5份vfx苦工...

CG industries News
在這裡談談你們的CG工作 或 發放一些業界的新資訊及消息

文章anipak » 10日 4月 2010年, 01:59

其實我都清楚好多公司都對員工剝削得好犀利
我都唔系想為哩d公司講說話
或者我既想法太天真
但系作為被剝削的一層 我覺得想求變都要自己付出努力
只有引證出自己既能力先有機會擺脫哩個魔爪
去叫一個覺得合理既價錢又好
出黎接job自負營虧都好
(當然面對住搶爛市斗賤價都系另一個地獄...)

再講....當job太多應付唔黎
自問盡過力問心無慚就算喇
anipak
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章h2o » 10日 4月 2010年, 02:58

家家有本難念的經...

我以前都諗過呢行慢慢發展會越黎越成熟, 但過左咁多年都冇進步過 :roll:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章philipcheng » 10日 4月 2010年, 03:50

:lol:
笑到死

h2o 寫:上面 wolf 講既例子, 令我諗起日本 Bandai 工廠做野既人....

圖檔

圖檔

入面做野既員工, 可以買到限定版模型, 所以好多發燒友想入去做 :mrgreen:
philipcheng
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章歡樂下午茶 » 10日 4月 2010年, 16:08

21世紀面臨的最大危機是“產能過剩”,正是大量社會問題的根源。電影和電子游戲已是產能過剩的制造業,這是最好的解釋。Bandai玩具模型更加是當中的代表,正中下懷。

大眾媒體不會討論的,不懂討論,或者是不知不覺。環保問題,80以後前路渺茫,都是由此而來的現象。

不停去羅列、陳述現象根本無用的,落後形勢原是群眾的本質,就像現在才反功能組別一樣後知後覺,有冇遲d呢?所以不必討論了。
歡樂下午茶
討論區新秀
討論區新秀

文章Dxxk Mx » 10日 4月 2010年, 17:22

歡樂下午茶 寫:不停去羅列、陳述現象根本無用的,落後形勢原是群眾的本質,就像現在才反功能組別一樣後知後覺,有冇遲d呢?所以不必討論了。

”不必討論”你一個人可以決定的嗎?那”發洩”可以吧!

哩道討論哩個問題,多年前已有。以前的新手,衣家已上位做管理層,有幾多人出力扭轉這困境?我相信因為自己不用再通頂,已放棄繼續爭取的大有人在,年輕人真要帶眼識人,無責任/攪亂檔上司無處不在。

以前會”揀 job 做”的公司,依家都成為鵪鶉,越來越多公司斗賤。做web的公司多數都唔會踩頂趕交貨,起薪又高過3D,哩啲就叫”拿嚟賤”!
不要迷戀哥 哥只是個傳說
頭像
Dxxk Mx
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Wolf » 11日 4月 2010年, 13:42

歡樂下午茶 寫:21世紀面臨的最大危機是“產能過剩”,正是大量社會問題的根源。電影和電子游戲已是產能過剩的制造業,這是最好的解釋。Bandai玩具模型更加是當中的代表,正中下懷。

大眾媒體不會討論的,不懂討論,或者是不知不覺。環保問題,80以後前路渺茫,都是由此而來的現象。

不停去羅列、陳述現象根本無用的,落後形勢原是群眾的本質,就像現在才反功能組別一樣後知後覺,有冇遲d呢?所以不必討論了。

這位朋友扯遠了,你說的產能過剩不是根源,是同環境等問題一樣的後果,其根源都是無節制的資本運作,馬克思在19世紀已經在當時的紡織業看到,“資本論”有很到位的討論描述,跟CG行業有很多相似之處,在此不細說了,大家有空應該找一本來讀。我的post主要想提醒年輕人,搵工唔好糊塗,太易俾人利用,以致唔好好讀書/培養獨立思想同自信。扯到宏觀社會問題,當然討論得多系有D無聊,不過就切身問題而討論,可能有警示作用。
Wolf
討論區主持
討論區主持

文章CraZ3D » 12日 4月 2010年, 00:57

Wolf 寫:我的post主要想提醒年輕人,搵工唔好糊塗,太易俾人利用,以致唔好好讀書/培養獨立思想同自信。扯到宏觀社會問題,當然討論得多系有D無聊,不過就切身問題而討論,可能有警示作用。

記得上年游戲展 , 某游戲產業協會創辦人提出 “零學歷、有創意、有熱誠” 去招聘年青人... 咁攪法香港游戲業唔一淡死水都唔得喇~

http://www.hkcna.hk/content/2009/1123/33587.shtml
頭像
CraZ3D
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 富X代

文章johngalliano » 12日 4月 2010年, 01:07

CraZ3D 寫:
記得上年游戲展 , 某游戲產業協會創辦人提出 “零學歷、有創意、有熱誠” 去招聘年青人... 咁攪法香港游戲業唔一淡死水都唔得喇~

http://www.hkcna.hk/content/2009/1123/33587.shtml

零學歷 = 低人工
有熱誠 = 低人工都唔緊要
有創意 = 昆人果份工可以俾你創作
johngalliano
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章flyws » 12日 4月 2010年, 18:38

