各位 IMAGI 同事,再見。

CG industries News
在這裡談談你們的CG工作 或 發放一些業界的新資訊及消息

文章kingnt66 » 7日 2月 2010年, 14:08

pioneer133 寫:
kingnt66 寫:
mUser 寫:
demonlord 寫:但出面主流系3d max , v-ray , maxwell

咩野為之"主流" ?

我都想知邊幾間主流地用緊Maxwell做animation呀 ?
你唔知就唔Q好嚇鬼喇

唔見樓上有講用maxwell 做 animation, 而如果講同3d有關既工作, 請人做interior , exterior既的確系比做movie, tvc 既多. 做得interior 同exterior都系用max, 就算studio 而家都有唔少系用MAX, 佢又講得冇錯.

interior , exterior既的確系用max多,但系movie and games就一定系maya嘅天下.

外國唔清楚, 香港就唔多覺movie and games一定系maya嘅天下.

唔多覺HK有咩game production𡃓...台灣同內地應該多啲。 不過HK我認我唔系太清楚,所以我之前嘅post都話以放眼世界做大前題
頭像
kingnt66
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章Nis » 7日 2月 2010年, 14:19

邊類公司鍾意"散打王", 邊類公司鍾意夠"專", 大家心照啦
有人甘於向現實低頭, 有人鍾意展望未來趨勢, 有人只系睇local, 有人睇Wide World, 呢個就睇個人意願啦
至於系咪"散打王"先叫一桶水, "專"果班就叫半桶水, 成熟少少都知啦
一下子批評人地300個全部都系半桶水, 口氣大左少少喎
Nis
討論區新秀
討論區新秀

文章demonlord » 7日 2月 2010年, 14:23

Nis 寫:邊類公司鍾意"散打王", 邊類公司鍾意夠"專", 大家心照啦
有人甘於向現實低頭, 有人鍾意展望未來趨勢, 有人只系睇local, 有人睇Wide World, 呢個就睇個人意願啦
至於系咪"散打王"先叫一桶水, "專"果班就叫半桶水, 成熟少少都知啦
一下子批評人地300個全部都系半桶水, 口氣大左少少喎

hey hey hey , 睇清楚D字眼 , 系''大部份''唔系全部 , 唔好誤會 , 可能你就系個少數又勁又專既 , 令你誤會 , 我講聲sorry先 :roll:
demonlord
討論區新秀
討論區新秀

文章kingnt66 » 7日 2月 2010年, 14:29

demonlord 寫:
kingnt66 寫:
kingnt66 寫:真可惜....不過做動畫有時要放眼世界, 以imagi以往既成積,要響第二到塭番份工應該唔會好難。 我以前公司都會響澳洲請人過黎加洲, 我自己以前試過塭工塭到去Bahamus. 其實如果你有一定經驗, portfolio唔差既話, 我建議試下California, New York, Canada Montreal, London, or France. (of course you must know how to write and speak english fluently) 嫌遠既話singapore 都有幾間大公司(included Lucas Film). 國內例如上海都有得發展。 一方面可以增長見識, 待遇仲多數好過響香港。 加油!! 有危就會有機!

意馬出黎搵工先難ar , 每組人剩系識一味野 , 仲要系maya , render man , 但出面主流系3d max , v-ray , maxwell , 會用maya既 , 佢地又無能力獨立完成一件野 , 我諗會轉行多 :roll:

香港我唔知,但喺國外大部份公司通常都唔需要你識曬咁多瓣,只要一瓣精就得。而主流系maya, 就算以往用開3d max大多數都轉,因為搵Maya artist 易過搵 Max artist。記得上面位仁兄好似不嬲都唔妥意馬,但系都咁既環境,就唔好落井下石,正面啲啦!

