意馬擬賣盤

CG industries News
在這裡談談你們的CG工作 或 發放一些業界的新資訊及消息

文章HammerChugoh » 10日 2月 2010年, 19:54

mUser 寫:
dlcc 寫:我當然理直氣壯說"作為納稅人的我第一個出來反對"啦。

香港人以前引以為傲的“60~70年代的香港精神”去了那裡?
當時港英政府都嚴重忽視各行各業,但各行各業自力耕莘,使香港成為亞洲四小龍之一,80年代時是豐收期。
現在什麼都.....茶來伸手、飯來張口。 :oops:

如你所說.....今日的香港應該轉行‘社會主義’,甚至‘共產主義’.....到時”做又36、唔做又36”好唔好!?!?

笑死人咩~ 你拎d中學程度既Econ理論出黎做乜 ?
香港已經比大財團玩曬,唔系單憑一個人穿膠花可以發達既年代,唔該醒下喇。
好多順民飲政府奶水大既,一心就覺得政府d錢就系用黎比公家用。就好似你老豆教你做人要自力更生所以佢理直氣壯咁乜錢都唔會比你攪(但你又好受),不過你又睇下其他老豆(新加坡、韓國..甚至中國) 供幾多錢比個仔玩創意工業...

你所講既"現在什麼都.....茶來伸手、飯來張口" 理據何在 ??
從香港創意工業睇根本就只有比政府抽水但從沒有出力幫助過,何來飯來張口 ?
就算真系政府出手救市, 都系一個非常時期既非常手段。(當然我明白呢個PK政府唔會咁做)

但政府唔做還唔做,作為業界一份子都會鬧爆呢個無用既政府....
你之前話“政府確是提出”發展創意工業”,但政府沒有提出過”打救創意工業”,如果呢d話系由個官口中講既我都信有,亦無話可說,但連業界人都覺得政府可以乜Q都唔駛做既,咁就的確吹X漲之極!!
除非政府從來無講過要”發展創意工業”喇~~

你認為政府應該點做, 香港既創意工業先至有發展?
Houdini, please do the magic.
www.cgwiki.jot.com
HammerChugoh
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章mUser » 10日 2月 2010年, 20:26

HammerChugoh 寫:

你系咪應該走去問政府呢 , 講重點發展果個系香港政府...

不過以下都有一些點子 ~

- 對於制作公司免收或減入收稅款

- 政府提供廉價地方及與制作公司

- 制定制作動畫片的獎勵金制度

- 增加平台 讓作品有平台播放

我都唔認為政府可以幫倒業界幾多 , 但正如我之前所講 , 既然政府話要重點”發展創意工業” ~但乜Q都唔識做,作為小市民點會唔憤怒 ???

To Demonlord

你系唔系 dlcc 唔重要 , 你兩兄弟一樣講野咁無point ~
mUser
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 10日 2月 2010年, 20:38

講起地方真系把幾火, 一句"活化工廈", 依家租金升左兩成喇! :evil:

動畫片獎勵金制度比較難實行, 之前喺D 聚會, 我同政府中人傾過, 任何俾錢出黎既野, 好易有"官商勾結"之名. 搵咩人審批更難, 行內人個個都有公司喺手, 會有利益沖突, 行外人更死啦! 而且政府既人, 開口埋口都要交份 report 俾佢.... 我話好難架 wow. :oops:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章dlcc » 10日 2月 2010年, 20:56

Demonlord ,

何必與那些人一般見識呢 :D

前文:
demonlord 寫:
kingnt66 寫:真可惜....不過做動畫有時要放眼世界, 以imagi以往既成積,要響第二到塭番份工應該唔會好難。 我以前公司都會響澳洲請人過黎加洲, 我自己以前試過塭工塭到去Bahamus. 其實如果你有一定經驗, portfolio唔差既話, 我建議試下California, New York, Canada Montreal, London, or France. (of course you must know how to write and speak english fluently) 嫌遠既話singapore 都有幾間大公司(included Lucas Film). 國內例如上海都有得發展。 一方面可以增長見識, 待遇仲多數好過響香港。 加油!! 有危就會有機!

意馬出黎搵工先難ar , 每組人剩系識一味野 , 仲要系maya , render man , 但出面主流系3d max , v-ray , maxwell , 會用maya既 , 佢地又無能力獨立完成一件野 , 我諗會轉行多 :roll:

後理:
mUser 寫:咩野為之"主流" ?

