香港的game industry

CG industries News
在這裡談談你們的CG工作 或 發放一些業界的新資訊及消息

香港的game industry

文章kingnt66 » 18日 4月 2008年, 02:19

想問下有冇人知道香港的game industry情況呢? Movie 同廣告好似唔錯, 但系game就好似冇咩聲氣。 我知反而內地對game既發展就幾好。 大家點睇呢? 希望可以俾下意見。

Thanks!! :D
頭像
kingnt66
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章CraZ3D » 18日 4月 2008年, 11:07

:lol: 香港既Game industry其實仲系發展中 , 雖然好多半政府機構(Cyberport,HKDEA,Merecl,HKPC..etc)都想推動Game呢個行業 , 但都系發展得慢.. 不過已經開始有新公司站得住腳..
已我認知既本地Game 公司都系中小型公司 , 服務市場都不是香港..
而由Merecl 引入兩間Game 公司 , 都已養左唔少人 ...
如果你睇討論區 招聘版都知有邊d公司是比較活躍了~
頭像
CraZ3D
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 富X代

文章kingnt66 » 19日 4月 2008年, 01:55

Thank you Craz3D!

好似大多數香港,台灣, 同內地出既game都系online RPG game. Console market 如 playstation, xbox and Wii 既 developer 好似一間都冇。 究竟系技術問題定系因為老翻太勁呢? 我問過我一個香港同內地兩邊走既friend, 佢話要塭正版 playstation, wii game 仲難過塭老翻。 究竟系咪真系咁可悲? Console 晌香港, 內地系咪真系冇得做?

呢度有冇人系香港或內地做緊game架?

:D
頭像
kingnt66
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Marco » 19日 4月 2008年, 10:35

要做Console Game, 聽聞話間公司個 Portfolio 唔夠勁都唔好諗住會 lor 到 SDK :-?

似乎寫 PC Game 個入場費系最平 ga la, 而且你要請 PC+DirectX o既 Programmer 都易好多啦... 起碼我冇 Friend 玩過 PS3 套 Tools 先 :-?

想寫 Console Game, 如果走去問o下 d 廠收你幾錢, 我諗好多人都會寫番 PC Game 算...
頭像
Marco
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Blue Li » 21日 4月 2008年, 11:45

如果講開發成本,NDS應該系最平
宜家gameone,cde(好似)都做緊
一百萬左右
據我所知,gameone做緊只"香港茶餐廳"ga game
整雞蛋仔之類...對象應該系d妹妹仔 :roll: ?

ceo施生都話"開發成本一年唔駛,一百萬左右,蝕左都冇咁傷"

開發pc game大約要500-1000+2,3年時間
個市場調查做得唔好就死硬
高風險,高回報 8)

最穩陣都系做代理
如:雲起(天外,墨香)
不過宜家都開始做埋開發,請緊人
頭像
Blue Li
討論區新秀
討論區新秀

文章Blue Li » 21日 4月 2008年, 11:59

kingnt66 寫:Thank you Craz3D!

好似大多數香港,台灣, 同內地出既game都系online RPG game. Console market 如 playstation, xbox and Wii 既 developer 好似一間都冇。 究竟系技術問題定系因為老翻太勁呢? 我問過我一個香港同內地兩邊走既friend, 佢話要塭正版 playstation, wii game 仲難過塭老翻。 究竟系咪真系咁可悲? Console 晌香港, 內地系咪真系冇得做?

呢度有冇人系香港或內地做緊game架?

:D

聽聞sony d人好串

之前內地某公司ga online game想話整個pc同ps互動對戰

但對方反應冷淡,結果改為同xbox合作

老翻絕對系主因 :(

所以宜家市場大勢是網絡市場

所以做online的

越一,gameone,兩位都系一哥 8)

做單機的

火狗...蝕左8年,上年仲差d接埋

可能火狗改名做一狗會好d= =

單機游戲即將絕跡...悲哀
頭像
Blue Li
討論區新秀
討論區新秀

文章fiddle » 19日 5月 2008年, 05:13

Blue Li 寫:老翻絕對系主因 :(

所以宜家市場大勢是網絡市場

所以做online的

越一,gameone,兩位都系一哥 8)

做單機的

火狗...蝕左8年,上年仲差d接埋

可能火狗改名做一狗會好d= =

單機游戲即將絕跡...悲哀

PC 單機游戲真系好可能絕跡... :-|
原因除左老翻之外, 我覺得新一代player習慣改變也是主因

但Console 單機游戲就未必會絕, 好似上面咁講,
psp / nds 應該香港公司都有D公司可以有數計下,
不過就同以前pc game年代不同, 中小型公司未必可以玩到
我估行頭應該會更加窄

----------------------------------------

順便提一下冇人提過既mobile game field
早一兩年都仲會有多D公司選擇
但始終香港市場細同埋用家習慣support唔到
結果E+香港大部份淨返都系以d ad game為主
( 除非是做外國market另計 )

其實應該咁講
系香港中小企除非可以搵到外國market
否則淨靠香港market搵食一定凶多吉少(太多不利因素)
網絡游戲市場其實早一兩年我覺得已經開始飽和
之後應該會戰國化 (定一早已經開始左 ? XD)
所以其實真系幾死下 :D

不過, 以上純個人看法, 未必作准ge
始終我唔系marketing人同埋都leave左呢個field一排了
頭像
fiddle
討論區新秀
討論區新秀

文章cottonsan072 » 19日 5月 2008年, 11:04

Somehow, in United State, the market for mobile game, mobile ad, digital advertising and web interactive (game or ad) is on fire. With clients spending and growth growing at 20% a year and rapidly replacing traditional media such as TV, radio, print and direct mail, the web & interactive (not necessary to be game only) advertising industry is for sure very hungry for talent and it will be an ongoing trend.

So, HK companies really should look further oversea.
Creativity is the power to connect the seemingly unconnected
cottonsan072
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Albert_cg » 13日 6月 2008年, 00:22

咁即系好唔好投身呢行呀?
Albert_cg
討論區新秀
討論區新秀

文章Albert_cg » 15日 6月 2008年, 23:11

點解冇人講野?
Albert_cg
討論區新秀
討論區新秀

回到 C G 工作交流 / 業界消息

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客