各位 IMAGI 同事,再見。

CG industries News
在這裡談談你們的CG工作 或 發放一些業界的新資訊及消息

各位 IMAGI 同事,再見。

文章3DMan » 5日 2月 2010年, 22:25

2010 年 2 月 5 日 下午 5 時...........imagi 終於對內宣布將會以清盤作結局,
各位同事,

珍重。
最後由 3DMan 於 5日 2月 2010年, 23:08 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
3DMan
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: 各位 IMAGI 同事,再見。

文章cgbaba » 5日 2月 2010年, 22:36

3DMan 寫:2001 年 2 月 5 日 下午 5 時...........imagi 終於對內宣布將會以清盤作結局,
各位同事,

珍重。

瑪雅預言?
cgbaba
討論區新秀
討論區新秀

文章demonlord » 5日 2月 2010年, 22:55

圖檔
demonlord
討論區新秀
討論區新秀

Re: 各位 IMAGI 同事,再見。

文章3DMan » 5日 2月 2010年, 23:10

cgbaba 寫:瑪雅預言?

哈哈。改返喇。
頭像
3DMan
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Andrew Lee » 5日 2月 2010年, 23:20

可惜.....
www.andrewlee.hk
頭像
Andrew Lee
討論區主持
討論區主持

外號: Andrew Lee

文章Ray Leung » 6日 2月 2010年, 02:50

阿童木嘅殺傷力真系大............

:cry: ............我都系唔使諗番香港做啦.........
Ray Leung
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章kingnt66 » 6日 2月 2010年, 06:11

真可惜....不過做動畫有時要放眼世界, 以imagi以往既成積,要響第二到塭番份工應該唔會好難。 我以前公司都會響澳洲請人過黎加洲, 我自己以前試過塭工塭到去Bahamus. 其實如果你有一定經驗, portfolio唔差既話, 我建議試下California, New York, Canada Montreal, London, or France. (of course you must know how to write and speak english fluently) 嫌遠既話singapore 都有幾間大公司(included Lucas Film). 國內例如上海都有得發展。 一方面可以增長見識, 待遇仲多數好過響香港。 加油!! 有危就會有機!
頭像
kingnt66
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章demonlord » 6日 2月 2010年, 13:18

kingnt66 寫:真可惜....不過做動畫有時要放眼世界, 以imagi以往既成積,要響第二到塭番份工應該唔會好難。 我以前公司都會響澳洲請人過黎加洲, 我自己以前試過塭工塭到去Bahamus. 其實如果你有一定經驗, portfolio唔差既話, 我建議試下California, New York, Canada Montreal, London, or France. (of course you must know how to write and speak english fluently) 嫌遠既話singapore 都有幾間大公司(included Lucas Film). 國內例如上海都有得發展。 一方面可以增長見識, 待遇仲多數好過響香港。 加油!! 有危就會有機!

意馬出黎搵工先難ar , 每組人剩系識一味野 , 仲要系maya , render man , 但出面主流系3d max , v-ray , maxwell , 會用maya既 , 佢地又無能力獨立完成一件野 , 我諗會轉行多 :roll:
demonlord
討論區新秀
討論區新秀

文章mUser » 6日 2月 2010年, 14:55

demonlord 寫:但出面主流系3d max , v-ray , maxwell

咩野為之"主流" ?

我都想知邊幾間主流地用緊Maxwell做animation呀 ?
你唔知就唔Q好嚇鬼喇
mUser
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Ray Leung » 6日 2月 2010年, 16:50

想搭單問下,如果想搵modeling full-time既工難唔難?

Junior level, 做過兩年online commercial既freelance, 暫時得幾個月既film VFX經驗。

煩麻大家俾D意見小弟 :mrgreen:
Ray Leung
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章demonlord » 6日 2月 2010年, 16:56

mUser 寫:
demonlord 寫:但出面主流系3d max , v-ray , maxwell

咩野為之"主流" ?

