各位 IMAGI 同事,再見。

CG industries News
在這裡談談你們的CG工作 或 發放一些業界的新資訊及消息

文章kingnt66 » 6日 2月 2010年, 18:55

pioneer133 寫:
mUser 寫:
demonlord 寫:但出面主流系3d max , v-ray , maxwell

咩野為之"主流" ?

我都想知邊幾間主流地用緊Maxwell做animation呀 ?
你唔知就唔Q好嚇鬼喇

唔見樓上有講用maxwell 做 animation, 而如果講同3d有關既工作, 請人做interior , exterior既的確系比做movie, tvc 既多. 做得interior 同exterior都系用max, 就算studio 而家都有唔少系用MAX, 佢又講得冇錯.

interior , exterior既的確系用max多,但系movie and games就一定系maya嘅天下.
頭像
kingnt66
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章demonlord » 6日 2月 2010年, 19:07

demonlord 寫:
mUser 寫:
demonlord 寫:但出面主流系3d max , v-ray , maxwell

咩野為之"主流" ?

我都想知邊幾間主流地用緊Maxwell做animation呀 ?
你唔知就唔Q好嚇鬼喇

我都系講番我近年黎觀察所得je , 我亦都無話系用呢堆野做animation , 我可以講 , 唔好話獨力做animation , 佢地大部份人要獨自整張cg出黎都有困難 , model既唔識打燈 , texture又唔識model 等等如此類推 , 同埋我唔系睇小佢地 , 只不過呢個系事實 , 你唔好叻唔切 , 我絕對唔系有敵意 , 至於我講個堆software系唔系現今3D人主流 , 我諗好多人都心照la掛 , 老個一輩 , 接受現實la , 汰弱留強ar. :roll:

我估老既一輩先更清楚邊只 software有佢本身既問題. 不過一直用開未必咁易改變. 好似renderman咁, 冇programmer supprot一般人用佢黎做job都唔會有咩著數.
上一上cgsociety gallery 見到大部份人用咩render就估到邊只software系最common.

甘又系 , 姜的磪系越老越X , 之不過出面D老板唔會理你邊只打邊只 , 最緊要慳錢快靚正 , 追唔切走勢 , 就真系幾勁都無用 , 永遠只有你就老板 , 唔會有老板就你 , 員工同老板就只有互相利用既關系 , 香港就系甘現實.

後生既一輩動畫師 , 應該時刻保持備戰狀態 , 唔好因為一剎那既成功或者賺到少少錢 , 充昏了危機感 , 亂洗錢又剩 , 要記住 , 今日既$100可以過一日 , 唔等於10年後都可以$100過一日 :roll:
demonlord
討論區新秀
討論區新秀

文章demonlord » 6日 2月 2010年, 19:10

kingnt66 寫:
mUser 寫:

咩野為之"主流" ?

你唔知就唔Q好嚇鬼喇

唔見樓上有講用maxwell 做 animation, 而如果講同3d有關既工作, 請人做interior , exterior既的確系比做movie, tvc 既多. 做得interior 同exterior都系用max, 就算studio 而家都有唔少系用MAX, 佢又講得冇錯.

interior , exterior既的確系用max多,但系movie and games就一定系maya嘅天下.

現時走勢 , maya做game己被max慢慢取替 , 不論系錢同時間上 , 唔同以前la :roll:
demonlord
討論區新秀
討論區新秀

文章macrossmo » 6日 2月 2010年, 19:52

kingnt66 寫:
mUser 寫:

咩野為之"主流" ?

你唔知就唔Q好嚇鬼喇

現時走勢 , maya做game己被max慢慢取替 , 不論系錢同時間上 , 唔同以前la :roll:

孤陋寡聞,以偏概全
頭像
macrossmo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 無陳

文章demonlord » 6日 2月 2010年, 20:02

macrossmo 寫:
kingnt66 寫:
mUser 寫:

咩野為之"主流" ?

你唔知就唔Q好嚇鬼喇

孤陋寡聞,以偏概全

:lol:
demonlord
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 6日 2月 2010年, 20:27

我又撘下咀先....

我做緊個間公司應該系算少數用 maya 做 product, interior & car rendering 既公司. 不過我所接觸既外國 studio, 如果系做 effects + creative rendering, 都系用 maya 多.

外國d 大 production, 個 workflow 都系 maya base, 分工又系好細, i記呢d quality 都啱佢地架. 仲有樣野就系.... 其實用咩 software 都冇咩關系, 好多都系 in house software 架啦, 人地就系要"專"之麻.

至於香港喎, 做 job 既時間都唔夠, 梗系做唔到咁仔細, 一個人做幾樣野系好平常. 但我見到大陸個趨勢都系分工, 而且有d 公司既 quality 已經追過香港喇!
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章demonlord » 6日 2月 2010年, 20:40

h2o 寫:我又撘下咀先....

我做緊個間公司應該系算少數用 maya 做 product, interior & car rendering 既公司. 不過我所接觸既外國 studio, 如果系做 effects + creative rendering, 都系用 maya 多.

