大陸全CG寫實美女角色MTV-來自王氏虛擬偶像工場

[連結] 發布個人或有關單位的CG短片/圖片/及網站, 在此分享或討論有關作品

文章waterchan10 » 13日 9月 2009年, 21:02

我又覺得大家討論下作品, 都系大家個價值觀既唔同
有d 人覺得大家都系animation, 可以比較, 正如Beowulf如果系oscar, 應該系同邊d 片比較, 佢系爭最佳動畫定系最佳影片?
有d 人覺得animation 有好多類型, stop-motion, 3d, 2d等類型不同不能比較
只系大家方向唔同, 又唔洗話人生攻擊, 無話乜低b唔低b既~
頭像
waterchan10
討論區新秀
討論區新秀

外號:

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章contaxnikon » 13日 9月 2009年, 21:17

唔通大家就將國內既同胞歸左為一類?

點解明知兩樣野唔同都可以拎黎比較?

包強同呢條片,可以咁直接咁講話"包強強好多"?

點解唔同番自己香港既片比較?
contaxnikon
討論區新秀
討論區新秀

文章waterchan10 » 13日 9月 2009年, 23:49

contaxnikon 寫:唔通大家就將國內既同胞歸左為一類?

哈~都講左, 大家站既位置唔同,
邊有話“明知兩樣野唔同”, 換另一邊箱就是“明知兩樣都系animation”
大家角度唔同只會變成“有雞先定有蛋先”既答案...
只系最近剛有條片放左上黎, 剛好拿來一起討論~
頭像
waterchan10
討論區新秀
討論區新秀

外號:

文章macrossmo » 14日 9月 2009年, 00:05

contaxnikon 寫:唔通大家就將國內既同胞歸左為一類?

可以!!對我黎講包強吸引力強好多.......先唔理佢系唔系同一樣野, 如果呢2條片同時放系眼前,我會睇左包強先......
頭像
macrossmo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 無陳

文章aresca » 14日 9月 2009年, 00:47

mUser 寫:人地肯不斷做野出黎,無論有無進步,都叫做有d野睇
難得王兄今次都收起上次誇張用詞,藉得支持!
反觀一班低b ,無厘頭拎"包強"同佢比較做乜?完全兩樣風格!
咁樣系人地個thread弄講野,失禮死人
難怪同胞都笑我地班港燦....

樓上樓下都已經講左問題系因為e條片中人物表情同四肢生硬, 同另一個e方面做得出色既片比較有咩問題? 只系咁巖包強就系e方面做得好, 一定要同風格先可以比技術? 唔通有人post野出黎就下下要贊唔接受得批評? 又或者使唔使只用比佢差既片黎提高佢?
閣下如此肉緊難道是王生fan屎? 多多得罪了, 確是失禮死人.
頭像
aresca
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章macrossmo » 14日 9月 2009年, 00:53

aresca 寫:
mUser 寫:人地肯不斷做野出黎,無論有無進步,都叫做有d野睇
反觀一班低b ,無厘頭拎"包強"同佢比較做乜?完全兩樣風格!

樓上樓下都已經講左問題系因為e條片中人物表情同四肢生硬, 同另一個e方面做得出色既片比較有咩問題? 只系咁巖包強就系e方面做得好, 一定要同風格先可以比技術? 唔通有人post野出黎就下下要贊唔接受得批評? 又或者使唔使只用比佢差既片黎提高佢?
閣下如此肉緊難道是王生fan屎? 多多得罪了, 確是失禮死人.

小弟語文水平低,表達能力差, 我想講其實同你講既大至相同.
多謝!
頭像
macrossmo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Vantage » 14日 9月 2009年, 18:16

aresca 寫:
王康慧 寫:無錯,各花入各眼~ 有D中意Q,有的中意實~

winluk 寫:我喜歡[包強]不是因為他的Q,是因為作者成功地做出個人風格。當然,他的動畫及講故事技巧也很好,令他的短片那麼受歡迎。你的3D modelling技術不錯,只不過你post出來的這類風格的圖片,我看過很多,所以才說覺得悶。希望你做出風格,期待你的長片。

同意winluk, 相比包強的確是略欠新意, 與Q無關, 不過就算3d技術以至拍攝技巧個人都認為包強略勝一籌, 例如model的肌肉/肢體動作及表情柔軟度均處得宜, 相比你片中人物就很"生硬"...
閣下是開班授徒的, 所以我就不防直說, 不過應該把宣傳片放去"CG課程及進修交流"

aresca 寫:

講句公道話, 人地一開始系話個人風格問題, 而表情生硬似乎系你"aresca"自己先提出, 再者, 為何要用包強黎同人比較? 人比人, 比死人...

