意馬終於破產了

CG industries News
在這裡談談你們的CG工作 或 發放一些業界的新資訊及消息

意馬終於破產了

文章leo369 » 8日 2月 2010年, 09:09

意馬終於破產了,對香港的CG動畫業來說是一次沉重的打擊,不過應該有其它公司來接盤意馬的。
leo369
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: 意馬終於破產了

文章dlcc » 8日 2月 2010年, 10:49

leo369 寫:意馬終於破產了,對香港的CG動畫業來說是一次沉重的打擊,不過應該有其它公司來接盤意馬的。

你講咩呀 :x
唔知頭、唔知路!
小心俾人告你發放假消息影響股價。
dlcc
討論區新秀
討論區新秀

文章dlcc » 8日 2月 2010年, 10:53

leo369 寫:意馬終於破產了,對香港的CG動畫業來說是一次沉重的打擊,不過應該有其它公司來接盤意馬的。

版主請Delete此Post!!

小心Cg-Forum因此帖的題目引來官非!!
dlcc
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 8日 2月 2010年, 11:00

意馬系一間上市公司, 架構上系有母公司, 同埋好多子公司. 依家只系其下子公司清盤, 請分清楚個分別.

呢個 post 唔需要 delete, 因為好多人都有咁既誤會, 有此澄清既必要.
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章dlcc » 8日 2月 2010年, 11:42

h2o 寫:意馬系一間上市公司, 架構上系有母公司, 同埋好多子公司. 依家只系其下子公司清盤, 請分清楚個分別.

呢個 post 唔需要 delete, 因為好多人都有咁既誤會, 有此澄清既必要.

正因為意馬是一間上市公司,在公眾及傳媒層面上一提到意馬而沒有清楚說明,所指的意馬會被視為‘意馬國際控股有限公司(585)’。

如果主題沒有清楚說明是Imagi Production Limited清盤或其子公司清盤。
意馬國際就隨時可以就‘意馬終於破產了’這主題對Cg-Forum這討論區追究法律責任!

所以星期六部份傳媒在意馬未發表任何官方聲明前偷步報導有關意馬消息時,他們都在主題及內容上清楚指出“子公司計劃清盤”、“消息指打算將旗下主要附屬公司清盤”、“意馬動畫清盤”、“意馬動畫工作室”等字眼,而不是只單單以意馬作字眼。

不要以為一句[所有言論並不代表本站立場]就可以免責。

再者,在意馬今早的公布中,清楚說明意馬國際撤回附屬Imagi Production Limited(IPL)作出之財務資助。因此,IPL將向香港法院申請委任臨時清盤人。
破產這字眼上存在極大分別。

只是好心提醒!

一切當然是由版主自行決定及作出承擔。
不過版主最好先自行查詢法律意見。
dlcc
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 8日 2月 2010年, 13:09

多謝 dlcc 會員提醒, 我亦都留意到你之前於 hk disscuss 有留言, 繼而被一班人話有法律問題, 最後成個 post 比人鏟左.

你有去睇開財經版的話, 都會見到大大小小不同流言充斥, 咁有冇公司真系告網站呢?

樓主只講"意馬", 並冇指明系 "585"或"意馬國際控股有限公司"又或者"意馬動畫工作室". 同你之前既情況有分別.

對於一般行外人既誤解, 我都已經回覆澄清左. 對於有問題既 post 要有適當回應, 唔系 delete 就當冇野, 呢度系香港, 唔系大陸. 以標題入罪, 唔睇客觀情況和事實, 喺香港法律歷史中冇咁既先例.

而且會員 leo369 系內地人, 對香港呢邊消息唔了解都情有可原. 我都想大陸朋友知道系咩回事, 依家大陸流傳好多消息.

另外可以睇睇早前既新聞了解一下

互聯網業推守則保網民 提醒網主:執法者拿料須法庭頒令
http://hk.apple.nextmedia.com/template/ ... d=13688006
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章h2o » 8日 2月 2010年, 13:51

我再解釋一下香港, 中國清盤既分別

1. 大陸系冇公司清盤, 只有注銷公司. 而清盤就系指破產清盤一項.

2. 香港公司清盤有幾項, 分別系 股東自願清盤, 債權人自願清盤及 法庭強制清盤.
當然仲有 破產清盤 - 又分 債權人自動清盤, 同 強制清盤兩種.
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章soSmall » 8日 2月 2010年, 14:01

挑~原來靠嚇。
頭像
soSmall
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章dlcc » 8日 2月 2010年, 14:39

h2o 寫:多謝 dlcc 會員提醒, 我亦都留意到你之前於 hk disscuss 有留言, 繼而被一班人話有法律問題, 最後成個 post 比人鏟左.

你有去睇開財經版的話, 都會見到大大小小不同流言充斥, 咁有冇公司真系告網站呢?

樓主只講"意馬", 並冇指明系 "585"或"意馬國際控股有限公司"又或者"意馬動畫工作室". 同你之前既情況有分別.

對於一般行外人既誤解, 我都已經回覆澄清左. 對於有問題既 post 要有適當回應, 唔系 delete 就當冇野, 呢度系香港, 唔系大陸. 以標題入罪, 唔睇客觀情況和事實, 喺香港法律歷史中冇咁既先例.

而且會員 leo369 系內地人, 對香港呢邊消息唔了解都情有可原. 我都想大陸朋友知道系咩回事, 依家大陸流傳好多消息.

http://hk.apple.nextmedia.com/template/ ... d=13688006

哈哈 :D 估不到你也知道hk disscuss的事!