....同埋呢 , 你都識講''正面D''la , 甘就唔好講到外國甘遠la , 就好似中國對老美既軍事軍火商 , 系人都知美佬野勁 , 邊個唔識講ar , 問題系你去唔去到個個level je嘛 , 難為而家班animator 要背負住小飛俠呢套泥膠片出去搵野做 , 唉..... :roll:

哈哈,傾開唔覺唔覺有啲火藥味𠻹...唔好意思, 但系我覺得如果個portfolio有小飛俠嘅clips應該唔錯,唔系你講得咁差嘅, 同埋外國唔系咁遠咋, HK太細啦, 有機會都大把人爭,同埋如果去唔到個level, 咁就系個人本身問題啦.
頭像
kingnt66
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Nis » 7日 2月 2010年, 14:30

kingnt66 寫:
kingnt66 寫:
mUser 寫:
demonlord 寫:但出面主流系3d max , v-ray , maxwell

咩野為之"主流" ?

我都想知邊幾間主流地用緊Maxwell做animation呀 ?
你唔知就唔Q好嚇鬼喇

唔見樓上有講用maxwell 做 animation, 而如果講同3d有關既工作, 請人做interior , exterior既的確系比做movie, tvc 既多. 做得interior 同exterior都系用max, 就算studio 而家都有唔少系用MAX, 佢又講得冇錯.

interior , exterior既的確系用max多,但系movie and games就一定系maya嘅天下.

現時走勢 , maya做game己被max慢慢取替 , 不論系錢同時間上 , 唔同以前la :roll:

請問你對game development 又有幾多認識? 我喺game界咁耐只系見到公司由Max轉Maya, 好少掉番轉, 因為好多game engine 好似 unreal,crytek 呢D都系maya friendly。 環看閣大game company 例如 EA, UbiSoft,Rockstar,Capcom, Sony Entertainment 旗下既公司,都系用Maya多,就連我而家做緊嘅公司都即將由Max轉Maya,所以你唔知就唔好扮知啦.

"其實用咩 software 都冇咩關系, 好多都系 in house software 架啦, 人地就系要"專"之麻." H2o 講得好,基本工好用咩software都冇所謂,要適應一個新software,一頭半個月就掂啦,因為啲features都系大同小異

我講緊香港wo , 300個半桶水 , 有D連ps都未用得熟 , 點應付出面D一條龍 , 同埋我唔覺得每一組每一個都系''專'' , 甘你明唔明情況有幾嚴重 , 我系入面浸過我知咩事 , 我唔系搵交哎ar , 系真系甘樣ga. :roll:

sorry, 可能我個mon display有問題, 系時候要換了, 唔知點解會見到300個半桶水 呢個字眼 :o
Nis
討論區新秀
討論區新秀

文章demonlord » 7日 2月 2010年, 14:34

Nis 寫:
kingnt66 寫:
kingnt66 寫:
mUser 寫:

咩野為之"主流" ?

你唔知就唔Q好嚇鬼喇

現時走勢 , maya做game己被max慢慢取替 , 不論系錢同時間上 , 唔同以前la :roll:

請問你對game development 又有幾多認識? 我喺game界咁耐只系見到公司由Max轉Maya, 好少掉番轉, 因為好多game engine 好似 unreal,crytek 呢D都系maya friendly。 環看閣大game company 例如 EA, UbiSoft,Rockstar,Capcom, Sony Entertainment 旗下既公司,都系用Maya多,就連我而家做緊嘅公司都即將由Max轉Maya,所以你唔知就唔好扮知啦.

"其實用咩 software 都冇咩關系, 好多都系 in house software 架啦, 人地就系要"專"之麻." H2o 講得好,基本工好用咩software都冇所謂,要適應一個新software,一頭半個月就掂啦,因為啲features都系大同小異

我講緊香港wo , 300個半桶水 , 有D連ps都未用得熟 , 點應付出面D一條龍 , 同埋我唔覺得每一組每一個都系''專'' , 甘你明唔明情況有幾嚴重 , 我系入面浸過我知咩事 , 我唔系搵交哎ar , 系真系甘樣ga. :roll:

sorry, 可能我個mon display有問題, 系時候要換了, 唔知點解會見到300個半桶水 呢個字眼 :o

''佢地大部份人要獨自整張cg出黎都有困難'' , 之後D回覆省略左je , 我錯 :roll:
demonlord
討論區新秀
討論區新秀

文章Ray Leung » 7日 2月 2010年, 15:44

kingnt66 寫:
Ray Leung 寫:
kingnt66 寫:
Ray Leung 寫:想搭單問下,如果想搵modeling full-time既工難唔難?