再從"一定要同風格先可以比技術?"這個角度看, 我個人認為兩套片片種回異, 實在不宜相提並論,相互比較. 一條為仿真cg, 一條為卡通化cg, 若互相比較, 情況便如把"Final Fantasy, the Spirit Within" 和 "The Toy Story"比較一樣, 論表情, FFmovie肯定冇toy story 咁生鬼, 論仿真度, FFmovie的確略勝一籌. 那如何比較誰好誰壞呢?(純粹個人意見, 歡迎討論)
Vantage
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章aresca » 14日 9月 2009年, 19:22

Vantage 寫:(純粹個人意見, 歡迎討論)

:D 首先講句"Vantagee"兄e種先系討論區應有精神, 以下都系個人意見, 希望可以友善咁討論一下, 首先系"winluk"講了風格我只系再提出其他問題, e個完全系我既睇法. 以下可能用point form會易d表達同埋講明各人同意/不同意邊點.

1, 3D animation裡面, 表情&動作系好重要既一環, 甚至有外國大師認為電影中(包括3D animation)"表情&動作"系靈魂, 而化妝背景等(3D中既texturing等)只系包裝, e個唔系我講的, 不過唔好問我出處唔記得了=.=

2, 如果唔同意上邊就唔使睇落去了, 如果同意就集中講下表情&動作. 如果就FFmovie同Toy Story而言, 因為大家都系公認高水准作品的確很難比較, 但我會講佢地系表情&動作方面都做得好好. 以下系一個假設, FFmovie系仿真類唔見得做唔出生鬼表情, "生鬼"只系一個表情形容, 如果FFmovie女主角擺出申利眨眼動作我雖然覺得惡不過一樣會講佢生鬼, 只要佢既3D做得女主角面部肌肉彈性迫真就ok.........同樣Toy Story唔見得就做唔出仿真度高, Toy Story(1995)技術比較老舊我先改用類似但技術接近FFmovie(2001)既Shrek(2001)做比較, 本人並不覺得Shrek仿真度比FFmovie差.

3, 先舉一個example, 一套底成本喜劇既演員有可能把角色刻劃得細膩動人, 但系一套文藝大片既演員未必一定演得活個角色, 如果系咁可唔可以比較e兩個演員? 雖知奧斯卡選最佳演員系唔會分你演既系咩類型既戲. 同樣地, 如果要選最佳3D表情&動作又系咪要分仿真類定生鬼類?

4, 王生片中人物表情&動作是比較生硬.(唔好話同咩比了)

最後要贊一下王生推動創意同教育下一代既心, 片中亦有不少值得一贊既地方, 例如texture同lighting做得不錯, 希望閣下及你公作室繼續努力.
頭像
aresca
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章mUser » 14日 9月 2009年, 22:53

唉-- 解釋得咁辛苦...為乜? 其實硬要比較既.. 真系《麥乜》都可以同《變形金剛》比...

我諗呢度既人90 % 都有眼睇,亦都睇得出"包強"既作品同"王先生既學生作品"根本上完全唔同...

你地自己睇番自己之前寫d乜 ....

"相比包強的確是略欠新意....個人都認為包強略勝一籌" (aresca)
"包強強好多" (macrossmo)
"支持包強!" (waterchan10)

唔系低b又系乜 ?

你呢句都夠"衰格"喇 .. 你咁講簡直就系睇唔起人地 ? 做乜要睇低人地呢 ? 人地放學生作品出黎有錯咩 ?
mUser
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章cgie » 14日 9月 2009年, 23:49

mUser 寫:唉-- 解釋得咁辛苦...為乜? 其實硬要比較既.. 真系《麥乜》都可以同《變形金剛》比...

