有無學生今年Final Year Project 都系簡Animation架?! 交流一下喇

CG industries News
在這裡談談你們的CG工作 或 發放一些業界的新資訊及消息

文章philipcheng » 27日 3月 2008年, 22:34

LoGao 寫:給各位學生哥的意見:

故事簡單o的,真系簡單到牙擦了哥咁簡單就ok.
character一個起兩個止.
咁樣比較有機會做 "好" 一條animation.
而唔單系做 "完" 一條animation.

我都好見意story 系簡單,小character 系最好 :D
但有時候我們諗好簡單的story,都會比supervises整到好不簡單 :(
philipcheng
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章cynthiaC » 28日 3月 2008年, 00:02

LoGao 寫:給各位學生哥的意見:

故事簡單o的,真系簡單到牙擦了哥咁簡單就ok.
character一個起兩個止.
咁樣比較有機會做 "好" 一條animation.
而唔單系做 "完" 一條animation.

牙擦了哥!!
系咪以前絛線播既小小搞笑短片呀?
我同好多人講起佢, 都冇人知系乜野
邊度可以搵得返?
cynthiaC
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 28日 3月 2008年, 01:43

哎呀, 唔記得個樣添...... 我記得"動物奧運會" lor

依家 d tutors 要復雜野架, simple is the best 冇咩人會理, 睇黎要教育下佢地d tutors 先得 :lol:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章philipcheng » 28日 3月 2008年, 01:44

h2o 寫:哎呀, 唔記得個樣添...... 我記得"動物奧運會" lor

依家 d tutors 要復雜野架, simple is the best 冇咩人會理, 睇黎要教育下佢地d tutors 先得 :lol:
有點同意 :D
philipcheng
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章LoGao » 28日 3月 2008年, 14:34

o的tutor 咁曳?
咁都幾大鑊喎.

定系佢地只系想加o的punch line o黎做"點睛"o既作用呢?

學生哥們,加油
o}-<
頭像
LoGao
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章rbtdoria » 29日 3月 2008年, 00:46

系囉我都覺呀...
明明個base story系好simple的
但d prof一時又話唔夠clear
一時又話睇過太多次唔creative
總之d criti加埋加埋就會令個story愈來愈complicated啦...= =...

anyway我前兩日開始model我個main character啦~~
希望交得切4星期後的20 second trailer啦...>_<
rbtdoria
討論區新秀
討論區新秀

文章philipcheng » 29日 3月 2008年, 01:05

rbtdoria 寫:系囉我都覺呀...
總之d criti加埋加埋就會令個story愈來愈complicated啦...= =...

anyway我前兩日開始model我個main character啦~~
希望交得切4星期後的20 second trailer啦...>_<
完全同意!我現在做的shot做左好多次,佢一不滿意,我又要再set 過,之後再render 過比佢睇 :(
不過如果無限期交貸,又不是學校的話,為了做完美,我都會那樣做 :D

我平時自己set 完key 的animation,自己render 完,會比member 同朋友睇一次,之後再修正,自己修正好幾次才約prof 睇片
philipcheng
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章philipcheng » 7日 4月 2008年, 01:51

現在各位5月需要交fyp 的同學們要努力啊!
philipcheng
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 7日 4月 2008年, 02:37

努力, 過多一星期就會寫好個 tutorial, 希望幫到你地啦 :mrgreen:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章philipcheng » 7日 4月 2008年, 03:27

h2o 寫:努力, 過多一星期就會寫好個 tutorial, 希望幫到你地啦 :mrgreen:
好感動啊!我估你的 tutorial都可以幫助到我們7成 :D
philipcheng
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章catdreamx » 17日 4月 2008年, 13:59

重Key 緊野 .... = =..
因為組員技術上有一的問題, 變左自己一個人搞Animation ....
辛苦中.....
catdreamx
討論區新秀
討論區新秀

文章kinsonlau » 18日 4月 2008年, 00:13

catdreamx 寫:重Key 緊野 .... = =..
因為組員技術上有一的問題, 變左自己一個人搞Animation ....
辛苦中.....

我們也是一邊set 好key , 另一邊即刻render..
五月中交..心怕趕不了..你幾時要呀?
別被工作牽著鼻子走..
kinsonlau
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章philipcheng » 18日 4月 2008年, 00:18

有一個大問題了!我個場景都over 4萬poly = ="
分了render pass 同layer
但在maya 或dos render 時候,例如render 100~500,會在300 stop 了,不知道是否關我場景太重的問題嗎?
philipcheng
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 18日 4月 2008年, 00:57

學校d 機有冇咁差 ar? 你試下開住 maya 既 renderview, render 個格睇下, 睇下系一開始就 render 唔到, 定系 render 某個位置就死

跟住睇埋有咩 object 系 300格時 motion 會唔同左, show 左出黎等等....
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章airjason » 18日 4月 2008年, 09:17

rbtdoria 寫:系囉我都覺呀...

故仔簡單都要有point o既, 越少o野越表達到先系最難o既, 做到先叫有創意嘛, 牙擦了哥系一個好例子, 故仔簡單, 但系好豐富睇得好開心. 學下啦
頭像
airjason
討論區新秀
討論區新秀

上一頁下一頁

回到 C G 工作交流 / 業界消息

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客