[585]imagi 裁員 la~~~!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

CG industries News
在這裡談談你們的CG工作 或 發放一些業界的新資訊及消息

文章jacky167 » 13日 12月 2009年, 13:45

3DS+MAYA=autodesk
頭像
jacky167
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章Ray Leung » 13日 12月 2009年, 22:08

demonlord 寫:
陳根 寫:
demonlord 寫:
sobig 寫:
3DMan 寫:
macrossmo 寫:同意唔洗太悲觀, 其實好多同業都仲需要人, 現階段只系唔可能即時容納返咁多人, 但呢班人來年應該可以容入返市場. 只系可能未必一定系animatior

可想像當年紀漸長,commerical 式開夜殺 job 的工作模式已漸難應付,
體力、薪金的壓力自然有,人大了也愈不想犧牲與家人的時間 (或私人時間 ) 也是事實,
我不是質疑這行業還要不要人,只是質疑這行業如何做到老,
所以我說我悲觀。

現在裁員事實還在影響我的情緒,各版友請幫忙指正我的觀點,我需要一點正面能量。

我同意年紀漸長, 是絕對不能應付commerical 式開夜殺 job 的工作模式,
做4-5年, 身體一定有毛病, e.g.眼,手,腰,胃
朋友與家人會慢慢遠離自己, 剩下一班日通夜通的同事終老,
這是香港CG行業的特性,

不過, 其他行業都會有相似的情況發生, 尤其生產性質的行業,
開夜趕工是香港的文化, 需要幾十年時間先可以改變,
錯是香港的幾十年留下來的工業文化,
錯不是香港本身CG工業, 錯也不是animator.

你的看法不是悲觀, "CG不能做到老" 都經常出現我腦海中,
這是十分正常, 四,五十歲仲可以渣mouse做job, 的確有d吃力,
要將眼光放遠一些, animator當然做唔到幾十年,
人大了, 人際網絡擴大, 你會發覺身邊還有好多同CG有關的工作可以選擇,
當然不再是生產線的工種, 這時就不會執著是否真的做animation.

港式生產一向都系.快.靚.正 , 在香港 , 一接近30歲幾乎肯定要諗諗自己應該開創什麼事業 , 否則 , 一過左呢段黃金時間 , 就只有打死一世工 , 所以 , 現在那些年青熱血的animator , 忍下手 , 唔好個個月清袋la , 唔系既話 , 咩都做唔到 :lol:

實在系過來人嘅智理明言,在職或者想入職嘅朋友們應好好緊記.

其實我都系25~6歲 , 唔敢稱得上系過來人 , 只不過我前2年曾經搞過小生意 , 失敗左損手離場 , 而系個段時間我睇到好多打工睇唔到既人同事物 , 重有其他公司老板既訓示 , 所以呢D學費系比得抵既 :lol:

唉.......我入咗行無耐,之前諗過番香港做,但系好多前輩都叫我留喺外國好過,點知而家就搞單咁既野啦............

其實我屋企人唔太贊成我留喺外地,所以我始終都系要返黎,但系而家咁既情況,我諗番到黎都要轉行啦 :cry:
Ray Leung
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章luxoJr » 13日 12月 2009年, 22:50

唔想做咪唔好做囉
頭像
luxoJr
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章macrossmo » 13日 12月 2009年, 23:37

試第二行穩陣......
頭像
macrossmo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 無陳

文章johngalliano » 14日 12月 2009年, 18:34

johngalliano
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Ray Leung » 14日 12月 2009年, 19:09

johngalliano 寫:http://www.facebook.com/group.php?gid=208717095896&ref=mf#/group.php?gid=208717095896
can someone tell what's happened?

that is so unwise.....做我地呢行都系"凡事留一線,日後好相見“

何必自斷後路呢?!
Ray Leung
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Ray Leung » 14日 12月 2009年, 19:10

luxoJr 寫:唔想做咪唔好做囉

唔系唔想做,系想做都冇得做呀......... :cry:
Ray Leung
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Ray Leung » 14日 12月 2009年, 19:13

macrossmo 寫:試第二行穩陣......

vfx有冇得做呢?

請問香港有邊幾間電影vfx studio呀?
Ray Leung
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 14日 12月 2009年, 19:45

vfx, 3D animation..... 喺香港黎講, 系冇分別
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章Ray Leung » 14日 12月 2009年, 20:00

有冇前輩諗過過Singapore做?
Ray Leung
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章johngalliano » 14日 12月 2009年, 20:16

Ray Leung 寫:
johngalliano 寫:http://www.facebook.com/group.php?gid=208717095896&ref=mf#/group.php?gid=208717095896
can someone tell what's happened?

that is so unwise.....做我地呢行都系"凡事留一線,日後好相見“

何必自斷後路呢?!

由資金緊絀都還在請人與及Aboy上畫日票房奇低開始, 財困和裁員, 等等都應該是意料之中。而裁員邊個唔想保住飯碗, 你眼中既衰人, 走狗, 擦鞋仔, 其實都系身不由己。 呢個社會系好現實既, 爾虞我詐, 波譎雲詭, 宮心計姚金玲常說的。
johngalliano
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Wolf » 14日 12月 2009年, 20:21

...
最後由 Wolf 於 15日 12月 2009年, 19:05 編輯,總共編輯了 4 次。
Wolf
討論區主持
討論區主持

文章jacky167 » 14日 12月 2009年, 20:28

甜醬"+"架斤 :?:

系名?
3DS+MAYA=autodesk
頭像
jacky167
討論區新秀
討論區新秀

文章風之谷 » 14日 12月 2009年, 20:41

h2o 寫:vfx, 3D animation..... 喺香港黎講, 系冇分別

hahaha...無錯.....
風之谷
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 呀峰

文章h2o » 14日 12月 2009年, 20:47

呢D 系意氣之爭定真有其事, 外人好難理解. 知唔知個真名都冇咩所謂, 反正外人就系未親眼見過件事, 睇下就算啦..... :-?
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

上一頁下一頁

回到 C G 工作交流 / 業界消息

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 17 位訪客