imagi的未來一片黑暗

CG industries News
在這裡談談你們的CG工作 或 發放一些業界的新資訊及消息

文章ZU » 29日 11月 2004年, 04:00

........................

討論歸討論 , 唔好人身攻擊 , 更加唔應該指名道姓的攻擊別人 !!

唔好講粗口 (( Qbb !! 最後警告... ))

我都明白一間公司總有好多好多人事同管理問題 , 我都曾經受過苦 :cry: ((我都會狂講粗口))..但就要快點忘記呢d 次要問題 .. 再去投入工作吧...

四點了 ..., 又要返工 , 又要做 freelance , 跟住處理CGV ....近日仲有要打 埋 WOW ... 我都想早d抖架 ...

大家還喜愛做 CG 嗎 ??? 系咪仲熱愛你地份工 ??? 系咪認為自己系一個 專業的CG 人 ??

記住討論時要尊重自己....... 尊重別人...
頭像
ZU
創辦人
創辦人

外號: CG 窮人協會榮譽會長

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章Maya初仔 » 29日 11月 2004年, 12:29

:-| 小弟都好耐沒有POST了.......點解一到這些"他就是豬,我才是人"的POST就可以咁多頁.........一到討論或討教技術就冇"物"人答...... :?: CG娛樂版呀大佬?? 我雖則不是做這行,但我的興趣是這些!!放眼看看大陸的畫家及CG人啦!!人家比我們的更差,但比我們做得更好......2年前的我十分抗拒大陸的CG及書....當CGWORLD上了去我都好失望.....哈!現在我連"幻想"呀,攝影書呀都買大陸版!!唔好咁啦,新一代或一些自以為是的人......... :!: :!: :!: :!:
頭像
Maya初仔
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章square » 29日 11月 2004年, 21:03

Maya初仔 寫::-|.....:?: CG娛樂版呀大佬??......:!:

CG娛樂版.
good idea.
square
討論區新秀
討論區新秀

文章Eric_yeah » 29日 11月 2004年, 21:54

算吧!
我可不是說著玩的
你們最好不要說"見鬼的朱"了
我驚我會有事

謝天謝地!
Eric_yeah
討論區新秀
討論區新秀

文章pazu » 29日 11月 2004年, 22:12

Eric_yeah 寫:算吧!
我可不是說著玩的
你們最好不要說"見鬼的朱"了
我驚我會有事

謝天謝地!

圖檔
pazu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Eric_yeah » 29日 11月 2004年, 22:51

你能夠幫我嗎 ?
pazu

可以給我 post 一幅 "不要再玩" ?
非常感謝
Eric_yeah
討論區新秀
討論區新秀

文章yusuke » 29日 11月 2004年, 23:38

square 寫:
kk1234 寫:若imagi真的這?不堪,...........,為何可以完成一套連Dreamworks都贊賞的3d電視卡通,相信大家也看過他們所制作的Father of the Pride,成績有目共睹,大家用腦想想吧.

傻仔,NBC 一早就cut 左Father of the Pride 啦.

http://www.highend3d.com/boards/showfla ... ber=191549

呀哥仔,請問你知唔知播Father of the Pride時美國做緊咩野呢
系總統競選呀,以往有邊個節目o系呢個檔期播唔系收視慘淡呢
即使屋企d細路想睇,d大人都會去睇總統

而且又系棒球playoff,美國人對棒球既熱情大家都應該清楚

而家過左個期nbc都拎返出黎播啦
唔系套野唔得,系揀錯期黎播o者
yusuke
討論區新秀
討論區新秀

文章dd2004 » 29日 11月 2004年, 23:59

Father of the Pride 是由Imagi 舊有的員工,用佢地既血汗和青春,
由眾多間公司手上奪得制作權,實力是無可口非的,香港公司能做到咁既Job ,
已經系一大既進步,你能有機會參與這制作嗎?你有做出一套能令自己感到滿意既短片嗎?
注意:那這Karxx , 蛇X, Sefxx 都是在後來想沾點光彩的...
dd2004
討論區新秀
討論區新秀

文章tommy88hk » 29日 11月 2004年, 23:59

tommy88hk 寫到:
tdk兄
我信證據多點!!!!!!!!!!!!!!!!!

通常去到呢D情況我便知到冇得再拗,
因為偏見已經令你不能再容納任何理性口既討論,

所以我唯一的證據系,有人不獲某公司錄用,懷恨在心,於是上綱爆料.

這個冇錯吧

你說的前一節本人也有反醒(因為偏見已經令你不能再容納任何理性口既討論)但不是偏見是事實令我有點怒是真的 (在些說聲sorry)

(所以我唯一的證據系,有人不獲某公司錄用,懷恨在心,於是上綱爆料)這一句是大錯特錯

因為我在入imagi的時候真的有想過可以大展身手的,但回來的是一個不知是什麼的理由本人真的不是很開心(希望大 失望便大)

如果想知本人的能力,本人是好願意和大家分享的((但不是在此場地))

因為tommy也不是我的真名和英文名
我也不想在此留下名字

我發誓他日我的名字便會是我的能力。
最後由 tommy88hk 於 30日 11月 2004年, 00:24 編輯,總共編輯了 1 次。
tommy88hk
討論區新秀
討論區新秀