外國d 大 production, 個 workflow 都系 maya base, 分工又系好細, i記呢d quality 都啱佢地架. 仲有樣野就系.... 其實用咩 software 都冇咩關系, 好多都系 in house software 架啦, 人地就系要"專"之麻.

至於香港喎, 做 job 既時間都唔夠, 梗系做唔到咁仔細, 一個人做幾樣野系好平常. 但我見到大陸個趨勢都系分工, 而且有d 公司既 quality 已經追過香港喇!

car rendering? 甘有冇試呢只Alias Automotive , 有D興趣 , 效率可以高幾多?

大陸D人quality一早己經高過香港 , 分別在於佢地接觸外國野少 , 成日比香港班人話老土 , 但我覺得唔使幾耐 , 香港班人就講唔出呢番說話 :roll:
demonlord
討論區新秀
討論區新秀

文章Ray Leung » 6日 2月 2010年, 21:07

kingnt66 寫:
Ray Leung 寫:想搭單問下,如果想搵modeling full-time既工難唔難?

Junior level, 做過兩年online commercial既freelance, 暫時得幾個月既film VFX經驗。

煩麻大家俾D意見小弟 :mrgreen:
!

一句講曬,

portfolio掂 = 易
portfolio差 = 難

咁前輩認為我既demo reel可唔可以幫我搵到份full﹣time junior既工呀?

麻煩曬 :mrgreen:
Ray Leung
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章kingnt66 » 7日 2月 2010年, 10:36

kingnt66 寫:
mUser 寫:

咩野為之"主流" ?

你唔知就唔Q好嚇鬼喇

請問你對game development 又有幾多認識? 我喺game界咁耐只系見到公司由Max轉Maya, 好少掉番轉, 因為好多game engine 好似 unreal,crytek 呢D都系maya friendly。 環看閣大game company 例如 EA, UbiSoft,Rockstar,Capcom, Sony Entertainment 旗下既公司,都系用Maya多,就連我而家做緊嘅公司都即將由Max轉Maya,所以你唔知就唔好扮知啦.

"其實用咩 software 都冇咩關系, 好多都系 in house software 架啦, 人地就系要"專"之麻." H2o 講得好,基本工好用咩software都冇所謂,要適應一個新software,一頭半個月就掂啦,因為啲features都系大同小異
頭像
kingnt66
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章pioneer133 » 7日 2月 2010年, 10:46

kingnt66 寫:
mUser 寫:

咩野為之"主流" ?

你唔知就唔Q好嚇鬼喇

外國唔清楚, 香港就唔多覺movie and games一定系maya嘅天下.
pioneer133
討論區新秀
討論區新秀

文章demonlord » 7日 2月 2010年, 11:43

kingnt66 寫:
kingnt66 寫:
mUser 寫:

咩野為之"主流" ?

你唔知就唔Q好嚇鬼喇

請問你對game development 又有幾多認識? 我喺game界咁耐只系見到公司由Max轉Maya, 好少掉番轉, 因為好多game engine 好似 unreal,crytek 呢D都系maya friendly。 環看閣大game company 例如 EA, UbiSoft,Rockstar,Capcom, Sony Entertainment 旗下既公司,都系用Maya多,就連我而家做緊嘅公司都即將由Max轉Maya,所以你唔知就唔好扮知啦.

"其實用咩 software 都冇咩關系, 好多都系 in house software 架啦, 人地就系要"專"之麻." H2o 講得好,基本工好用咩software都冇所謂,要適應一個新software,一頭半個月就掂啦,因為啲features都系大同小異

我講緊香港wo , 300個半桶水 , 有D連ps都未用得熟 , 點應付出面D一條龍 , 同埋我唔覺得每一組每一個都系''專'' , 甘你明唔明情況有幾嚴重 , 我系入面浸過我知咩事 , 我唔系搵交哎ar , 系真系甘樣ga. :roll:
demonlord
討論區新秀
討論區新秀

文章Dxxk Mx » 7日 2月 2010年, 12:17

戰國時期,齊宣王喜愛聽竽,經常聚集三百人一起合奏。

有位南郭先生,他不會吹竽,但他羨慕吹竽豐厚的收入,就設法混入吹竽樂隊中。每次演奏,南郭先生都混在吹竽的人當中,冒充成吹得很好的樣子,其實根本就沒有發出聲音。他就憑著這種辦法過了幾年舒適的生活。

宣王去世後,泯王繼位。泯王的興趣與宣王完全不同, 他不喜歡聽合奏,而喜歡欣賞一個人獨奏。南郭先生知道不能再冒充下去,就趕快逃走了。

後人就根據這個故事,得出了‘濫竽充數’這個成語。
不要迷戀哥 哥只是個傳說
頭像
Dxxk Mx
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章kingnt66 » 7日 2月 2010年, 13:59

Ray Leung 寫:
kingnt66 寫:
Ray Leung 寫:想搭單問下,如果想搵modeling full-time既工難唔難?

