本人FYP作品 希望可以比D意見

[連結] 發布個人或有關單位的CG短片/圖片/及網站, 在此分享或討論有關作品

本人FYP作品 希望可以比D意見

文章tomtom303 » 29日 6月 2011年, 17:56

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=GiyFlpBf_Bk[/youtube]
(抱歉, 攪左好耐都攪唔到直接播放. 請按下欣賞)

這一份是我花了一年時間所得出的作品, 其實雖然盡灑所有能力, 但自己都知到比起其他人都作品還差很遠, 希望可以比D意見.

另外都想繼續自修一下, 但就算只係maya都範圍很大, 想知到見今香港公司比較睇重邊方面技術, 我想已此為優先, 感謝大家!!
最後由 tomtom303 於 29日 6月 2011年, 18:10 編輯,總共編輯了 3 次。
tomtom303
討論區新秀
討論區新秀

外號: Oliver

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: 本人FYP作品 希望可以比D意見

文章h2o » 29日 6月 2011年, 18:00

1 個人做? 點解條片要做咁長?
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章tomtom303 » 29日 6月 2011年, 18:19

h2o 寫:1 個人做? 點解條片要做咁長?

我同另一個同學做, 因為我果屆無咩人想做3D animation. 本來都到7成左右已經知到會超過3分鐘的要求, 但係一來所有model都一早做好灑, 另外我覺得idea比任何野都緊要, 有好idea我點都想實現埋佢 :wink: .
tomtom303
討論區新秀
討論區新秀

文章C.K. » 29日 6月 2011年, 20:03

試下剪個short version.
C.K.
討論區新秀
討論區新秀

文章spitfire » 29日 6月 2011年, 20:47

轉scene太多漸黑畫面
其實scene同scene之間唔洗單靠黑畫面
出得太密感覺會好煩
可以靠背景音樂幫觀者轉換心情

講起配樂
條片音樂好弱
連食蘋果個聲都唔對路

另外有D部分可以剪短
or re-render
re-render原因係轉camera 角度

開頭丟種子個度
可以準備丟種子前由front shot 轉到去back shot
等觀眾見到
粒種子飛到去海入邊

粒種子水入邊爆發可能可以分2段
爆發前開始有聲
跳畫面返去男孩食蘋果
之後鏡頭再返去種子爆發
先再接去男孩感到有異樣起身望四周

蝴蝶起飛後
可唔可以加個scene係影蝴蝶帶住男孩圍僥大樹飛一周呢﹖
然後加D天空之城ochestra既音樂

見到2隻雀仔個度
轉下角度如同一角度慢慢zoom in2隻雀仔
再轉CU睇雀仔向前跳幾步準備(學)起飛

起飛個度又可以轉唔同角度
大可以同一時段render幾條唔同角度
周圍搭埋砌

之後有一系列片段如行枚瑰花﹐粟米跳舞﹐ms行過懸崖
可能可以飛快過
總之CUT晒D黑畫面
呢度只要交代有呢D遭遇
千辛萬苦咁
要靠音樂陪養氣氛
因為其實之前節奏己經好慢
而去度呢PART應該係表現慢節奏既感覺又一樣

overall
我覺得條片有誠意既
一望就知做唔少功夫

但真係要注意節奏快慢問題
你可以想像下而家一套時下既一般電影
一係就快-慢-快
唔係就慢-快-慢
快-快-快係MV﹐可接受
但慢-慢-慢(你而家呢套)就會好拖時間
唔悶都會變到好悶

以上全屬個人意見
希望幫到你!!
spitfire
討論區新秀
討論區新秀

外號: 無牌打手

文章tomtom303 » 29日 6月 2011年, 22:20

你正正講出左我其實真係無咩天份係音樂, 其實我反而想知多D 係3D技術上可以改善的地方, 不過都感謝你的
spitfire 寫:轉scene太多漸黑畫面
其實scene同scene之間唔洗單靠黑畫面
出得太密感覺會好煩
可以靠背景音樂幫觀者轉換心情

講起配樂
條片音樂好弱
連食蘋果個聲都唔對路

另外有D部分可以剪短
or re-render
re-render原因係轉camera 角度

開頭丟種子個度
可以準備丟種子前由front shot 轉到去back shot
等觀眾見到
粒種子飛到去海入邊

粒種子水入邊爆發可能可以分2段
爆發前開始有聲
跳畫面返去男孩食蘋果
之後鏡頭再返去種子爆發
先再接去男孩感到有異樣起身望四周

蝴蝶起飛後
可唔可以加個scene係影蝴蝶帶住男孩圍僥大樹飛一周呢﹖
然後加D天空之城ochestra既音樂

見到2隻雀仔個度
轉下角度如同一角度慢慢zoom in2隻雀仔
再轉CU睇雀仔向前跳幾步準備(學)起飛

起飛個度又可以轉唔同角度
大可以同一時段render幾條唔同角度
周圍搭埋砌

之後有一系列片段如行枚瑰花﹐粟米跳舞﹐ms行過懸崖
可能可以飛快過
總之CUT晒D黑畫面
呢度只要交代有呢D遭遇
千辛萬苦咁
要靠音樂陪養氣氛
因為其實之前節奏己經好慢
而去度呢PART應該係表現慢節奏既感覺又一樣

overall
我覺得條片有誠意既
一望就知做唔少功夫

但真係要注意節奏快慢問題
你可以想像下而家一套時下既一般電影
一係就快-慢-快
唔係就慢-快-慢
快-快-快係MV﹐可接受
但慢-慢-慢(你而家呢套)就會好拖時間
唔悶都會變到好悶

以上全屬個人意見
希望幫到你!!
tomtom303
討論區新秀
討論區新秀

文章Ray Leung » 29日 6月 2011年, 23:33

如果你係學咗3D冇耐既話,我建議你唔好一開始就整個咁長既animation...

