀

文章EricLo » 15日 11月 2009年, 23:09

這是我對意馬,歡迎到我Blog回應....
http://hk.myblog.yahoo.com/lo_tszkin/article?mid=249&prev=250&next=247
Challenge Everyday!!
明天會更好!!
頭像
EricLo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章jacky167 » 15日 11月 2009年, 23:59

EricLo 寫:這是我對意馬,歡迎到我Blog回應....
http://hk.myblog.yahoo.com/lo_tszkin/article?mid=249&prev=250&next=247

呢個世界太現實喇 搵到錢就得 唔得就BYEBYE

希望佢唔好執啦 我仲想入行
3DS+MAYA=autodesk
頭像
jacky167
討論區新秀
討論區新秀

文章kayei » 18日 11月 2009年, 00:35

今次ABOY我覺得OKAY架...起碼比起TMNT進步左好多

STORY我覺得幾感人架
但點解唔收得…內部既人應該都明解既

只能講,
400人既制作團隊系香港不多,仲要系有限既資源同時間做到國際水准
真系殊不簡單…
行到呢一步,I記各位都已經盡了力

就算要CUT 100人
我相信佢地有能力搵返有關制作既工作

不過神勇真系…唉~
頭像
kayei
討論區新秀
討論區新秀

文章macrossmo » 18日 11月 2009年, 02:43

kayei 寫:......................
不過神勇真系…唉~
好似話唔做住喎........
頭像
macrossmo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 無陳

文章stevenchan3d » 18日 11月 2009年, 09:57

葉劉都對 [阿童木] 有回應 :

資料來源 [都市日報]
http://www.metrohk.com.hk/index.php

葉劉淑儀 葉劉教室:《阿童木》在美票房慘淡有因

耗資6500萬美元制作的《阿童木》,在美國頭3日票房僅700萬美元,制作商意馬國際的股價因此大跌。此片票房慘淡,並非無因。較早上映的《沖天救兵》,美國票房達3億美元,全球票房逾5億。兩相比較 ,可見端倪。
3D電影日漸風行,《沖天救兵》是其中之一,《阿童木》以造型“立體化”為賣點,卻始終是2D平面電影,先輸一籌。題材方面,《阿童木》講述機械英雄拯救世界,對於看慣各式超級英雄的美國人而言,缺乏新意。
反之,《沖天救兵》觸及美國人現實生活中的問題,能引起共鳴。故事中的獨居老翁面臨重建迫遷,不想搬離老屋,便用氫氣球把房子吊起,飛到南美歷險,和一名亞裔小童軍相伴,克服重重困難,實現夢想。
長者生活空虛、重建遷拆等問題,在美國和香港都很常見。平凡人成為冒險英雄,也比傳統超級英雄故事吸引。
創作成功的動畫,不但須要先進技術,而且要有想像力和掌握社會脈搏,故美國大學的動畫創作課程十分著重人文修養。想打入美國電影市場,便須在這方面多花心思。
頭像
stevenchan3d
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章demonlord » 18日 11月 2009年, 12:52

高層 , 小職員 out 80~100 people first
demonlord
討論區新秀
討論區新秀

上一頁下一頁

回到 C G 工作交流 / 業界消息

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 22 位訪客