各位同行! 小心一個叫[新源之窗 ] 於河南的騙局

CG industries News
在這裡談談你們的CG工作 或 發放一些業界的新資訊及消息

各位同行! 小心一個叫[新源之窗 ] 於河南的騙局

文章poorstuff » 18日 1月 2011年, 02:49

佢地會叫你做3 條片,兩百幾萬,send 好多野俾你,所有野做足晒來呃你,

然後叫你上去河南傾野,叫你買D禮物俾咩董物董,同你簽約話會過數俾你,再送你清明上河圖一幅

之後無晒下文

雖然佢地可以隨時改資料,不過我照post 出來

电 话:0086 371 66680103

手 机:0086 13027511209

电 邮:aassbb0371@126.com

Q Q:286427089

地 址:中国河南省郑州市南阳路 183号 付7号

联系人:张新建

河南天泰实业开发有限公司

發此文章係希望各位同行小心,唔好好似我咁7俾人呃

河南騙子多,開封是老窩(內地朋友同我地講既)
poorstuff
討論區新秀
討論區新秀

外號: poor

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: 各位同行! 小心一個叫[新源之窗 ] 於河南的騙局

文章CraZ3D » 18日 1月 2011年, 10:19

:( 你係做完 片 再送禮 但最後對方無比錢 ? 之前無收訂金 ?
佢地玩失蹤定點 ?

多謝提醒~~~
頭像
CraZ3D
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 富X代

文章h2o » 18日 1月 2011年, 13:21

喺大陸, 就算係"官"同你傾, 都只可以信 50%
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章風之谷 » 18日 1月 2011年, 15:29

咁真係好灰o者.....@_@
出o左時間心力得個吉。

有冇詳細d情況?......好多人自己搞公司....可能會有其他人中招~
提醒返大家小心d都好~!
風之谷
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 呀峰

文章585 » 18日 1月 2011年, 15:50

小小個人經驗

1)係大陸接野,一定要收訂金架。3成至5 成不等,好多公司都係咁。當然要簽合同啦
2)叫你送禮就唔好埋佢啦, 因為通常都係收到錢先分番份俾佢哋。除非你要攞當地政府嘅資助 ( D官收禮方便過收錢丫馬) 當然h2o都講得好啱。
3)仲有, 記住 COD 呀,就係交片果刻, 就係收錢果刻。(係大陸.....追數很難)
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 18日 1月 2011年, 16:20

補充一下

大陸係行山頭主義, 即係你喺廣州有人走你數, 佢係四川人潛逃返鄉下. 你報廣州公安, 通常都會話"管不了", "沒辦法". 你走去四川報公安的話, 如果佢夾埋當地人, 亦係好危險既事......
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章Ray Leung » 18日 1月 2011年, 17:01

咁大鑊?!個job喺邊度接番黎架?

雖然一向都唔接大陸job,但係都多謝你既提醒。

新一年,祝你好運啦!
Ray Leung
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章poorstuff » 18日 1月 2011年, 19:58

無傚到片,係呃你過去送幾千蚊禮物...........之後就無下文la .......... 唉
poorstuff
討論區新秀
討論區新秀

外號: poor

文章stantang » 14日 2月 2011年, 15:52

呢Dcase我都見過,一般傾兩傾就知到佢地係流嘅。例如打返電話(多數係手機no.)去就會話唔係嗰個人,而間公司又唔係做開呢D嘢嘅,仲有一定會叫你上去傾。大陸騙子多的是,全國都有,總之無收訂就唔好埋佢。
dig deep, think deeper
頭像
stantang
討論區主持
討論區主持

回到 C G 工作交流 / 業界消息

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客