有冇人呢幾日去左見imagi?

CG industries News
在這裡談談你們的CG工作 或 發放一些業界的新資訊及消息

文章Hiroki » 5日 9月 2009年, 17:45

我系上年八月底上過workshop的,
上完過左個幾星期9月中的時候,
imagi有人打黎問我有無興趣再上3-6個月的workshop,
當時因為經濟問題, 我無應承到。

今年的8月中, 我send左resume過去,
因為佢話只接受pdf, 而我個pdf又有成廿幾mb,
所以我將個pdf放左上網上果d free storage俾左條link叫佢去download,
但系imagi果邊似乎無download過(如果有人download個file, 會有封e-mail通知我話有人download)
真系唔知咩情況, 我已經曬左1年,
幾個星期過去, 都系無任何消息~~~
原本諗不如經天比高個imagination啦, 點知又晨早截左止=_= 我9月中就系而家份工的last day啦~
我已經決定左無論如何都要入到行!
所以我諗住搵份part time, 可以一日返幾個鍾或者只需返3-4日,
我希望可以一年內整到條animation出黎。
如果imagi再無任何消息, 我可能就要等下期imagination再試。
Hiroki
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章ykcaj » 5日 9月 2009年, 18:55

Hiroki 寫:我系上年八月底上過workshop的,
imagi有人打黎問我有無興趣再上3-6個月的workshop,

所以我將個pdf放左上網上果d free storage俾左條link叫佢去download,
但系imagi果邊似乎無download過(如果有人download個file, 會有封e-mail通知我話有人download)
原本諗不如經天比高個imagination啦, 點知又晨早截左止=_= 我9月中就系而家份工的last day啦~
所以我諗住搵份part time, 可以一日返幾個鍾或者只需返3-4日,
如果imagi再無任何消息, 我可能就要等下期imagination再試。

你整細 D 份 resume 啦... 人地收開 email, 唔會特別就你一個人而改變佢地一貫做事方法
ykcaj
討論區新秀
討論區新秀

文章Hiroki » 5日 9月 2009年, 19:44

ykcaj 寫:
你整細 D 份 resume 啦... 人地收開 email, 唔會特別就你一個人而改變佢地一貫做事方法

我見第二個post有人話, 佢地唔接受attachment.
而佢地又唔download file的話,
咁即系只有一條路可以行!?

就系極速整個web page, 之前都有諗過, 不過估唔到真系要行最後呢條路~
好啦~ 我會努力整!
Hiroki
討論區新秀
討論區新秀

文章LoGao » 7日 9月 2009年, 18:25

一心imagi?冇諗過其他公司麼?
o}-<
頭像
LoGao
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章cheungcheung » 7日 9月 2009年, 22:13

朋友...個世界咁大, 你淨系識諗I記?

唔收Attachment, 又唔download file....咁郵差叔叔幫唔幫到你呀?
唔系叫佢幫你寫Web page wor
頭像
cheungcheung
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章macrossmo » 8日 9月 2009年, 07:46

現代人已唔記得點樣寄信了.......

i 記有排唔洗忙.....唔系唔諗佢先呀話!
頭像
macrossmo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 無陳

文章johngalliano » 9日 9月 2009年, 18:36

人地叫你俾pdf, 你要人click去d要等既site度download, 透露你以下弱點:

1. 唔識盡量配合制度
2. 用自己方法做野前唔同人溝通
3. 唔為人設想

全部系做動畫大片死罪!! 人地唔埋你好正常。
johngalliano
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Hiroki » 10日 9月 2009年, 15:38

突然咁多人俾意見@@

因為對imagi比較有興趣,
所以想以佢為起點先。

如果佢系因為要d/l太麻煩, 咁我都無計架喎,
佢網度寫住話收pdf,
咁我最初當然系照跟整左個pdf先,
整完個pdf成廿幾mb,
咁我就嘗試擺上d storage度俾條link佢d/l,
如果佢唔接受的,
我而家整埋個web page send過去,
如果佢地唔上網, 我咪寄只cd過去。

唔系話我要人地就曬我的方式,
我都一直系度嘗試唔同的方法,
自問真系有心想做, 如果唔系仲搞咁多野做咩。
Hiroki
討論區新秀
討論區新秀

文章EricLo » 10日 9月 2009年, 16:35

Hiroki 寫:突然咁多人俾意見@@

因為對imagi比較有興趣,
所以想以佢為起點先。

如果佢系因為要d/l太麻煩, 咁我都無計架喎,
佢網度寫住話收pdf,
咁我最初當然系照跟整左個pdf先,
整完個pdf成廿幾mb,
咁我就嘗試擺上d storage度俾條link佢d/l,
如果佢唔接受的,
我而家整埋個web page send過去,
如果佢地唔上網, 我咪寄只cd過去。

