有冇人呢幾日去左見imagi?

CG industries News
在這裡談談你們的CG工作 或 發放一些業界的新資訊及消息

文章jamjam_2007 » 9日 10月 2008年, 00:27

jamjam_2007 寫:我又系同樓上位朋友一樣呀~~都系做開平面野,想轉下環境~9月中我send左resume 去,上個禮拜有位小姐叫我再send d artwork比佢個department head睇,但系到依家就冇曬消息啦~~唔通真系連見既機會都冇.....我都系冇3d 底子嫁...

今日imagi個位小姐終於覆番我了~
佢話個邊d人睇過d artwork話ok~佢話公司有個為期3個月至半年既職前course問我有冇興趣上,甘佢就話系10月尾開始,不過時間日子個d未定~only問我有冇興趣留個名.....

3個月至半個月~算系一段長時間~~不過我本身真系冇底又系事實~~
1516 中~
jamjam_2007
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章kayei » 9日 10月 2008年, 00:29

我都抱住一心入唔到,但又想有奇跡既機會去見下
就算過唔到第一關,都叫算系盡左力

我個日無拎任何有關我做graphic既野去
淨系帶左本我平時畫CG同一D SKETCH去
個日2個人一齊IN,不過都預左

問左好多問題,非常緊張,因為另一位系識MAYA、3DS MAX既
所以覺得真系輸到趴系到
不過好戰戰兢兢咁答曬問題之後,算系傾下計咁啦
就同埋呢個人兄一齊走

唔知個人兄有無收到電話
但我今日收到IMAGI打黎叫我去TRAINING,不過為期都要3~6個月
我答左好,當系學下野.....入唔入到都好,
都算系學多樣野,可能再努力D會仲有奇跡呢.....

樓上:我地可能系同學WOR!!!
頭像
kayei
討論區新秀
討論區新秀

文章jamjam_2007 » 9日 10月 2008年, 23:55

不過imagi個邊又冇關於課程既詳細情形, 我問個位小姐~系幾時~幾號幾點個d 又未定~系full time( 姐系日頭全日當系番工甘),定系純粹系一個couse, 好似系天比高上個個甘呢~~

imagi 都攪好多course ~到底系點嫁呢~~~會唔會有人駁上免費course甘senddartwork去見呢...應該唔會真系甘著數ma.....

哈哈~樓上的朋友~可能我地真系有幾會系同學wor~~想問下你~為什麼做做下graphic 想轉行做3d 呢, 有咩驅使你去做呢個決定呢.

無嫁我見我地好似處境相似, 有d好奇~~哈哈~唔好意思呢~
jamjam_2007
討論區新秀
討論區新秀

文章LoGao » 10日 10月 2008年, 10:14

Imagi o個個系在職培訓,唔算系course,
哩度已經有好多post 講過,
去搵工但系唔了解o下間公司先?
o}-<
頭像
LoGao
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章kayei » 20日 10月 2008年, 00:37

其實好大因素系舊公司MXXXXX比左好大既啟發我
令我做到咁灰
畢業後搵左呢間PRODUCT公司做
真正可以DESIGN都只系一時時都有得諗下
大部份都系老板拎佢鍾意既圖入黎比我做ARTWORK
基本上根本就算唔上ARTWORK
直頭系COPY
其實自己都有種怕比人拉既感覺,真系好唔想做
身邊有D同事做左10年都仲系DESIGNER,無加人工,無發展空間
好驚自己拎住呢年做既JOB,最後完全轉唔到工

之後我有朋友畫左10年港漫,但系佢入左一間游戲公司到做
雖然佢咩3D都唔識,但系佢老板比機會佢重新學3D
最後只GAME都出左,佢亦上左CG FORUM POST左佢呢只GAME既ARTWORK
可能系佢令我開曉啦,即使系做開漫畫10年既佢都有機會轉行

我諗我都可以一試IMAGI,雖然好多人都話佢個課程呃人
但系我諗唔使錢可以學多D野,都唔系一件壞事
我都幾鍾意畫下CG架(平面)當然都系普普通通啦
而呢位朋友都叫我去試下,比ARTWORK人睇下都好
而家3D都好普及,盡左力都入唔到IMAGI我唔會放棄
可能我都會繼續做返廣告動畫或者向游戲發展下

我會努力讀好呢個COURSE!!!

----------------------
IMAGI小姐打左黎,下星期一開班啦,有D期待又有D驚跟唔上
都系一句,Try my best.