星期六與法律界的朋友討論過此事,才發現原來那一班人提出的法律觀點及版主的處理手法也不是完全無理,本人並在此事上確有不當之處。

法律界的朋友以早前東亞銀行事件為例,當時有人在討論區中以”東亞..什麼什麼”、”東X銀行..什麼什麼”等字眼作題目(也不是指明”023”或”東亞銀行”),及後引至銀行出現混亂情況。
如果東亞銀行事後真的要采取法律行動追究責任,除了發放者有法律責任外,討論區也需要承擔部份法律責任。

不要以為”你有去睇開財經版的話,都會見到大大小小不同流言充斥,咁有冇公司真系告網站呢?”就可以不理。莫非你會說”每日大把人販賣K仔都無人拉,我賣有咩問題?”

這不是“以標題入罪”、“言論及表達自由”等等的問題,而是在‘誹謗’與‘發放虛假消息’的法律觀點問題,到時要視乎法官的決定。

我再此說明:
本人只是征詢過法律意見後,在此好心提醒,別無他意 :P
並且從未持有過(585)意馬控股國際有限公司任何股份。
最後由 dlcc 於 8日 2月 2010年, 15:28 編輯,總共編輯了 1 次。
dlcc
討論區新秀
討論區新秀

文章吳多明 » 8日 2月 2010年, 15:07

dlcc 寫:
h2o 寫:多謝 dlcc 會員提醒, 我亦都留意到你之前於 hk disscuss 有留言, 繼而被一班人話有法律問題, 最後成個 post 比人鏟左.

哈哈 :D 估不到你也知道hk disscuss的事!

星期六與法律界的朋友討論過此事,才發現原來那一班人提出的法律觀點及版主的處理手法也不是完全無理,本人並在此事上確有不當之處。

法律界的朋友以早前東亞銀行事件為例,當時有人在討論區中以”東亞..什麼什麼”、”東X銀行..什麼什麼”等字眼作題目,及後引至銀行出現混亂情況。
如果東亞銀行事後真的要采取法律行動追究責任,除了發放者有法律責任外,討論區也需要承擔部份法律責任。

不要以為”你有去睇開財經版的話,都會見到大大小小不同流言充斥,咁有冇公司真系告網站呢?”就可以不理。莫非你會說”每日大把人販賣K仔都無人拉,我賣有咩問題?”

這不是“以標題入罪”、“言論及表達自由”等等的問題,而是在‘誹謗’與‘發放虛假消息’的法律觀點問題,到時要視乎法官的決定。

再次說明本人只是征詢過法律意見,在此好心提醒,別無他意 :P

閱讀左此討論區有關意馬公司的文章,都想留句言。

我估除左系網主外,同其他forum 一樣,一般會員的言論都只系代表自己,亦應該為自己所講的說話負責,所以要告,都應該唔會告到去網主度卦。不過慎言的確好重要。

再加上我唔相信有討論區的網主(或者版主)會為所有會員所講的話負責,所以自己在不同討論區講說話會小心,小心到有時只做旁觀。始終我不是法律專才,響網上搵到的資料亦可不盡不實,轉載言論有時可能會變成以偏蓋全,好心做壞事。所以都系小心點較好。

BTW, dlcc 的提點對我地呢亭成日響討論區留言的人來說,實在非常有用。唔該你。
乜咁搞法呀。
吳多明
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 8日 2月 2010年, 16:19

覆 dlcc

東亞事件系無風起浪, 的確有問題. 而銀行混亂會引發社會問題, 系可以有更嚴重既控罪 (大陸情況系危害國家安全罪).

你個 post 有事實根據, 但只有我地行內人知... 基本上唔算系誹謗. 但個邊D人唔知發生咩事, 所以為安全計 delete 左先.

而對於"意馬國際控股有限公司"及"意馬動畫工作室"既名稱上既"誤會", 系可以有抗辯理由, 因為你見之前訪問, 宣傳都系提"意馬國際控股有限公司", 而唔系"意馬動畫工作室", 版權都系歸"意馬國際控股有限公司"所有. trailer 上系有大大只 Imagi Studio logo, 但又唔系 IPL 個名.

另外你個 post 有冇對意馬公司有任何損失呢(包括實際金錢及聲譽)? 如果星期五意馬停牌, 而你就喺呢個時候發放消息, 系有法律問題. 但一來佢冇停牌, 二來冇同員工講話呢個系秘密協議. 實則上你都系冇事, 不過你要對"意馬國際控股有限公司"及"意馬動畫工作室"既名稱誤會, 要刊出一篇更正澄清.

唔知你D 法律朋友有冇人系法官或者御用大律師(現稱為資深大律師)? 佢地不嬲都好嫌惡因呢D小事而鬧上法庭, 通常都會鬧番當時人濫用法律程序. 你D 法律朋友睇法都啱, 告起上黎你有8成機會贏, 只系麻煩之麻.

有興趣我可以介紹你認識下民主黨或者公民黨既律師團, 以保護自己權益. 不過都要知道底線系咩, 亂作就一定唔得啦 :wink:

p.s. 原本我想去 discuss 橕你, 但我忙完之後, 已經發覺冇左個 post

20:50 再加多句
原來 dlcc 兄個 post 已經重開 :mrgreen:
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章macrossmo » 10日 2月 2010年, 02:24

回正題:
呢個機會細d喎.
頭像
macrossmo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 無陳

回到 C G 工作交流 / 業界消息

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 29 位訪客