自學project - impluse gundam destiny

[連結] 發布個人或有關單位的CG短片/圖片/及網站, 在此分享或討論有關作品

文章sobig » 16日 7月 2007年, 01:04

佢系vray高手
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章Sino » 3日 9月 2007年, 01:41

最近工作量大增!! 所以令整個進度都暫停左....... 其實最近都系度拉緊uv, 不過拉uv 得d 格仔又唔系好值得post 出來......
今日就做左d test, 加埋畫左d "模型水貼" 感覺真系好似砌緊模型xdd 上完texture 再加水貼 (當然呢個辛苦得多.....)
不過都遇到好多問題, 就系好多時做到texture , 先知道d uv 的scale 有問題, 有時太細搞到連d 字都唔清楚, 有時d 接口位又唔准搞到又要再汁過, 更加嚴重的系做第二張texture 時唔記得第一張做過d 咩!!! @口@" 再做番已經有少少唔似...... 其實系咪應該要做左一張texture 出來share 比其他用呢?
希望可以快d 上手, 做埋displacement 同 reflection等等.........

呢張系最初做的test
圖檔

今日修改後.....
圖檔

重會繼續加的水貼
圖檔
歡迎參觀我的cg blog : http://hk.myblog.yahoo.com/sinochoim
頭像
Sino
討論區新秀
討論區新秀

Re: render得好像真啊!!!

文章Sino » 3日 9月 2007年, 01:45

rockyip 寫:樓主好勁@w@ 像真度好高
想請教一下你點樣render??

sorry 遲左回覆你@@
我都系跟呢個tutorial 學下野, 參考下~ 幾正~
http://www.3dtutorials.sk/index.php?tut ... =219&page=

不過later 應該唔會用vray 燈ga la, 要用好多時間去rend
歡迎參觀我的cg blog : http://hk.myblog.yahoo.com/sinochoim
頭像
Sino
討論區新秀
討論區新秀

文章Sino » 3日 9月 2007年, 01:50

mallook 寫:塊面有d肥仔喎~~~窄d同凹d會好d~~~
我是新仔....壓線的問題是會影響bone 還是什麼的...因為機械人不是用constrain+parent做動作嗎~??用bone會好d~??
(還是諗住用bipe??)

樓主加油啊~~~~!!!!!
PS....請問香港3d animator人工系....??

壓線的問題系影響個smooth 的結果姐~ 我而家set 好副骨, 都系用bone 做算lu

香港3d animator 人工好高ga~~ 加d 入行la xdddd (聽講扎鐵人工好高....)
圖檔
頭像
Sino
討論區新秀
討論區新秀

文章sobig » 3日 9月 2007年, 06:36

進展很好...雖然d job多到做死人 :)

頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章sobig » 3日 9月 2007年, 06:37

Sino 寫:
mallook 寫:塊面有d肥仔喎~~~窄d同凹d會好d~~~
我是新仔....壓線的問題是會影響bone 還是什麼的...因為機械人不是用constrain+parent做動作嗎~??用bone會好d~??

PS....請問香港3d animator人工系....??

壓線的問題系影響個smooth 的結果姐~ 我而家set 好副骨, 都系用bone 做算lu

香港3d animator 人工好高ga~~ 加d 入行la xdddd (聽講扎鐵人工好高....)
圖檔

原來我地系屬於人工好高既一派 :mrgreen:

頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章LoGao » 3日 9月 2007年, 12:08

Sino 寫:

圖檔

扎鐵扎只高達出o黎.
系我就加到1000蚊一工喇!

回_回"

ps. 做得好!哈哈~~
o}-<
頭像
LoGao
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章henrychan13 » 3日 9月 2007年, 22:01

Bandi 等緊你去扎鐵
頭像
henrychan13
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Sino » 26日 9月 2007年, 23:53

中秋節快樂! 剛剛忙完一個廣告又有時間可以做興趣野呢, 又有一d 新的update, 只手差不多都做完texturing, 接住來就系做身體的的texture, 念念下重有好多texture 做呢.............. 真系想跳過呢個step = ="

呢張系做好手掌個盾, 用左兩個object, 等佢有少少似系玻璃入面的感覺, 但而家反而似膠 = =" 可能系refection 的問題la

圖檔

呢張系加左hdri 之後rend 的, 果時肩部都差唔多完成

圖檔

今日做的野, 就系將肩部連內件都map 好
圖檔

肩部的字我改左, 感覺上一個字有少少怪........同埋把飛刀未做好的
圖檔
圖檔

手掌就arm arm 做起, 由於冇得smooth 的關系都系唔好zoom 咁近 ~_ ~"
圖檔

當我見到果五只手指的時候真系心都寒埋........ 唉, 每日做一只la xdd
所以就開始做身體的texture, 可以見到上texture 同default 的分別
圖檔

做完先醒起未做displacement 同reflection map .......... 好漫長的路呀
頭像
Sino
討論區新秀
討論區新秀

文章sobig » 1日 10月 2007年, 21:40

原全睇得出系極度有心機and很好既testing.
舊化既pattern差不多...好自然.
outcome出來應該會好rich.
我都知你在質感上會再試多d.
依家只野既質感好似太"紙皮"
我估你想做似or接近金屬感...
不過唔難,現在只欠缺material上細膩既setting.

頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章Sino » 29日 1月 2008年, 10:54

原來已經過左兩個多月了, 因為中間有d 比賽要參加所以整個project 都暫停了, 而家已經整好左個頭, 但細致的texture 我念住等成只做起先再搞 (因為會有close up shot) 頭頂的瞄准器都update 左新的, 所以剩下只有背包同埋武器, 希望可以快d 進入下一階段!

lighting 方面我改左只用hdr 來render, 咁樣節省左唔少時間呢

頭頂我刻左機身編號, 但眼要再smooth 一d , 而家見到起角........

圖檔

圖檔

圖檔
頭像
Sino
討論區新秀
討論區新秀

文章sobig » 29日 1月 2008年, 13:28

support!.
舊化效果終於完成, 成果很好.
個close up 眼shot好型仔,
只wings reflection可以少d, 其他野....what more can i said?
gd job

頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章airjason » 29日 1月 2008年, 14:47

好期待呀.........你快d整啦
頭像
airjason
討論區新秀
討論區新秀

文章rockyip » 29日 1月 2008年, 23:37

問一下
是不是整個model都smooth過?
rockyip
討論區新秀
討論區新秀

文章Sino » 30日 1月 2008年, 00:43

rockyip 寫:問一下
是不是整個model都smooth過?

嗯, 不過有d 細小的parts 就冇
頭像
Sino
討論區新秀
討論區新秀

上一頁下一頁

回到 CG Works Sharing

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 32 位訪客