意馬擬賣盤

CG industries News
在這裡談談你們的CG工作 或 發放一些業界的新資訊及消息

暫停股份買賣

文章dlcc » 11日 2月 2010年, 13:59

意馬國際控股有限公司(“本公司”)已申請由二零一零年二月十一日(星期四)上午九時三十分
起,暫停本公司於香港聯合交易所有限公司之股份買賣,以待刊發一則涉及可能重組本公司股
債務以及本公司控制股權可能出現變動之公告。

http://www.hkexnews.hk/listedco/listconews/sehk/20100211/LTN20100211089_C.PDF

:-? 唔知今次又玩d咩 :?:
dlcc
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章mUser » 11日 2月 2010年, 14:11

你根本就唔Q系做CG架喇...咁都仲要駁..

有你系度到 CG討論區都變膠登...

就當你老屈我唔Q知乜Q野系 Maxwell ...

"噢~~ 哥哥 乜野春系 Maxwell ?? 原來Maxwell 系Render野架 ? "
咁有邊間公司家下用緊 Maxwell黎 Render 佢地既 Animation 呀?

你 除左"低能" , 你系根本無辯論既能力 , 你只系用緊 "膠登"既老屈方法去撐落去
mUser
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章dlcc » 11日 2月 2010年, 14:51

mUser 寫:你根本就唔Q系做CG架喇...咁都仲要駁..

就當你老屈我唔Q知乜Q野系 Maxwell ...

"噢~~ 哥哥 乜野春系 Maxwell ?? 原來Maxwell 系Render野架 ? "
咁有邊間公司家下用緊 Maxwell黎 Render 佢地既 Animation 呀?

你 除左"低能" , 你系根本無辯論既能力 , 你只系用緊 "膠登"既老屈方法去撐落去

你根本就唔Q系做CG架喇...咁都仲要駁..

"噢~~ 哥仔 乜野春系 Maxwell ?? 原來Maxwell 唔系Render野架 ? "
Renderer原來只可以Render 佢地既 Animation 架? 除 Animation 之外, 其他一律唔可以Render??
大家聽著mUser講啦! 如果你唔系用Renderer render Animation, 而系render其他野(如專門做photorealist car、product等的images), 千奇唔好話自己系CG業界中人!

原來你眼中的CG只系Animation,唉.....呀! :cry: 睇黎CG業界中人好多都要轉行頭!?!?
如h2o兄, 不知應該如何稱呼他了? 同業中人? 外行人?

你 除左"低能" , 你系根本無辯論既能力 , 你只系用緊 "膠登"既老屈方法去撐落去 :mrgreen:
dlcc
討論區新秀
討論區新秀

文章mUser » 11日 2月 2010年, 16:32

你無野講就收喇 , 只系懂得用我既說話去重覆....

我講得出 " Maxwell唔系主流 " 又點會唔知佢系乜 ??
你完全打系橫黎講~

下次有人同你講 "我條Animation 有用到 Photoshop , nuke , renderman 黎做 "...你都會聽唔明 ..

你不防大聲笑佢 "哈哈~~ Photoshop , nuke , renderman唔系用黎做animation 架 .." (你真系白癡到爆)

你繼續強詞奪理喇 ... 下次捉埋我點用d 標點符號喇...笨X仔
mUser
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Dxxk Mx » 11日 2月 2010年, 18:39

最近系多了膠仔出現
圖檔
不要迷戀哥 哥只是個傳說
頭像
Dxxk Mx
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章johngalliano » 13日 2月 2010年, 12:08

軟件既野唔系好關鍵, 如果俾番一年半載日日掂佢, 大部份人都可以摸熟一般3D軟件, 其實imagi 都唔系特別溫室, 只系大型美式純動畫制作流程同廣告和香港電影特效唔同, 做開廣告同電影的同業唔應該對imagi 出來的人有偏見, 俾著你拎住個MToR, shake, 幾廿個in-house tools, 冇得任選renderer同software, 人多department多既環境, 分分鍾你都要半年先適應喇。
johngalliano
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章cktm20xx » 13日 2月 2010年, 12:36

不識某某插件不是罪來吧...如果我是初入行的話都可以做cg吧? 唔識某某插件就俾人話你都唔系出來混的...CG人真的好可怕啊~ :(

你一定系高層來, 要我地d新仔識這識那的, cg人大大, 放過我啦...我都只系想找飯吃呢,唔識姐,我唔想就咁就混唔到落去... :cry:
cktm20xx
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 13日 2月 2010年, 13:39

上面我已經睇到好亂, 又系時候岔開話題, 以下系一節財經新聞

聯交所資料顯示,前日開始停牌表示將公布重組股本和控制股權可能變動的意馬國際( 585),於本周三獲結好控股( 064)在場外以每股 0.07元,購入 14.72億股,涉資 1.03億元,持股量由零升至 80.35%。

http://hk.apple.nextmedia.com/template/ ... d=13727912

而 結好系做咩呢....