Junior level, 做過兩年online commercial既freelance, 暫時得幾個月既film VFX經驗。

煩麻大家俾D意見小弟 :mrgreen:
!

一句講曬,

portfolio掂 = 易
portfolio差 = 難

咁前輩認為我既demo reel可唔可以幫我搵到份full﹣time junior既工呀?

麻煩曬 :mrgreen:

我speciality唔響modeling,所以唔敢亂講. 以客觀各度睇都唔錯, 個ironman好型, 如果有junior opening 應該okay。 如果有多幾個相同水平嘅作品機會會高啲。

建議你一路搵,一路做多啲高水准嘅作品就一定搵到,好似以下呢啲就正!!

http://3dtotal.com/getgalleryitem.php?c ... er&id=3855
http://3dtotal.com/getgalleryitem.php?c ... er&id=3884
http://3dtotal.com/getgalleryitem.php?c ... er&id=3862
http://3dtotal.com/getgalleryitem.php?c ... er&id=3895

仲有, 記住要識Zbrush呀! 今時今日做Character Modeler一定要識!!

我其實識少少zbrush,但系主要都系用黎整displacement加下details咁。
而家多數用Mudbox,因為個interface比較接近Maya。唔知香港主要用邊只多呢?

我呢排都好忙,冇乜時間搞下條新既demo reel。
但系5月中度應該就會有架啦,到時又要勞煩前輩俾意見啦 :mrgreen:

多謝曬前輩既意見!
Ray Leung
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章pioneer133 » 7日 2月 2010年, 16:48

kingnt66 寫:唔多覺HK有咩game production𡃓...台灣同內地應該多啲。 不過HK我認我唔系太清楚,所以我之前嘅post都話以放眼世界做大前題

香港有既的確系只系細既或者系蚊型game production house, 可以向其他國家闖絕對系好事, 但呢次image既人數3- 400人,到最後又有幾多人會去其他地方? 所以我集中講本地既現實情形先.

當然講到尾, software始終系次要, 有個靚靚portfolio永遠是最好的.
pioneer133
討論區新秀
討論區新秀

文章macrossmo » 7日 2月 2010年, 18:52

kingnt66 寫:唔多覺HK有咩game production𡃓...台灣同內地應該多啲。 不過HK我認我唔系太清楚,所以我之前嘅post都話以放眼世界做大前題

香港有既的確系只系細既或者系蚊型game production house, 可以向其他國家闖絕對系好事, 但呢次image既人數3- 400人,到最後又有幾多人會去其他地方? 所以我集中講本地既現實情形先.

當然講到尾, software始終系次要, 有個靚靚portfolio永遠是最好的.

可惜唔系好多人入左去做之後就無再update 過自己既portfolio......
頭像
macrossmo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 無陳

文章AndyChan128 » 7日 2月 2010年, 19:35

此處不留人
自有留人處

盡早發掘新出路吧~努力
頭像
AndyChan128
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章ualldumb » 8日 2月 2010年, 00:30

我既立場系幫animator既 ,

咁既發言真系睇唔到系幫animator既。

我睇得好灰喎,
家下唔系淨系個300人問題,而系成個行業問題。
俾我系公司D老細,仲唔壓哂價請人,
當中有人肯低價D做,頂多再train過,有幾難?
再接多D job 谷D員工,唔滿意出面大把人。
又可能會多左人幾個人攪間公司,大家鬧搶job,
job 價又低埋。
為左CG大家惟有多D工時小D money。
ualldumb
討論區新秀
討論區新秀

上一頁

回到 C G 工作交流 / 業界消息

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 18 位訪客