[585]imagi 裁員 la~~~!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

CG industries News
在這裡談談你們的CG工作 或 發放一些業界的新資訊及消息

文章EricLo » 14日 12月 2009年, 21:37

Ray Leung 寫:
macrossmo 寫:試第二行穩陣......

vfx有冇得做呢?

請問香港有邊幾間電影vfx studio呀?

香港比較大的的Studio有Centro / Menfond / Fatface.... / Imagi,你有興趣入HK cg studio,寄你D Portfolio比過來先啦!唔好一味話無希望。 8)
Challenge Everyday!!
明天會更好!!
頭像
EricLo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章macrossmo » 14日 12月 2009年, 22:49

johngalliano 寫:http://www.facebook.com/group.php?gid=208717095896&ref=mf#/group.php?gid=208717095896
can someone tell what's happened?

that is so unwise.....做我地呢行都系"凡事留一線,日後好相見“

何必自斷後路呢?!

“八佾”是天子舉行祭祀時的禮樂,而季氏只是魯國的一個大夫,他在祭祀時,不用合乎自己身份的禮樂儀軌,卻僭禮用天子祭祀的八佾舞樂,所以孔老夫子才說:“是可忍也,孰不可忍也?”這句話,古人有兩種解釋。一種是:對季氏這樣的做法,如果能夠容忍,還有什麼不能容忍的?還有一種說法是像這種僭禮的事,別人都不敢做,也不忍心做,季氏居然做了,而且心裡不會覺得慚愧,那還有什麼事情是他做不出來的?上面兩種解釋究竟是那一種,我們可以從自己所相應的角度來看這件事。任何人的行為,一定有他的原則,這個行為的原則,中國人叫作“禮”。對一般人來說,在家庭裡面不太會注意禮節,但是出去在外面時,就容易顯出禮節的特征來。平常從灑掃應對開始,到治理天下國家都有要注意的禮節。所以孔老夫子對季氏僭禮的這件事,深深歎息,同時也是在教誡弟子們。

孔子謂季氏:“八佾舞於庭。是可忍也,孰不可忍也?”
頭像
macrossmo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 無陳

文章Ray Leung » 14日 12月 2009年, 23:24

EricLo 寫:
macrossmo 寫:試第二行穩陣......

vfx有冇得做呢?

請問香港有邊幾間電影vfx studio呀?

香港比較大的的Studio有Centro / Menfond / Fatface.... / Imagi,你有興趣入HK cg studio,寄你D Portfolio比過來先啦!唔好一味話無希望。 8)

Eric兄,其實之前都同你傾過幾次...........
我而家有份full-time,所以冇乜時間update過自己個portfolio呀,都系上次那個。
條link喺下面,俾D意見小弟,麻煩曬 :mrgreen:
Ray Leung
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章johngalliano » 14日 12月 2009年, 23:28

個facebook group已經冇咗喇, 系囉, d咁幼稚既野唔應該做。 :wink:
johngalliano
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Ray Leung » 14日 12月 2009年, 23:31

macrossmo 寫:
johngalliano 寫:http://www.facebook.com/group.php?gid=208717095896&ref=mf#/group.php?gid=208717095896
can someone tell what's happened?

that is so unwise.....做我地呢行都系"凡事留一線,日後好相見“

何必自斷後路呢?!

“八佾”是天子舉行祭祀時的禮樂,而季氏只是魯國的一個大夫,他在祭祀時,不用合乎自己身份的禮樂儀軌,卻僭禮用天子祭祀的八佾舞樂,所以孔老夫子才說:“是可忍也,孰不可忍也?”這句話,古人有兩種解釋。一種是:對季氏這樣的做法,如果能夠容忍,還有什麼不能容忍的?還有一種說法是像這種僭禮的事,別人都不敢做,也不忍心做,季氏居然做了,而且心裡不會覺得慚愧,那還有什麼事情是他做不出來的?上面兩種解釋究竟是那一種,我們可以從自己所相應的角度來看這件事。任何人的行為,一定有他的原則,這個行為的原則,中國人叫作“禮”。對一般人來說,在家庭裡面不太會注意禮節,但是出去在外面時,就容易顯出禮節的特征來。平常從灑掃應對開始,到治理天下國家都有要注意的禮節。所以孔老夫子對季氏僭禮的這件事,深深歎息,同時也是在教誡弟子們。

孔子謂季氏:“八佾舞於庭。是可忍也,孰不可忍也?”

睇黎真系好大仇口喎........... :-|

Anyway,祝各位Imagi既員工/ex-員工好運!
Ray Leung
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章macrossmo » 14日 12月 2009年, 23:42

johngalliano 寫:個facebook group已經冇咗喇, 系囉, d咁幼稚既野唔應該做。 :wink:

唔系喎, 仲好地地系度喎.......唔好放流料喎
頭像
macrossmo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章johngalliano » 15日 12月 2009年, 01:34

macrossmo 寫:
johngalliano 寫:個facebook group已經冇咗喇, 系囉, d咁幼稚既野唔應該做。 :wink:

唔系喎, 仲好地地系度喎.......唔好放流料喎

我去唔到, 你去到咩,
唔該唔好開口埋口話人放流料。
我唔識你, 你唔識我, 尊重嚇人, 好唔好? 識唔識? 應該唔應該?
johngalliano
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章demonlord » 15日 12月 2009年, 10:01

have backup?
demonlord
討論區新秀
討論區新秀

文章macrossmo » 16日 12月 2009年, 12:15

你講邊個group先!
頭像
macrossmo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 16日 12月 2009年, 14:11

聽日公布業績... 唔知黎緊會有咩動作呢..... :roll:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章Wolf » 16日 12月 2009年, 15:01

I just found out the story behind that blog. LOL. It's so messed up. Unbelievable. They should adapt it for their next film.
Wolf
討論區主持
討論區主持

文章ualldumb » 16日 12月 2009年, 23:47

Wolf 寫:I just found out the story behind that blog. LOL. It's so messed up. Unbelievable. They should adapt it for their next film.

咁有趣,可唔可以post D 黎睇下?
ualldumb
討論區新秀
討論區新秀

文章1127 » 9日 1月 2010年, 23:16

jacky167 寫:

甜醬"+"架斤 :?:

系名?

系。
討論區新秀
討論區新秀

上一頁

回到 C G 工作交流 / 業界消息

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 18 位訪客