阿童木電影工作坊??

CG industries News
在這裡談談你們的CG工作 或 發放一些業界的新資訊及消息

阿童木電影工作坊??

文章philosopher » 1日 7月 2010年, 15:40

IMAGI PRODUCTION LTD 清盤之後, 解雇9 成以上員, 佢家攪課程, 講師系IMAGI STAFF, 又冇提供一真實的人名, 究竟有幾多有經驗員工重新受聘請, 而又提供得到一個有質素的課程呢...好有疑問??
philosopher
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章PetorialC » 6日 7月 2010年, 20:39

而且學費都……唔平
PetorialC
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章mayan3D » 6日 7月 2010年, 21:56

仲上IMAGI個WORKSHOP黎做咩? 最大可以吸納最多員工個間ANIMATION 公司IMAGI都收左皮, 上完堂之後無用武之地...浪費左錢又搵唔到工, 難道要失業?? IMAGI有良心好D WOR, 己所不用勿施於人呀...淨系想吸水...
mayan3D
討論區新秀
討論區新秀

文章mUser » 7日 7月 2010年, 15:11

imagi 開番好耐啦,唔少舊人都番入去做。

其實,同等價錢要學到他們的技術,市場上應該就搵唔倒。
有時唔好話邊個教,我睇佢地天比高同學做既作品,水准就唔錯了。

純講技術的話我都希望Imagi 可以keep住之前水准,而多d新人可以學倒都系好事。

致於有人話 "上完堂之後無用武之地...浪費左錢又搵唔到工, 難道要失業??" ...你不如問下各大院校仲好,人地洗幾皮用幾年讀完動畫都唔包你搵到工...
家下人地攪個"興趣班"..幾差野學整蛋糕...唔駛話學完就要做"師父"卦~
mUser
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章flyws » 7日 7月 2010年, 16:35

樓上位大哥講得好正確!動畫基本上是辛苦的工作。少點熱誠也歎以繼續。
如果覺得四仟幾讀個短期課程,又唔能夠幫你賺錢的話,
你真系要諗諗動畫行業是否適合你。
flyws
討論區新秀
討論區新秀

文章HapZungLam » 7日 7月 2010年, 17:19

x2
頭像
HapZungLam
討論區主持
討論區主持

文章h2o » 7日 7月 2010年, 23:06

其實呢個工作坊, 只系介紹佢地公司既運作, 流程, 創作.... 俾有興趣人士見識下, 講到尾都只系一個暑期班嗜 8)
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章matmat301 » 8日 7月 2010年, 17:37

咁我情願去學整蛋糕lu,起碼學完可以拿個蛋糕番屋企,又可以醫飽個肚,醫飽個肚好緊要ga真系~醫唔飽個肚真系mud都唔使講!!

不過個course幾千銀jei~有錢又好奇玩下都無防,"興趣班ma"......既無奈又可惜
matmat301
討論區新秀
討論區新秀

文章Ray Leung » 8日 7月 2010年, 19:14

嚇?!乜佢又開番咩?幾時既事?

真系“百足之蟲,死而不僵”(講笑)

開番都好事黎既,起碼可以減低番呢一行既失業率先啦!

但系個課程究竟系點既呢?讀完會唔會學到D實際既野?

唔系真系用幾千蚊去讀興趣班丫麻?有冇詳細D既資料呢?

:mrgreen:
Ray Leung
CGV討論區會員
CGV討論區會員

回到 C G 工作交流 / 業界消息

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客