由<意馬>到<夢馬> (高偉豪你系得既)

CG industries News
在這裡談談你們的CG工作 或 發放一些業界的新資訊及消息

由<意馬>到<夢馬> (高偉豪你系得既)

文章kaworuonline » 10日 2月 2010年, 17:08

source : http://yatlokpress.blogspot.com/2010/01/acg.html

高偉豪另創“夢馬” 走進ACG新紀元
曾推出大熱動畫《忍者龜》及《阿童木》的“意馬動畫工作室”創辦人高偉豪先生,自2009年年底離開意馬後,另組新公司“夢馬國際控股有限公司” (下稱“夢馬”),帶領其創作團隊,走向ACG的世界。

ACG即Animation Comic Game,高偉豪指ACG正是“夢馬”的營運模式:“創作自家動畫、漫畫,電子游戲及相關產品,以一條龍形式,分段把產品推出市場,達至提高品牌知名度,增加產品擁護者及提高產品質素。”

“夢馬”為土本創作注新動力

高偉豪非常支持本土動漫創作,更望“夢馬”能成為本地最優秀的動漫品牌之一。而為“夢馬”打頭陣的正是本土新派武俠小說作家喬靖夫的《武道狂之詩》系列。他表示:“這是一套充滿電影感的小說,其武術動作非常適合制成ACG。”

《武道狂之詩》近年屢獲贊賞,包括科幻小說界鼻祖倪匡、金像導演陳嘉上及漫畫家利志達等人亦為忠實讀者,高偉豪相信制成ACG後,定能帶動武俠小說新風潮!“我們已定下一連串計劃:首先會為小說推出漫畫版,除本地漫畫迷可以一賭精彩內容外,內地讀者亦可透過網上在線觀賞漫畫,實行同步開拓大中華市場。緊接便會為《武道狂之詩》設計網絡游戲及創作電影,務求將精彩刺激的武術場面活現觀眾眼前。”為確保作品質素,“夢馬”更不會以時間規限創作團隊,希望匠心打造出好作品!

《武道狂之詩》為近年少有能突破前人框架闖出新路的武俠小說,以現代視角重塑武俠世界(如以今日運動科學解釋武功概念),故事情節顛覆扭轉武俠既有正邪定位,但又不忘回歸快意恩仇的傳統情懷。喬靖夫本身是習武之人,更將他對武術和武人的深刻了解灌注在故事裡,所描寫的實戰打斗逼真細膩,具有極強影像感,在近年武俠小說界掀起一股不小的沖擊。《武道狂之詩》小說每集皆占據香港暢銷書榜,同時已出版台灣版,並計劃短期內進軍中國內地。對《武道狂之詩》的ACG 大計,喬靖夫表示︰“我與夢馬的創作團隊過去曾經共事,大家有很深的了解。他們對創意極之尊重,因此我有絕對信心,他們能夠成功將《武道狂之詩》的原著世界忠實呈現。”

高生, 你真系好得 :lol:
kaworuonline
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章Dxxk Mx » 10日 2月 2010年, 17:36

圖檔
不要迷戀哥 哥只是個傳說
頭像
Dxxk Mx
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章demonlord » 10日 2月 2010年, 17:40

kids , on99 :lol:
demonlord
討論區新秀
討論區新秀

文章aresca » 10日 2月 2010年, 20:55

二代有錢人諗既野系唔同d :roll:
頭像
aresca
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章bc_ip2004 » 11日 2月 2010年, 00:19

"第二代有錢人"諗野真系好難明,當日常生活費,做生意開鋪,買樓,結婚,生仔養仔,供養父母...等等都唔使擔心憂慮有屋企照既時候,特別系依家廿幾歲(80後?:lol: )既第二代有錢人,首先我會問~對你地黎講咩野叫"現實"?

"講道理"同"面對現實"系兩個世界

"自己想有既都系要靠自己"呢樣野對第二代有錢人有幾多理解?