我都想知邊幾間主流地用緊Maxwell做animation呀 ?
你唔知就唔Q好嚇鬼喇

明眼人都睇得出條友仔有“閱讀障礙”或“理解能力有問題”!!
point!?!?
單單一句”Maxwell做animation”就知佢講野無point啦!

再者”創意工業”不只是單單指動畫業。
dlcc
討論區新秀
討論區新秀

文章dlcc » 10日 2月 2010年, 21:07

等我用現今批評政府最流行的語詞評一評先 :P

- 對於制作公司免收或減入收稅款 :x 利益輸送

- 政府提供廉價地方及與制作公司  :x 官商勾結

- 制定制作動畫片的獎勵金制度  :x 向動畫業傾斜

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
dlcc
討論區新秀
討論區新秀

Re: To Demonlord

文章mUser » 10日 2月 2010年, 21:32

dlcc 寫:單單一句”Maxwell做animation”就知佢講野無point啦!

原來你就連"單單一句"都睇唔明 ?

我系串緊佢要亂 up 都唔好 up ... "Maxwell"
我串緊佢 香港有邊間公司用Maxwell黎做animation呀" .. 答案系無呀 ... 咁乜春野叫"主流"呀 ????

你果然低低地 . 仲申多腳落自己兄弟度 ....

致於你講既"利益輸送" , "官商勾結" , "向動畫業傾斜" .. 當然就系政府唔敢攪起創意工業既其中原因 ...

但如果乜都怕既咁又點幫我地 ??

我地系咪只可以系o系度接受呢政府乜都唔做, 乜都唔識做呢 ??

正如 h2o 所言 , 一句"活化工廈", 租金升左兩成 , 呢個政府點解好既唔識做 , 專做錯事 ??
mUser
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章dlcc » 10日 2月 2010年, 22:01

mUser 寫:
dlcc 寫:單單一句”Maxwell做animation”就知佢講野無point啦!

我系串緊佢要亂 up 都唔好 up ... "Maxwell"
我串緊佢 香港有邊間公司用Maxwell黎做animation呀" .. 答案系無呀 ... 咁乜春野叫"主流"呀 ????

致於你講既"利益輸送" , "官商勾結" , "向動畫業傾斜" .. 當然就系政府唔敢攪起創意工業既其中原因 ...

我地系咪只可以系o系度接受呢政府乜都唔做, 乜都唔識做呢 ??

正如 h2o 所言 , 一句"活化工廈", 租金升左兩成 , 呢個政府點解好既唔識做 , 專做錯事 ??

哈!哈!哈!
自暴其短 :roll:
答案緊系”無”啦!
Maxwell系用黎RENDER,點會可以用黎做animation呢?
邊個低低地,自有公論 :wink: !!
最後由 dlcc 於 10日 2月 2010年, 22:03 編輯,總共編輯了 1 次。
dlcc
討論區新秀
討論區新秀

文章demonlord » 10日 2月 2010年, 22:02

mUser 寫:

你系咪應該走去問政府呢 , 講重點發展果個系香港政府...

不過以下都有一些點子 ~

- 對於制作公司免收或減入收稅款

- 政府提供廉價地方及與制作公司

- 制定制作動畫片的獎勵金制度

- 增加平台 讓作品有平台播放

我都唔認為政府可以幫倒業界幾多 , 但正如我之前所講 , 既然政府話要重點”發展創意工業” ~但乜Q都唔識做,作為小市民點會唔憤怒 ???

你系唔系 dlcc 唔重要 , 你兩兄弟一樣講野咁無point ~

喇 , 即系甘.ar mUser. , 你話搵過我D post 啦 , 有誤會或睇唔明 , 唔緊要 , 我重新一次 , 我由頭到尾都淨系小imagi既CNA , 我鬧佢地個D野 , 全部都同下面個D animator既利益有關 , 亂tune野ar , 某D影響到animator既自私行為 , 仲有最爭論既art等等 , 我比佢地圍又爆我名又剩 , 我都仲企系度發言 , 因為我唔系縮頭龜 , 之後佢地成組比人隡哂 , 我都無再提起呢D野 , 好地地點解甘多組唔殺 , 先殺佢地 , 心照la.