唔系話我要人地就曬我的方式,
我都一直系度嘗試唔同的方法,
自問真系有心想做, 如果唔系仲搞咁多野做咩。

I think your CV's pdf have 20MB too big! Can you use small image element in your CV's pdf? Keep going! Don't give up!
Challenge Everyday!!
明天會更好!!
頭像
EricLo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章LoGao » 10日 9月 2009年, 17:35

我都同意,調整一個send 得到o既pdf 系比較理想o既做法.
o}-<
頭像
LoGao
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Hiroki » 10日 9月 2009年, 20:35

我唔會放棄架!!
已經決定左, 一定要做到!
就算你地話, 我做野的態度系做動畫的大忌,
咁樣我會改,
已經有做到夜一夜甚至系唔返屋企的心理准備!
而家日日都會練maya。

可能我擺得太多過去一年喺第二間公司整過的圖落去,
咁我就再精簡, 不過其實而家d圖都壓到質素唔系太好了。

但系其實我而家都爭扎緊,
都有幾多未知之數,
佢地應該早喺8月已經開過workshop,
咁多畢業生出黎,
如果我終於成功俾到佢地睇我個portfolio,
又有無足夠人數開班呢?

同埋我半年前已經買曬機票book左酒店11月尾會去4日旅行,
萬一之前上完workshop, 佢又叫我去上3-6個月workshop,
期間要請2日假好似唔好咁, 呢個問題真系煩惱。
不過如果一切都系發生喺旅行之後, 就無曬問題了。
或者我系要等11月先再send resume去!?
期間繼續努力練下maya先。

另外, 如果唔系個storage會通知有人d/l過個file,
我都唔知imagi果邊無d/l過我個file,
如果唔系, 我就真系會以為, 佢地睇完我portfolio, 但系連workshop都唔會叫我上, 咁果時真系傷心了。
好彩而家問題系佢地無d/l到我個portfolio。
自問我的能力唔會連workshop都無得上的。

多謝各位的意見!! 我一定會俾心機入行!
Hiroki
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 10日 9月 2009年, 20:53

你個 pdf 交去 i 記時系 admin 個D人收, 佢地只會 check 齊唔齊料, OK 之後先至會 pass 俾相關既人. 你先整個細既 pdf, 放最好果幾張作品引人落搭先, 另外注明要睇更多作品的話就去 download or interview 時帶去啦!
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章Hiroki » 10日 9月 2009年, 21:36

h2o 寫:你個 pdf 交去 i 記時系 admin 個D人收, 佢地只會 check 齊唔齊料, OK 之後先至會 pass 俾相關既人. 你先整個細既 pdf, 放最好果幾張作品引人落搭先, 另外注明要睇更多作品的話就去 download or interview 時帶去啦!

喔喔! 要引人落搭haha~
竟然系死喺admin手上。
如果佢叫我去interview諗住帶部notebook去播片。
我個pdf入面, 將有片睇果d都擺左條link, link去youtube度, 再每條片cut幾幅圖落黎。
Hiroki
討論區新秀
討論區新秀

文章Ray Leung » 10日 9月 2009年, 22:54

Hiroki 寫:
h2o 寫:你個 pdf 交去 i 記時系 admin 個D人收, 佢地只會 check 齊唔齊料, OK 之後先至會 pass 俾相關既人. 你先整個細既 pdf, 放最好果幾張作品引人落搭先, 另外注明要睇更多作品的話就去 download or interview 時帶去啦!

如果佢叫我去interview諗住帶部notebook去播片。
我個pdf入面, 將有片睇果d都擺左條link, link去youtube度, 再每條片cut幾幅圖落黎。

你有冇online demo reel?!有興趣睇下!!!
BTW, 我唔知HK見工系點,但系多數都系乜都唔使帶。
如果你驚既就打個電話問清楚佢地要帶D乜,唔使成部laptop咁誇張。
Ray Leung
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章LoGao » 11日 9月 2009年, 00:21

Ray Leung 寫:
Hiroki 寫:

你有冇online demo reel?!有興趣睇下!!!
BTW, 我唔知HK見工系點,但系多數都系乜都唔使帶。
如果你驚既就打個電話問清楚佢地要帶D乜,唔使成部laptop咁誇張。

個人意見,
乜都唔帶系大忌.
因為當日in 你o既人唔一定系睇過你o的o野o既人,
亦都唔一定要安排電腦或者DVD機,電視等等o既器材比你即場放片.
萬一同時遇著以上兩個情況,而你又乜都冇帶,
咁你o既interview就好難有好表現,好印象.

而notebook 唔notebook, 系睇切唔切合需要.
最緊要系能夠適當咁show 到你o既profolio.
o}-<
頭像
LoGao
CGV討論區會員
CGV討論區會員

上一頁下一頁

回到 C G 工作交流 / 業界消息

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 17 位訪客