我諗呢度既人90 % 都有眼睇,亦都睇得出"包強"既作品同"王先生既學生作品"根本上完全唔同...

"相比包強的確是略欠新意....個人都認為包強略勝一籌" (aresca)

唔系低b又系乜 ?

你呢句都夠"衰格"喇 .. 你咁講簡直就系睇唔起人地 ? 做乜要睇低人地呢 ? 人地放學生作品出黎有錯咩 ?

雖然aresca兄講野態度唔算上禮貌(MUSER兄亦字眼敏感"港x低x")~~不過我欣賞aresca兄佢d個認真討論既態度~
如果我系制片人會開心有人願意指出自己既不足,真系袋錢入你袋。
比起純贊下"你好勁"更有益。同埋無人付出意見,對d討論區亦無益吧。難得有大家既討論,d個post幾熱烈。

好似拉太遠~講返王先段片~開心是他不斷創作,有改進空間是人物肌肉控制應多加留意~包括面部表情及動作。做3d的朋友應該知道無論做什麼風格,3d上的肌肉郁動都系相同技術及原理,希望我d個意見唔會用黎又同包強比較惹起不滿吧。另外,本人一個小小的意見,人都看有美感的東西吧,男女主角的樣子不太好看,女的"權"骨太高,男的有點胖及太厚唇~希望可以看到更美的作品。

有批評才有進步,我做人愛open mind接受人地意見。希望大家繼續熱烈討論,善用cg forum提供給大家可貴交流平台。
cgie
討論區新秀
討論區新秀

文章macrossmo » 16日 9月 2009年, 01:33

mUser 寫:唉-- 解釋得咁辛苦...為乜? 其實硬要比較既.. 真系《麥乜》都可以同《變形金剛》比...

唔系低b又系乜 ?

原來.....鍾意食包而唔鍾意食壽司既就系低b.......
高見高見!
頭像
macrossmo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章waterchan10 » 16日 9月 2009年, 12:05

唔系低b又系乜 ?

兄台你想多了吧...沒有人說放學生作品出黎有錯...我都唔覺得大家睇唔起人地
只系作數句的批評, 然後再看看同期的作品(包強)有不錯的, 2者討論討論,看你現在又如此肉緊而已...

另外, 你或者沒看完大家的留言便回覆, 斷章取義, 《麥乜》跟《變形金剛》比, 誇張了整件事情了~
頭像
waterchan10
討論區新秀
討論區新秀

外號:

文章SingSing11 » 17日 9月 2009年, 07:21

我覺得有些網友發表意見,有時會文不乎題,例如今次王生post上來的作品,我覺得主要是著墨於氣氛,運鏡,以寫實的方式去處理這段片.但有些網友硬要比一些卡通化的片段, 就好像文藝電影比笑片,雖然大家都是"電影",但現在人家是放寫實文藝片,而你Post上來說你喜歡笑片,因人物表情生鬼,又好睇!基本上說了等於沒說.

笑片通常都多些肢體動作及誇張的表情,在這兩面處理得好,基本上已成功了一半,故事編排就是另一半, 而包強的確是十分出色的小品短片.

說回片段本身,其實這段片有好多方面值得贊計,例如運鏡,場境,部份Model制作等,而不足的也有很多,我覺得是人物樣猊不討好(女角做得好些),表情,動作生硬等.這段片基本上設定只是一個長片的預告,不能算是完整的故事,只可對個別場景制作評論吧了.

其實發post前大家是否應想一想,要說的話,大家能在討論中得益?還是什麼,而不是發表些文不乎題,而又無意思的說話, 以上說話,如有得罪,請見諒!
SingSing11
討論區新秀
討論區新秀

文章zodiac » 17日 9月 2009年, 20:04

waterchan10 寫:《麥乜》跟《變形金剛》比, 誇張了整件事情了~

搵包強同王生條片比又何尚唔系呢? 一樣系9唔答8
zodiac
討論區新秀
討論區新秀

文章sobig » 17日 9月 2009年, 23:55

今次做得好有可塑性, 是好的開始,
起馬香港冇呢類型的作品
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

上一頁下一頁

回到 CG Works Sharing

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 26 位訪客