對animation有興趣既,可以上網download一D免費既model (with rig)黎practice下,整下short animation黎練好個基礎;對modeling有興趣既,就搵D實物黎練習,試下texture同render,睇下自己可以整成點。

初學者最常犯既錯係對自己太有信心,搞到個project太複習,但係自己又冇能力去handle。如果你淨係整一個character,兩至三個set environment...一年時間,你可以用兩個月黎做character modeling + texturing,四個月黎整environment,半年時間去rig同animate一個character。點都好過整咁多野,但係樣樣都普普通通...!

animation唔使長,簡而精反而更好。

我講既野可能有D harsh,但係呢D都係我學animation o個陣阿Sir教落既,希望幫到你 ;)
Ray Leung
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章C.K. » 29日 6月 2011年, 23:48

FYP入面, 你覺得自己邊一方面比較強 ? ?
C.K.
討論區新秀
討論區新秀

文章tomtom303 » 30日 6月 2011年, 00:40

Ray Leung 寫:如果你係學咗3D冇耐既話,我建議你唔好一開始就整個咁長既animation...

對animation有興趣既,可以上網download一D免費既model (with rig)黎practice下,整下short animation黎練好個基礎;對modeling有興趣既,就搵D實物黎練習,試下texture同render,睇下自己可以整成點。

初學者最常犯既錯係對自己太有信心,搞到個project太複習,但係自己又冇能力去handle。如果你淨係整一個character,兩至三個set environment...一年時間,你可以用兩個月黎做character modeling + texturing,四個月黎整environment,半年時間去rig同animate一個character。點都好過整咁多野,但係樣樣都普普通通...!

animation唔使長,簡而精反而更好。

我講既野可能有D harsh,但係呢D都係我學animation o個陣阿Sir教落既,希望幫到你 ;)

其實都想左好耐, 就係怕攪得太復雜先做個有手有腳就算, 因為其實都未正式做過個人所以就上網DL左個人跟足佢塊面D面做, 因為怕自己做會一舊舊, 另外其實都想用下 ncloth dynamic 果D 但係未教過無時間學, 另外部腦唔夠勁都好難攪所以用得好少.
tomtom303
討論區新秀
討論區新秀

文章tomtom303 » 30日 6月 2011年, 00:42

C.K. 寫:FYP入面, 你覺得自己邊一方面比較強 ? ?

最滿意係D動作啦 :) , 不過E個project完左就算嫁啦, 聽下D意見下次做好D
tomtom303
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 30日 6月 2011年, 01:27

你自己做的話, 可以做短好多.... 好既 motion, 幾秒已經夠, 唔駛靚 model, no texture, no lighting (occlusion render 已可)

你去 youtube search 下人地既 motion reel 參考下 ^^
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章A00017940 » 30日 6月 2011年, 12:20

i love the creativity of this project. as mentioned from c-hing above, you might want to simplify it. because animators always said "KISS". "KISS" = keep it simple stupid!
it is a good start for the motion of the character. if you want to get your animating skill to the next level, get as many live reference as your can, observe people around you, thumbnail some great poses from them and put them into your character. pay close attention to body mechanic of your character and know the weight for every move. it is easy to understand the 12 principles but it takes lots of practice to apply to your animation.
totally agree with "好既 motion, 幾秒已經夠, 唔駛靚 model, no texture, no lighting (occlusion render 已可)".
keep up the good work and can't wait to see your next project.

just my 2 cents
A00017940
討論區新秀
討論區新秀

文章fans10 » 30日 6月 2011年, 20:22

我都想知要到咩水準先有公司比機會入行做Animation呢~
fans10
討論區新秀
討論區新秀

文章LoGao » 4日 7月 2011年, 18:02

老實講,宜家新人入行有o的難.

最低工資拉高o左起薪點.o的老勢會慎重o的考慮新人.
宜家o的課程亦都未夠側重animation,相對就少夠水平o既animation學生出現.

新人想入行,要有o的天份再有相當努力先得.
o}-<
頭像
LoGao
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章tomtom303 » 4日 7月 2011年, 20:17

LoGao 寫:老實講,宜家新人入行有o的難.

最低工資拉高o左起薪點.o的老勢會慎重o的考慮新人.
宜家o的課程亦都未夠側重animation,相對就少夠水平o既animation學生出現.

新人想入行,要有o的天份再有相當努力先得.

其實我寫話都係要8千=0= 不過就算唔請都打算找住其他工做住先, 係家中再進修下都唔錯 8)
tomtom303
討論區新秀
討論區新秀

回到 CG Works Sharing

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 16 位訪客