80-90年代青年的夢想工作,漫畫行業,助理人工HKD2,000-3,500。
2010年年輕人的夢想工作,CG行業,起薪點HKD3,000-HKD8,000(估計)。
80-90年代商業設計(正稿員),人工HKD3,000-7,000。

80-90年代商業設計(正稿員),人工HKD3,000-7,000。
2010年I.T.工作(會動的Artwork),人工HKD9,000-1x,xxx(估計)。

(世界從來未有改變,老板的心態和行為亦一樣)

夢想工作=低人工(商業CG也計算在內 :cry: 因為你鍾意做嘛!)
商業成份高的工作(I.T.)=合理人工(如果你熱愛商業Graphic Design就恭喜你! :D )
一般文員月薪HKD8,000-10,xxx(大概)
學歷低的工作,例如系餐廳門口見到的招募啟示,樓面HKD8,000(熟手)。

當然每行業也有人脫穎而出,但學歷高跑出的機會始終高些。

結論:普通人的人工(入行初期普遍偏低,後期或高少少),做自己喜歡做的工作。選擇如何,自己定! :wink:
flyws
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 12日 4月 2010年, 19:05

wkin99 寫:其實講黎有d奇怪,80-90年代,邊行蓬勃,果行d人工都會扯得好高,80-90年代就是廣告,設計最旺時期,4A的AD等閒四五萬,中小型設計公司做SD都兩萬以上,講緊是廿年前,當時兩萬同而家兩萬系好大分別,

現在純Graphic基本上死曬,經驗淺的人工低,好有經驗的根本無人會請 , :(
最奇是CG行,十多年前同位CG人傾,佢話有五年經驗已可做亞頭,搵五萬,都唔錯啦,現在CG行應更蓬勃,更需求人才,但d人工卻反向愈來愈低!

我搬番個 post 過黎 :wink:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章h2o » 12日 4月 2010年, 19:14

我覺得依家系d 老板既詭計... 推到個門檻好低, 之後就請個新仔叫佢踩多d, 就同d 舊人講, "睇佢返工時間幾長, 學下人啦". 完全唔睇邊個做野快, 邊個做野慢. 一系以量取勝, 計完成 shots 既數目, 但又唔睇難易度, 只系叫其他人快馬加鞭.
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章wkin99 » 13日 4月 2010年, 18:03

h2o 寫:我覺得依家系d 老板既詭計... 推到個門檻好低, 之後就請個新仔叫佢踩多d, 就同d 舊人講, "睇佢返工時間幾長, 學下人啦". 完全唔睇邊個做野快, 邊個做野慢. 一系以量取勝, 計完成 shots 既數目, 但又唔睇難易度, 只系叫其他人快馬加鞭.

如真如你所說,就只會惡性循環,人才質素唔可以提高出品質素也無法提高,個地區永遠只可死做爛做d下檔野!!
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 13日 4月 2010年, 20:43

johngalliano 寫:
CraZ3D 寫:記得上年游戲展 , 某游戲產業協會創辦人提出 “零學歷、有創意、有熱誠” 去招聘年青人... 咁攪法香港游戲業唔一淡死水都唔得喇~

零學歷 = 低人工
有熱誠 = 低人工都唔緊要
有創意 = 昆人果份工可以俾你創作

我個人既睇法系:

零學歷 ≠ 低知識
有熱誠 ≠ 勁OT
有創意 ≠ ..... 未諗到

我搵人都唔睇學歷, 不過要睇"學識", 要有"sense". 有D學生要返學先可以"逼"到佢吸收知識; 有D 人自己不停睇書, 不停自己試野都可以識好多.

熱誠系重要, 但我覺得應該用喺主動追求呢行相關既知識方面, 無論 art, technical, 影相等等.... 唔系死鋤爛鋤斗工時長.
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章crazyec » 13日 4月 2010年, 21:38

小弟睇到哩個post 之後有個小小嘅睇法,就系如果我地香港CG業界可以有個"公會"咁就可以mark低D無良嘅公司...唔好打佢地d工...... 咁其實都系我地D cg 人要團結, so biscally we need a group, or someone who can fight for our right ...
crazyec
討論區新秀
討論區新秀

文章johngalliano » 13日 4月 2010年, 23:23

h2o 寫:我個人既睇法系:

零學歷 ≠ 低知識
有熱誠 ≠ 勁OT
有創意 ≠ ..... 未諗到

我搵人都唔睇學歷, 不過要睇"學識", 要有"sense". 有D學生要返學先可以"逼"到佢吸收知識; 有D 人自己不停睇書, 不停自己試野都可以識好多.

熱誠系重要, 但我覺得應該用喺主動追求呢行相關既知識方面, 無論 art, technical, 影相等等.... 唔系死鋤爛鋤斗工時長.

系呀, 但就算明知系, 多數老板都捉住你學歷低來壓價啦, 咁會拉低門檻, 對已在職者有壞冇好。
做cg能夠又快又好, 然後准時收工, 本身有番咁上下之外仲要講天時地利人和。熱誠唔頂得幾耐...。 另外, 有冇創意其實都源至有冇知識, 否則多數創意都系吹水大過天。
johngalliano
CGV討論區會員
CGV討論區會員

上一頁下一頁

回到 C G 工作交流 / 業界消息

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客