文章square » 30日 11月 2004年, 00:02

yusuke 寫:呀哥仔,請問你知唔知播Father of the Pride時美國做緊咩野呢
系總統競選呀,以往有邊個節目o系呢個檔期播唔系收視慘淡呢
即使屋企d細路想睇,d大人都會去睇總統

而且又系棒球playoff,美國人對棒球既熱情大家都應該清楚

而家過左個期nbc都拎返出黎播啦
唔系套野唔得,系揀錯期黎播o者

o,sorry
如果因為檔期問題而收視慘淡,
就系關果只"見鬼的豬 "事啦,

結果又系苦了一班animator.
square
討論區新秀
討論區新秀

文章tdk » 30日 11月 2004年, 00:27

>> 你說的前一節本人也有反醒(因為偏見已經令你不能再容納任何理
>>性口既討論)但不是偏見是事實令我有點怒是真的 (在些說聲sorry)

you are good guy, a guy who can say sorry cannot be bad

>>我發誓他日我的名字便會是我的能力<<

I think you can. Good luck :D :D
tdk
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章dd2004 » 30日 11月 2004年, 00:53

人有反醒系好事,
最怕有人錯了找籍口,搵人食死貓!?

tommy88hk兄,
你有咁既心,你得既...
dd2004
討論區新秀
討論區新秀

文章square » 30日 11月 2004年, 00:58

各位imagi 人兄:
大家估下明天返工,見到今期主角,會唔會忍唔住,笑左出嚟呢.
我系一個愛吹水之余 又會動手做野既人
square
討論區新秀
討論區新秀

文章matrs » 30日 11月 2004年, 01:02

笑???點解要笑呀???這並不是虛構.....系事實....見到佢地會有邊個唔嬲???
matrs
討論區新秀
討論區新秀

真實

文章黃金刀客 » 30日 11月 2004年, 01:56

講句公度說話~~
1.training~
不能排除有人忌材...但亦有很多人恨不得新人是有cg根底,不用教也可即刻開工... workshop training 不知所謂... 是因為找著不知所謂的人去教... (果位太空人... 教你升空就得)
training 由得你自己學系想睇新人自學性, 當年班舊人都系自己學, 邊個去教佢? 有d 人話頭醒尾... 有d 人點極都唔明... 公司始終系公司,唔系學校,同期有比較... 差的就要淘汰... (樹大有枯枝...有d 人唔做得野都留得底??... 有d 好有料自己走都有)
2.不團結~
而家有共同敵人先話好d ,當年咪又系呢組插呢組,果組插果組... 而且亦真系有人管理不善, 阻礙下一組工作進度.... 亦有d 人搏上位,搏上位唔緊要, 有品少少好唔好, 牆頭草,謀朝奪位都有(大公司都咁...) , 系imagi大聲問一句... 你大佬比人抄左, 你會點, 都冇幾多個人敢出聲啦, 新人又多, 死多一個舊人, 佢地咪多個機會囉,亦都唔怪人地, imagi 有咁多代人, 佢地見o既事同諗法都唔同...唔可以團結, 比人地"蝦"都冇辦法
3.四奇獸~
四奇獸有幾奇?? 做過d 乜...唔使多講啦,大家都聽唔少.其中三只系惡死,但始終功力未夠(再遲d 就唔知), 冇奇獸之首做靠山,都或者可以逐一擊破, 但奇獸之首人生經驗比班靚仔多唔知幾多倍,後台又勁, 老細都怕佢, 宏觀整個imagi .... 有智力同佢斗都應該冇幾多個,你地專業做動畫,人地專業玩手段, 就算比你斗嬴佢, 佢都內力(後台)深厚...死唔去. 仲有佢地個四大金剛陣,你打其中一個咩,另一個就幫手,合作無間, 必殺技一齊喊,"lur"地, 唔返工, 老細都比佢地玩死
4.老細系好人~
老細同班imagi靚仔一樣,都系有一顆心去做動畫, 冇佢比錢攪間公司, 班靚仔冇一個地方去實現佢地個夢, 無一班唔計較得到幾多回報既靚仔去做, 亦都冇今日o既成果, 無話邊個幫個, 系一個緣份, 系一個奇跡. 要搵錢都唔去攪動畫啦
5. 氣紛~
imagi 不及似前的不是技術, 不是行政, 是一顆心, 過去d野做得唔靚, 會比人話, 做得好會比人贊, 而家大家都系諗住少做少錯, 功勞歸曬d 高層都冇所謂喇,但而家做得唔好冇人話, 但得好, 都冇個高層落離鼓勵一下, 最重要只系個schedule
6.將來~
不論是imagi 或其他公司, 相信在同一問公司公作一生不是易事, 不說imagi 是一個井,但也只是一間300 多人的公司, 外面的世界還很大, imagi 內有很多很上進的人 , 中五,大學,博士,有很多不知名的人在默默耕, 不要只看著那幾個人而失望, 最重要系自我增值(好"娘"),人地幾衰唔好理, 要做好自己本份先可以話人.間公司好當然好啦... 但系同感情一樣,佢要變,亦無謂留戀過去的美好, 將來是要自己去行, 不是坐井觀天~~~~~

天下分久必合~~~~
~~~~合久必分
黃金刀客
討論區新秀
討論區新秀

上一頁下一頁

回到 C G 工作交流 / 業界消息

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客