入去探下軍情都好。
頭像
kayei
討論區新秀
討論區新秀

文章Vicki » 22日 10月 2008年, 14:47

我都系27號開始呀同學~ :)
頭像
Vicki
討論區新秀
討論區新秀

文章web_sdas » 24日 10月 2008年, 00:08

有心, 夠上進, 怕咩人地唔俾機會你?
唔好認精學懶便可以了
web_sdas
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Hiroki » 3日 11月 2008年, 01:10

原本我都有機會去上3-6個月的workshop
不過我而家已經系屬於家庭的支柱之一,
要3-6個月無人工兼蝕埋飯錢,
再加上而家咁的時勢,
我拒絕左呢個機會,
而繼續安於現狀,
做緊的都唔系我讀個field。
Hiroki
討論區新秀
討論區新秀

文章kayei » 3日 11月 2008年, 01:39

我都有擔心過返workshop後,前路會點,因為我都負擔好大

不過能夠學多樣野,就變相人工高左,呢樣系真既
下年難搵工,系人都知....所以更加要update下自己既skill

我都系窮苦學生,仲要差政府錢,唯有一邊返imagi既workshop,星期六日再返多份part time
我諗我無你咁辛苦,我仲有其他人一齊分擔屋企
不過我選擇自己plan好一個timetable,
返到屋企放1~2個鍾練下maya,沖涼做下家務就訓,第二日繼續返!

正所謂“而家辛苦一日,將來輕松十年。”

辛苦既好快就會過。你都要加油啊!!
頭像
kayei
討論區新秀
討論區新秀

文章vectoreffect » 4日 11月 2008年, 23:58

努力呀! 唔辛苦點得世間財。
頭像
vectoreffect
討論區主持
討論區主持

文章johngalliano » 5日 11月 2008年, 00:08

介紹各位想激勵自己既朋友睇呢出戲, "The persuit of Happyness"
johngalliano
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 5日 11月 2008年, 00:13

vectoreffect 寫:努力呀! 唔辛苦點得世間財。

e.... 最大粒個位出聲激勵d 後輩喎 :lol:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章web_sdas » 8日 11月 2008年, 01:53

唔系喎, 上面幾位施主
據我所知系上兩星期(唔系好肯定系咪兩星期)的所謂training,
無錢的, 其實系睇下你個人ok唔ok
然後是在職培訓, 即系入組做野, 是有人工的
幾多我就唔系好知啦. 不過應該系合理價同個文員仔差不多(我估)
以上只是聽閒,
若有錯又知內情者, 請confirm 或加以糾正
web_sdas
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章kayei » 17日 11月 2008年, 23:37

努力中既第4個星期!咁多位同學加油!!!

樓上兄台
無錯,而家workshop系一蚊都無
亦系一個好合理既理由:唔使錢有人親自教你maya。

買書都要錢啦,更何況有個有experience既人比你即場任問任答
真系唔系好多呢種機會
而且我地都唔止淨系學電腦野,算系一個upgrade既機會

可能有人以為入黎workshop個三個月會有錢比返你
唔使你比返學費仲想點?
唔通叫埋專車送埋你返屋企咩....(笑)

所以如果而家有畢業生想入imagi training workshop
的確系一蚊都無,仲要上足三個月full time,只放紅日,如同返工
最後收唔收你又系另一關,而且好睇態度

所以trainee個post都系寫“對動畫工作有熱誠”,非者勿試。(認真)
頭像
kayei
討論區新秀
討論區新秀

文章LoGao » 20日 11月 2008年, 00:46

kayei 寫:努力中既第4個星期!咁多位同學加油!!!

樓上兄台
無錯,而家workshop系一蚊都無
亦系一個好合理既理由:唔使錢有人親自教你maya。

買書都要錢啦,更何況有個有experience既人比你即場任問任答
真系唔系好多呢種機會
而且我地都唔止淨系學電腦野,算系一個upgrade既機會

可能有人以為入黎workshop個三個月會有錢比返你
唔使你比返學費仲想點?
唔通叫埋專車送埋你返屋企咩....(笑)

所以如果而家有畢業生想入imagi training workshop
的確系一蚊都無,仲要上足三個月full time,只放紅日,如同返工
最後收唔收你又系另一關,而且好睇態度

所以trainee個post都系寫“對動畫工作有熱誠”,非者勿試。(認真)

以前有錢o既,所以先有人咁問o者.
o}-<
頭像
LoGao
CGV討論區會員
CGV討論區會員

上一頁下一頁

回到 C G 工作交流 / 業界消息

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 30 位訪客