我都想知邊幾間主流地用緊Maxwell做animation呀 ?
你唔知就唔Q好嚇鬼喇

我都系講番我近年黎觀察所得je , 我亦都無話系用呢堆野做animation , 我可以講 , 唔好話獨力做animation , 佢地大部份人要獨自整張cg出黎都有困難 , model既唔識打燈 , texture又唔識model 等等如此類推 , 同埋我唔系睇小佢地 , 只不過呢個系事實 , 你唔好叻唔切 , 我絕對唔系有敵意 , 至於我講個堆software系唔系現今3D人主流 , 我諗好多人都心照la掛 , 老個一輩 , 接受現實la , 汰弱留強ar. :roll:
demonlord
討論區新秀
討論區新秀

文章pioneer133 » 6日 2月 2010年, 18:34

mUser 寫:

咩野為之"主流" ?

你唔知就唔Q好嚇鬼喇

唔見樓上有講用maxwell 做 animation, 而如果講同3d有關既工作, 請人做interior , exterior既的確系比做movie, tvc 既多. 做得interior 同exterior都系用max, 就算studio 而家都有唔少系用MAX, 佢又講得冇錯.
pioneer133
討論區新秀
討論區新秀

文章kingnt66 » 6日 2月 2010年, 18:45

demonlord 寫:
kingnt66 寫:真可惜....不過做動畫有時要放眼世界, 以imagi以往既成積,要響第二到塭番份工應該唔會好難。 我以前公司都會響澳洲請人過黎加洲, 我自己以前試過塭工塭到去Bahamus. 其實如果你有一定經驗, portfolio唔差既話, 我建議試下California, New York, Canada Montreal, London, or France. (of course you must know how to write and speak english fluently) 嫌遠既話singapore 都有幾間大公司(included Lucas Film). 國內例如上海都有得發展。 一方面可以增長見識, 待遇仲多數好過響香港。 加油!! 有危就會有機!

意馬出黎搵工先難ar , 每組人剩系識一味野 , 仲要系maya , render man , 但出面主流系3d max , v-ray , maxwell , 會用maya既 , 佢地又無能力獨立完成一件野 , 我諗會轉行多 :roll:

香港我唔知,但喺國外大部份公司通常都唔需要你識曬咁多瓣,只要一瓣精就得。而主流系maya, 就算以往用開3d max大多數都轉,因為搵Maya artist 易過搵 Max artist。記得上面位仁兄好似不嬲都唔妥意馬,但系都咁既環境,就唔好落井下石,正面啲啦!
頭像
kingnt66
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章pioneer133 » 6日 2月 2010年, 18:46

demonlord 寫:
mUser 寫:

咩野為之"主流" ?

你唔知就唔Q好嚇鬼喇

我都系講番我近年黎觀察所得je , 我亦都無話系用呢堆野做animation , 我可以講 , 唔好話獨力做animation , 佢地大部份人要獨自整張cg出黎都有困難 , model既唔識打燈 , texture又唔識model 等等如此類推 , 同埋我唔系睇小佢地 , 只不過呢個系事實 , 你唔好叻唔切 , 我絕對唔系有敵意 , 至於我講個堆software系唔系現今3D人主流 , 我諗好多人都心照la掛 , 老個一輩 , 接受現實la , 汰弱留強ar. :roll:

我估老既一輩先更清楚邊只 software有佢本身既問題. 不過一直用開未必咁易改變. 好似renderman咁, 冇programmer supprot一般人用佢黎做job都唔會有咩著數.
上一上cgsociety gallery 見到大部份人用咩render就估到邊只software系最common.
pioneer133
討論區新秀
討論區新秀

文章kingnt66 » 6日 2月 2010年, 18:50

Ray Leung 寫:想搭單問下,如果想搵modeling full-time既工難唔難?

Junior level, 做過兩年online commercial既freelance, 暫時得幾個月既film VFX經驗。

煩麻大家俾D意見小弟 :mrgreen:
!

一句講曬,

portfolio掂 = 易
portfolio差 = 難
頭像
kingnt66
CGV討論區會員
CGV討論區會員

下一頁

回到 C G 工作交流 / 業界消息

誰在線上