另外 , 你話我D語氣想imagi D animator死 , 喂 , 大佬ar , 幾多歲呀你地 , 而家我所發個D好現實既言論 , 系本住你地實實際際既前路去討論 , 忠言一定逆耳 , 我唔想再發一D氹細路既廢話 , 謊言系會害左你地既 , 每個人都有野得 , 有野唔得 , 如果比人批評下你D野唔得就要又話好多人知你個名又邊間又剩 , 你都好惡下wo , 甘既接受力都無 , 仲話做animator? 可能我本人太直 , 唔識擦鞋 , 真系溝通唔到 :roll:

屈錯人仲要話系唔系唔重要 , 我唔覺lo , 衰則我都知你系邊個 :roll:
最後由 demonlord 於 10日 2月 2010年, 22:18 編輯,總共編輯了 1 次。
demonlord
討論區新秀
討論區新秀

文章demonlord » 10日 2月 2010年, 22:12

仲有 , ar mUser , 我替你地擔心既野 , 唔淨系我講ga :roll:

'' 由於意馬員工占本港動畫受雇人數一個不小的比重,黃先生坦言,有些同事亦反映,擔心失業後將難以在動畫制作行業內覓得一職,可能會被迫轉行。''

http://hk.news.yahoo.com/article/100208/4/gihd.html
demonlord
討論區新秀
討論區新秀

文章Dxxk Mx » 10日 2月 2010年, 22:35

dlcc 寫:
mUser 寫:

哈!哈!哈!
答案緊系”無”啦!
Maxwell系用黎RENDER,點會可以用黎做animation呢?

幾時變成捉字虱游戲?

贈你一句
圖檔
不要迷戀哥 哥只是個傳說
頭像
Dxxk Mx
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章demonlord » 10日 2月 2010年, 22:43

Dxxk Mx 寫:
dlcc 寫:
mUser 寫:

哈!哈!哈!
答案緊系”無”啦!

幾時變成捉字虱游戲?

贈你一句
圖檔

Dxxk Mx 哥 , 你呢句野好易令人誤會 , 挑起戰爭wo :o
demonlord
討論區新秀
討論區新秀

文章dlcc » 10日 2月 2010年, 23:17

Dxxk Mx 寫:贈你一句
圖檔

大家咁話。
dlcc
討論區新秀
討論區新秀

文章ualldumb » 10日 2月 2010年, 23:50

開個 New Topic 啦不如。
ualldumb
討論區新秀
討論區新秀

文章mUser » 11日 2月 2010年, 11:41

dlcc 寫:
mUser 寫:

哈!哈!哈!
答案緊系”無”啦!

閣下果然系低能仔一名

由隔離thread講到呢到 ,原來你連基本既野都睇唔明 ....變左玩捉字虱

你睇唔明唔緊要呀 , 開口問下人喇 ...
家下攪到自己咁樣衰又何苦呢 ?

成件事 就系我話緊Demonlord 所講"Maxwell"系主流 根本就不是事實 , 既然有人講與事實不附既野 , 作為有識之士系好應該出黎撥亂反正既 , 加上Demonlord 一向系PK 一名 , 小弟自然唔會放過佢。

難得你又中個頭埋黎比我小.... 唉

大家認住呢兩位"膠登兄弟" 喇:!:
mUser
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章dlcc » 11日 2月 2010年, 12:32

mUser 寫: 閣下果然系低能仔一名

由隔離thread講到呢到 ,原來你連基本既野都睇唔明 ....變左玩捉字虱

你睇唔明唔緊要呀 , 開口問下人喇 ...
家下攪到自己咁樣衰又何苦呢 ?

成件事 就系我話緊Demonlord 所講"Maxwell"系主流 根本就不是事實 , 既然有人講與事實不附既野 , 作為有識之士系好應該出黎撥亂反正既 , 加上Demonlord 一向系PK 一名 , 小弟自然唔會放過佢。

難得你又中個頭埋黎比我小.... 唉

大家認住呢兩位"膠登兄弟" 喇:!:

自暴其短的低能仔,
已經POST咗前文後理,你自己寫過d咩大家都有眼睇.....系唔系我”捉字虱”大家亦都有眼睇!
咪以為不停”小”人、罵人.....就等於你有POINT、有道理!!
學你話齋:你睇唔明唔緊要呀 , 開口問下人喇 ...家下攪到自己咁樣衰又何苦呢 ?

唉...死雞撐飯蓋!

BTW,
我都系好似你咁講....撥亂反正(Maxwell系用黎RENDER,當然唔可以用黎做animation啦)!!
dlcc
討論區新秀
討論區新秀

上一頁下一頁

回到 C G 工作交流 / 業界消息

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 20 位訪客