主要業務為提供金融服務,包括證券買賣及經紀服務、期貨及期權經紀服務、證券保證金融資、放債、企業融資服務、互惠基金及保險相關投資計劃及產品之經紀服務,以及物業發展及持有。
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章HammerChugoh » 13日 2月 2010年, 15:21

中小型公司系香港投資做動畫實在系難. 就算比免稅期/平租, 感覺對成個行業發展都唔會有大幫助. (或者可能會令到人易D創業, 令市場出現好多新公司)

反而系間公司自己要搵到巖做, 有空間既市場, 發展自已獨特既優勢/賣點. 我認為衣D野政府幫唔到D咩手. 如果大家都系用果幾只SOFTWARE做同類型既產品, 點可能做得好/平過大陸?

唯 一我覺得香港政府可以試下既就系幫香港既公司同大陸電視台傾, 將系香港做既動畫放系大陸台播. 開拓新市場.
Houdini, please do the magic.
www.cgwiki.jot.com
HammerChugoh
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 13日 2月 2010年, 16:13

HammerChugoh 寫:唯 一我覺得香港政府可以試下既就系幫香港既公司同大陸電視台傾, 將系香港做既動畫放系大陸台播. 開拓新市場.

要同唔同地區既地方電視台"打關系"播片, 政府冇呢個 network 架, 但我知 民建聯入面有老細有呢個 network....
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章wkin99 » 13日 2月 2010年, 17:07

我一向唔贊成政府太直接幫什麼業界做野,幫得e邊又幫唔到另一邊,而且幫的過程也有唔同立場,出現的過濾又會唔公平,始終吃力不討好.

所謂市場,就是生產者與用家的配對活動,政府唔可能創造到用家市場,佢最多只可做多d做好d配對活動,令生產者的產品有暴光機會,但生意做唔做得成就無得包啦.
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 18日 2月 2010年, 10:45

阿思達克財經新聞
意馬<00585.HK>宣布,由有“紅籌之父”之稱的投資銀行家梁伯韜與資本策略<00497.HK>主席鍾楚義持有的公司,已經購入意馬控制性股權。梁伯韜投資意馬,是看中內地動畫市場商機。

白武士財團由梁伯韜占60%股權,鍾楚義則占40%。意馬將進行連串重組活動,包括以供股集資1.08億元;而以梁伯韜為首的白武士財團,將認購總值不少於 1.32億元的意馬新股,成為意馬控股股東。而白武士財團還擁有購股權,日後可以增持股份。完成集資活動後,意馬將可以償還2.41億元債項。

據聯交所資料顯示,由梁伯韜與鍾楚義持有的公司,共購入48.5億股意馬股份,較意馬原有股份多出1.65倍。其中15億股屬於衍生工具權益,相信是來自購股權。兩人入股意馬作價均為0.073元,較停牌前收市價0.101元折讓約28%。

股份今早復牌

Apple Daily 補充
對於結好控股( 064)上周五申報,在場外以每股 0.07元購入意馬 14.72億股,總代價 1.03億元,結好昨澄清,指只是其全資附屬結好證券上周三就意馬一項集資活動與後者訂立包銷協議,無意持有意馬權益。

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/ ... d=13739266
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章陳根 » 18日 2月 2010年, 11:04

h2o 寫:阿思達克財經新聞
意馬<00585.HK>宣布,由有“紅籌之父”之稱的投資銀行家梁伯韜與資本策略<00497.HK>主席鍾楚義持有的公司,已經購入意馬控制性股權。梁伯韜投資意馬,是看中內地動畫市場商機。

白武士財團由梁伯韜占60%股權,鍾楚義則占40%。意馬將進行連串重組活動,包括以供股集資1.08億元;而以梁伯韜為首的白武士財團,將認購總值不少於 1.32億元的意馬新股,成為意馬控股股東。而白武士財團還擁有購股權,日後可以增持股份。完成集資活動後,意馬將可以償還2.41億元債項。

據聯交所資料顯示,由梁伯韜與鍾楚義持有的公司,共購入48.5億股意馬股份,較意馬原有股份多出1.65倍。其中15億股屬於衍生工具權益,相信是來自購股權。兩人入股意馬作價均為0.073元,較停牌前收市價0.101元折讓約28%。

股份今早復牌

Apple Daily 補充
對於結好控股( 064)上周五申報,在場外以每股 0.07元購入意馬 14.72億股,總代價 1.03億元,結好昨澄清,指只是其全資附屬結好證券上周三就意馬一項集資活動與後者訂立包銷協議,無意持有意馬權益。

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/ ... d=13739266

真系世事如棋局局新。恭喜留任o既各位。
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

外號: 根製作

文章h2o » 18日 2月 2010年, 12:03

攪大陸市場... 留低既人唔多 :-|
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章陳根 » 18日 2月 2010年, 13:29

h2o 寫:攪大陸市場... 留低既人唔多 :-|
有得留低就可能意味著意馬有新嘅好嘅開始,多與少唔系重點,我地不妨放眼未來丫。
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

外號: 根製作

上一頁下一頁

回到 C G 工作交流 / 業界消息

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 17 位訪客