Junior level, 做過兩年online commercial既freelance, 暫時得幾個月既film VFX經驗。

煩麻大家俾D意見小弟 :mrgreen:
!

一句講曬,

portfolio掂 = 易
portfolio差 = 難

咁前輩認為我既demo reel可唔可以幫我搵到份full﹣time junior既工呀?

麻煩曬 :mrgreen:

我speciality唔響modeling,所以唔敢亂講. 以客觀各度睇都唔錯, 個ironman好型, 如果有junior opening 應該okay。 如果有多幾個相同水平嘅作品機會會高啲。

建議你一路搵,一路做多啲高水准嘅作品就一定搵到,好似以下呢啲就正!!

http://3dtotal.com/getgalleryitem.php?c ... er&id=3855
http://3dtotal.com/getgalleryitem.php?c ... er&id=3884
http://3dtotal.com/getgalleryitem.php?c ... er&id=3862
http://3dtotal.com/getgalleryitem.php?c ... er&id=3895

仲有, 記住要識Zbrush呀! 今時今日做Character Modeler一定要識!!
頭像
kingnt66
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章demonlord » 7日 2月 2010年, 14:01

kingnt66 寫:
kingnt66 寫:真可惜....不過做動畫有時要放眼世界, 以imagi以往既成積,要響第二到塭番份工應該唔會好難。 我以前公司都會響澳洲請人過黎加洲, 我自己以前試過塭工塭到去Bahamus. 其實如果你有一定經驗, portfolio唔差既話, 我建議試下California, New York, Canada Montreal, London, or France. (of course you must know how to write and speak english fluently) 嫌遠既話singapore 都有幾間大公司(included Lucas Film). 國內例如上海都有得發展。 一方面可以增長見識, 待遇仲多數好過響香港。 加油!! 有危就會有機!

意馬出黎搵工先難ar , 每組人剩系識一味野 , 仲要系maya , render man , 但出面主流系3d max , v-ray , maxwell , 會用maya既 , 佢地又無能力獨立完成一件野 , 我諗會轉行多 :roll:

香港我唔知,但喺國外大部份公司通常都唔需要你識曬咁多瓣,只要一瓣精就得。而主流系maya, 就算以往用開3d max大多數都轉,因為搵Maya artist 易過搵 Max artist。記得上面位仁兄好似不嬲都唔妥意馬,但系都咁既環境,就唔好落井下石,正面啲啦!

呀兄台 , 由始至終 , 我一直都爭系小imagi CNA , 並無與整個imagi為敵 , 到CNA 成個部門被炒魷 , 我都無再出聲.

我既立場系幫animator既 , 過去亦都同唔少舊同事討論過有關問題 , 很大部份都擔憂半桶水maya系出面搵唔到食 , 亦有D實淺過的磪搵唔到野做 , 如果呢D都唔叫正面既話 , 甘系咪唔肯面對現實 , 自己呃自己呢?

仲有 , 我估計佢地可能要轉行 , 系出自可惜既心態 , 佢地都唔想學得半桶水ga , 呢個系公司資源錯X既問題(番版X如心 , 數個番版 陳X聰) , 又如果甘既討論都叫落井下石 , 我就明白點解香港3D人會比人話垃圾 , 唔肯接受批評 , 又點會有進步呢 , 市場系客人至上(第三者) , 唔系內行人至上呀哥仔 , 客人識鬼你甘多技術唔技術咩 , 香港整出黎既game唔得就系唔得 , CG界小飛俠都有版你睇la , 之前仲成班人圍我 , 都有今日la.

同埋呢 , 你都識講''正面D''la , 甘就唔好講到外國甘遠la , 就好似中國對老美既軍事軍火商 , 系人都知美佬野勁 , 邊個唔識講ar , 問題系你去唔去到個個level je嘛 , 難為而家班animator 要背負住小飛俠呢套泥膠片出去搵野做 , 唉..... :roll:
demonlord
討論區新秀
討論區新秀

文章demonlord » 7日 2月 2010年, 14:03

Dxxk Mx 寫:戰國時期,齊宣王喜愛聽竽,經常聚集三百人一起合奏。

有位南郭先生,他不會吹竽,但他羨慕吹竽豐厚的收入,就設法混入吹竽樂隊中。每次演奏,南郭先生都混在吹竽的人當中,冒充成吹得很好的樣子,其實根本就沒有發出聲音。他就憑著這種辦法過了幾年舒適的生活。

宣王去世後,泯王繼位。泯王的興趣與宣王完全不同, 他不喜歡聽合奏,而喜歡欣賞一個人獨奏。南郭先生知道不能再冒充下去,就趕快逃走了。

後人就根據這個故事,得出了‘濫竽充數’這個成語。

‘濫竽充數’全中ar
demonlord
討論區新秀
討論區新秀

上一頁下一頁

回到 C G 工作交流 / 業界消息

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 20 位訪客