好似有少少離題,不過講起第二代有錢人真系有D慶
bc_ip2004
討論區新秀
討論區新秀

文章TDK2 » 11日 2月 2010年, 03:23

真系可憐......
究竟系一個有錢人鍾意做乜就做乜可憐D
定個成日講到人地欠咗佢咁可憐D?
tony又好高生又好搞得起有得撈大家有著數睇唔過眼有本事自己搞一檔,真系有
料,接多個jod好過啦,唔冼成日系度話人地on9自己又要含啦,kids(小朋友?)
仲有呀
你今日含咗未? :P
TDK2
討論區新秀
討論區新秀

在杭州打造中國的動漫英雄

文章ATOM2003 » 11日 2月 2010年, 08:39

http://creativity.022china.com/2009/11-13/179892_0.html

“《忍者神龜》、《阿童木》其實都不是我的理想,我的理想是打造屬於中國人自己的動漫英雄形象。我在杭州首先是想結合已有的各方面資源,如把我好萊塢‘夢工廠’、‘迪斯尼’的朋友拉到杭州來。杭州本地的藝術人才也很多,基本功很扎實,我想培養一批本地的動畫制作人才。”
:roll:
ATOM2003
討論區新秀
討論區新秀

文章Sino » 11日 2月 2010年, 11:15

圖檔
歡迎參觀我的cg blog : http://hk.myblog.yahoo.com/sinochoim
頭像
Sino
討論區新秀
討論區新秀

文章歡樂下午茶 » 11日 2月 2010年, 15:45

香港Cgers給人感覺就是太過斯文,打落門牙和血吞,贊成男人有點粗口趣味是好事,發洩一下,以防陽具黑色素沉澱,核突到嘔,條女詐你型。

開貼話句意馬破產都驚俾人告,欠薪機構早該“罝頂嚴正譴責”,不要自我閹割,也沒有煉成葵花寶典~
歡樂下午茶
討論區新秀
討論區新秀

文章Dxxk Mx » 11日 2月 2010年, 20:28

歡樂下午茶 寫:香港Cgers給人感覺就是太過斯文,打落門牙和血吞,贊成男人有點粗口趣味是好事,發洩一下,以防陽具黑色素沉澱,核突到嘔,條女詐你型。

開貼話句意馬破產都驚俾人告,欠薪機構早該“罝頂嚴正譴責”,不要自我閹割,也沒有煉成葵花寶典~

圖檔
不要迷戀哥 哥只是個傳說
頭像
Dxxk Mx
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章風之谷 » 12日 2月 2010年, 01:22

《武道狂之詩》都幾好睇的喎~!

希望唔好做臭 本小說啦。
風之谷
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 呀峰

文章kingnt66 » 12日 2月 2010年, 03:02

有無人可以話到俾我聽點解咁多人唔支持高偉豪另開公司, 多個搵食機會唔好咩?
頭像
kingnt66
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章風之谷 » 12日 2月 2010年, 10:59

kingnt66 寫:有無人可以話到俾我聽點解咁多人唔支持高偉豪另開公司, 多個搵食機會唔好咩?

系驚又一間泡沫公司走出來o者。

唉。

又或者又一間溫室,
應該有好多人鍾意的。

不過至少舒緩下d人.....都好的。
長遠系唔系對自己好就自己諗啦。
/////////////
唔好,

"諗諗下都系反汰"
贊成佢開公司,之後入去做准時放工再做freelance
唔系唔夠食,餓死家人"

希望佢請啦 :oops:
風之谷
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 呀峰

文章cktm20xx » 12日 2月 2010年, 14:45

kingnt66 寫:有無人可以話到俾我聽點解咁多人唔支持高偉豪另開公司, 多個搵食機會唔好咩?

其實我都系咁諗呢, 如果多一間公司的話, 唔系俾到d cd人可以多幾個工作機會嗎? 做長工又好,freelance又好,呢d都系一個機會. 咁試諗下如果唔做, 邊個會有機會搵錢呢? 做生意的唔系100分100賺錢呢, 如果你系老板,你又會點做呢, 如果你唔識做咁又會點呢?有人幫到你嗎?

投資一定有風險的,如果你見你o既錢開始被蒸發,你的感受又如何呢?到時你唔會著草嗎?定系呆系到等人問你拿錢??

你唔都系找緊機會賺錢嗎? 如果唔系你點解又要入呢行呢?....機會系自己找的, 高生都找緊自己的賺錢機會,只不過高估咗套戲, 不是嗎? 大家都可以開公司, 為什麼唔開, 系唔系開公司有風險自己冒唔起, 賺唔到錢的生意又有誰去做呢, 請問?
cktm20xx
討論區新秀
討論區新秀

文章bc_ip2004 » 12日 2月 2010年, 21:45

Jake Sully: that's how they do it, make them the enemy so you're justified in taking from them
bc_ip2004
討論區新秀
討論區新秀

下一頁

回到 C G 工作交流 / 業界消息

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客